Image

De ritar Sundbybergs nya landmärke

Bygg/Arkitektur Det vinnande förslaget för märkesbyggnaden Parfymfabriken – som uppförs av Förvaltaren intill Bällsta bro – har utsetts.
Publicerad den 24 November 2016
Parfymfabriken. Bild: Jägnefelt Milton
Parfymfabriken.

Det blir Jägnefelt Milton som ritar Sundbybergs nya entré Pyramidfabriken. Det vinnande förslaget tar avstamp i den kulturhistoriskt värdefulla fabriksmiljön i både volym och gestaltning.

– Vi är mycket nöjda med det vinnande förslaget som knyter ihop centrala Sundbyberg med ett grönt och blått stråk vid infarten till staden. Fabriksmiljön har färgat byggnationen, kraven på ekologisk hållbarhet och närheten till Bällstaån - gestaltningen av kvarteret som helhet, säger Therese Lundborg, fastighetsutvecklare på Förvaltaren och juryns ordförande.

Det var i november 2015 som Förvaltaren bjöd in fyra arkitektteam till en tävling om utformningen av ett bostadskvarter intill Bällstaån i Sundbyberg - i samråd med Sveriges Arkitekter.

Enligt juryn har de tävlande lyckats utnyttja platsens förutsättningar väl samtidigt som ett stort antal frågor – fler än vad programmet gav vid handen – blev ordentligt genomlysta.

– Det vinnande förslaget har särskilt lyckats med att få det gamla och nya att samspela. Planlösningarna ger genomtänkta rumssamband och livsbejakande ljusinsläpp. Det blir också stort plus för den gemensamma takterrassen med tvättstuga. Alla boende får därmed njuta av det bästa läget, säger Therese Lundborg.

Den nya märkesbyggnaden har redan döpts till Parfymfabriken efter den tidigare verksamheten i dagens byggnad. Den är uppförd under olika perioder – med de äldsta delarna från 1800-talet.

– Miljön som helhet är kulturhistoriskt intressant, då byggnaderna och deras verksamheter har mycket att berätta om det senaste århundradets samhällsutveckling. Parfymfabriken har förhoppningsvis en förmåga att skapa slagkraftiga berättelser om livet i staden både nu och då, som boplats och upplevelse-destination, säger Therese Lundborg.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige