Image
Kalmar rankas på sjunde plats bland fastighetsbolagen.
Kalmar rankas på sjunde plats bland fastighetsbolagen. Bild: Fastighetsägarna

Fastighetsägarna: Fastighetsbolagen allt mer missnöjda i Kalmar

Bygg/Arkitektur Allt fler fastighetsföretag och fastighetsägare är missnöjda med Kalmar kommun. Det visar den nya undersökningen Fastighetsföretagarklimatet. I totalrankingen hamnar Kalmar strax över mitten.
Publicerad den 20 April 2023

Fastighetsägarna har sedan 2006 låtit mäta hur det står till med fastighetsföretagarklimatet i 18 kommuner. Totalt 763 fastighetsägare har deltagit i årets undersökning. I Kalmar har 48 fastighetsföretagare besvarat enkäten, vilket motsvarar en tredjedel av medlemmarna i kommunen. Undersökningen granskar hur fastighetsföretagare ser på samarbetet med kommunen, hur förutsättningar för lönsamhet ser ut, samt hur man upplever service, avgifter och handläggningstider. I årets undersökning får Kalmar ett NKI (Nöjd-Kund-Index) på 68,8, vilket placerar kommunen strax över mitten i totalrankingen eller på plats nummer 7. I toppen ligger Borås som får 71,2 NKI.

Sedan förra undersökningen 2021 har andelen nöjda i ett antal sakområden sjunkit kraftigt. Vissa minskningar kan kopplas till ökade kostnader och ekonomisk turbulens. Exempelvis har andelen svarande som håller med om påståendet "Näringslivsklimatet är gynnsamt för fastighetsverksamhet" minskat med 18 procent. Allt färre håller även med i påståendet "Kontakterna med tjänstemän fungerar bra", som minskat med 19 procent. Få fastighetsägare är vidare nöjda med handläggningstiderna i kommunen och anser att planärenden inte flyter på tillräckligt smidigt i kommunen.

Även om en del har blivit sämre sedan den senaste undersökningen har vissa saker också blivit bättre. Exempelvis anser nästan 15 procentenheter fler svarande att konkurrensen med allmännyttan sker på lika villkor.

– Kommunen behöver på olika sätt arbeta för att förbättra näringslivsklimatet och relationerna med fastighetsägarna. Ökade ansträngningar behöver göras för att skynda på arbetet med planärenden och byggärenden. Långa väntetider och handläggningstider skapar frustration, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Kalmar län.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige