Image

Faktorerna som styr hyresnivåerna

Stockholm En studie från Stockholms läns landsting visar de fem faktorer som styr efterfrågan och hyresnivåer för kontorslokaler i Stockholmsregionen.
Publicerad den 5 Oktober 2012

Det är avdelningen TMR (Tillväxt, miljö och regionplanering) som har gjort studien.
Genom över 500 stadsbyggnadsanalyser med en mängd olika relationer kan studien sammanfattas med fem kvaliteter som förklarar nästan 90 procent av skillnaderna i hyresnivåer mellan olika områden:

• Tillgänglighet med kollektivtrafik.
• Närheten till urbana verksamheter.
• Kontorets modernitet och renoveringsnivå.
• Kluster av branscher.
• Andelen vakanser i området.

Tillgänglighet med kollektivtrafik är den absolut viktigaste faktorn och kan förklara 70 procent av hyreskostnaden, i alla undersökta områden i länet är den viktigare än tillgängligheten med bil, menar TMR.

Studien ger en tydlig bild av var i regionen det är lönsamt att bygga kontor, och hur man kan utveckla områden för att attrahera kunskaps- och tjänsteintensiva branscher. Genom modellen kan man också enkelt se hur hyrorna påverkas då en eller flera kvaliteter förändras.

- Det är imponerande att vi med den här modellen kan göra riktigt kvalificerade prognoser för var det lönar sig att bygga kontorslokaler och att vi nu får en prislapp på vad exempelvis utbyggd kollektivtrafik kan generera i ett visst område, säger Peter Haglund, direktör på TMR.

- Att kunna identifiera och matcha behov och önskemål med regional utveckling är viktigt för framtiden i Stockholmsregionen, inte minst med tanke på att vi ständigt växer med fler människor och företag, säger Charlotte Broberg, biträdande finanslandstingsråd och ordförande i landstingets tillväxt- och regionplaneringsutskott.

Studien har tagits fram av Evidens, Spacescape och White på uppdrag av Stockholms läns landsting i samarbete med kommunerna Nacka, Täby, Järfälla, Haninge, Upplands Väsby och Stockholms stad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige