Image

Fallande priser och sjunkande värden

RAPPORTER Fastighetsbolagens ledningar tror i stor utsträckning på fallande försäljningspriser och sjunkande marknadsvärden. Dessutom gör hela 58 procent bedömningen att det utländska intresset för svenska fastigheter kommer att minska. Detta framgår av Fastighetsrapporten 2008.
Publicerad den 17 September 2008

35 procent av ledningspersonerna på Sveriges största fastighetsbolag tror på minskade försäljningspriser under det kommande året. Drygt en tredjedel tror också att marknadsvärdena kommer att minska. Det är en radikal skillnad mot för ett år sedan då två tredjedelar trodde att marknadsvärdena skulle öka under en kommande 12-månadersperiod.

Hela 54 procent tror att försäljningarna av fastigheter inom Sverige kommer att minska och ännu mer pessimistisk är man när det gäller försäljningar till utlandet, där 58 procent tror på en minskning.

Finansieringskostnaderna är fortsatt av stor vikt för fastighetsbolagens möjligheter att växa. Hälften av de intervjuade anger höjda finansieringskostnader/räntor som den enskilt största externa risken för bolaget.

Riksbankens styrränta kan enligt de intervjuade fastighetsbolagen höjas till 5,65 procent innan man får problem med lönsamheten. Reporäntan låg vid undersökningstillfället på 4,50 procent vilket bara lämnar 1,15 procentenheter innan fastighetsbolagen får problem. Förra året fanns ett utrymme på 2,03 procent, vilket nu ätits upp av räntehöjningar.

- Efter undersökningstillfället har reporäntan höjts med ytterligare 0,25 procent, så utrymmet har nu krympt ytterligare för fastighetsbolagen. Dessutom har bankerna blivit försiktigare med sin utlåning i takt med den stigande kreditoron, som vi sett exempel på de senaste dagarna. Det innebär att möjligheterna att finanseriera större fastighetsförvärv har försvårats, vilket i sig ställer större krav på egen finansiering, säger Peter Bodin, vd på Grant Thornton.

Fastighetsrapporten 2008 är genomförd av revisions- och konsultföretaget Grant Thornton tillsammans med tidningen Fastighetsnytt.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige