Image

Castellum håller stilen – men föll fyra procent

Bolag Castellum har redovisat förbättrade förvaltningsresultat varje år sedan börsintroduktionen 1997. Bolaget har också höjt utdelningen varje år. När Castellum i går var först ut av fastighetsbolagen att rapportera fortsatte man på den inslagna vägen. Samtidigt märker man av avmattningen i den svenska ekonomin, och redovisar negativa värdeförändringar i fastigheter, vilket ledde till ett negativt kvartalsresultat. Aktien föll i går med fyra procent.
Publicerad den 25 Januari 2012
Bild: Castellum.

Castellums förvaltningsresultat för helåret landade på 1 173 miljoner kronor, 28 miljoner bättre än 2011.

Utdelningen höjs med en tioöring från 3,60 till 3,70 kronor per aktie.

I det fjärde kvartalet 2011 redovisas ett driftsöverskott på 473 miljoner kronor (454). Hyresintäkterna var 37 miljoner kronor högre än motsvarande period förra året.

Efter ett högre räntenetto blev förvaltningsresultatet 284 miljoner kronor, fyra miljoner kronor bättre än förra året.

Värdeförändringar i fastigheter redovisas till -242 miljoner kronor (659) och i derivat till -64 (322). Resultatet före skatt blev därför -22 miljoner kronor (1 261).

Efter skatt blev kvartalets resultat -8 miljoner kronor (926).

Castellum visade negativa uthyrningssiffror det fjärde kvartalet. Bruttouthyrningen uppgick till 64 miljoner kronor medan uppsägningarna uppgick till 72 miljoner kronor, varav konkurser stod för tre miljoner kronor.

För helåret 2011 blir resultatet före skatt 938 miljoner kronor (2 654).
Efter skatt uppgick resultatet till 711 miljoner kronor (1 964), motsvarande 4,34 kronor (11,98) per aktie.

Castellum klarade inte sitt högt ställda mål om tioprocentig tillväxt i förvaltningsresultatet – det blev tre procent.

Om 2012 skriver Håkan Hellström i vd-ordet:

- Med en svagare ekonomisk tillväxt följer en minskad efterfrågan på lokaler och en lägre inflationstakt, vilka båda bidrar till att bromsa ökningstakten på hyresintäkterna. I närtid ser jag dock inget hot om minskade intäkter, då inflationen föregående år medfört indexjusteringar uppåt för 2012 samtidigt som nettouthyrningen 2011 inte indikerar stigande vakanser. Med en förväntad oförändrad kostnadsbild skulle därför ett stabilt driftsnetto kunna förutses i befintlig portfölj.

- Däremot kommer såväl under 2011 genomförda investeringar som ambitionen att investera för 2 miljarder om året påverka såväl driftsnetto som förvaltningsresultat positivt.

- En för näringslivet generellt och fastighetsbranschen specifikt olycklig kombination av politikernas övertro på regleringar av kreditmarknaden, investerarnas höjda avkastningskrav för att låna ut till bankerna, samt bankernas
kompensationskrav har generellt medfört att såväl räntemarginalerna skjutit i höjden som att tillgången på krediter försämrats. Huruvida sjunkande marknadsräntor till följd av en försämrad konjunktur kan kompensera höjda marginaler återstår att se.

- Den försämrade tillgången på krediter har redan givit effekt på fastighetsmarknaden, där likviditeten sjönk under sista kvartalet 2011. Avkastningen på fastigheter är hög jämfört med flesta andra tillgångsslag och dagens marknadsvärde understiger generellt sett nyproduktionspris med god marginal, varför jag över tid inte känner någon oro för fastighetsvärdena.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige