Image
Skellefteå.
Skellefteå. Bild: Jonas Westling

Den största exploateringen i centrala Skellefteå på 100 år inleds

Bygg/Arkitektur Skebo och Skellefteå Industrihus inleder nu den till ytan största exploateringen i Skellefteås centrala delar på 100 år. Det handlar om området längs Södra Järnvägsgatan, från Lasarettsvägen och mot E4, där bolagen också äger majoriteten av de fastigheterna.
Publicerad den 18 Januari 2022
Den största exploateringen i centrala Skellefteå på 100 år inleds. Klicka för att förstora. Bild: Skebo
Den största exploateringen i centrala Skellefteå på 100 år inleds. Klicka för att förstora.

– Det ska vara levande, mångfacetterat och i absolut framkant när det handlar om hållbarhet och arkitektur. Med tanke på de många typer av verksamheter som kommer att finnas längs sträckningen, från bostadshus och affärslokaler till resecentrum och kulturhus så kommer det att bli en viktig del av framtidens Skellefteå, säger Petter Westerlund, fastighetschef på Skebo.

Ett samarbete har inletts med Skellefteå kommuns planavdelning och Trafikverket där fyra arkitektkontor i slutet av februari kommer att lämna sina förslag på hur området skulle kunna utvecklas.

Utvecklingen av området kommer att vara mycket påtaglig och innefattar hela området mellan Norra och Södra Järnvägsgatan, mellan Lasarettsvägen och E4.

– Det har nästan varit lite bortglömt trots att det är så centralt beläget. Det kommer att förändras de kommande åren och i takt med att Skellefteå växer.

Byggandet i området ska vara färdigt 2030, då trafiken på Norrbotniabanan också ska vara igång i södergående riktning. För att detaljplanering och byggandet ska hinnas med intensifieras nu arbetet.

– Vi tror att byggtiden kommer sträcka sig över fem års tid med ett flertal nya byggnader längs gatan Det är en extremt komplex fastighet att exploatera. Förutom själva produktionen står vi inför stora utmaningar i att bibehålla funktioner för närliggande fastigheter samt trafikflödet både via väg och järnväg under hela projekttiden, säger Staffan Hansson, affärsutvecklare på Skebo och Skellefteå Industrihus.

– Därför har vi också inlett dialogerna med Trafikverket, Planavdelningen samt Mark- och exploatering på Skellefteå kommun. Det är viktigt att vi går i rätt takt i detta så att omställningen sker på ett klokt och hållbart sätt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dicksonska palatsets nyrenoverade fasad kan prisas

Bygg/Arkitektur Göteborgska Dicksonska Palatset, som snart öppnas upp för allmänheten, är en av finalisterna i tävlingen Årets Fasad. Bakom priset, som är är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad, står branschföreningen Mur & Putsföretagen. Ulf Bengtsson, projektledare på Higab, berättar om det varsamma arbetet med att restaurera Göteborgs mest kända doldis. – Med ett såpass gammalt hus kommer många överraskningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige