Image
Nu är Kvarteret Korsningen färdigbyggt och Castellum är en av de första i Norden som får den mest krävande klimatscertifieringen, NollCO2.
Nu är Kvarteret Korsningen färdigbyggt och Castellum är en av de första i Norden som får den mest krävande klimatscertifieringen, NollCO2. Bild: Castellum

Castellum bland de första att få speciell klimatcertifiering

Bolag Nu är Kvarteret Korsningen färdigbyggt och Castellum är en av de första i Norden som får den mest krävande klimatscertifieringen, NollCO2.
Publicerad den 26 September 2022

Hyresgästen Polisen har nyligen flyttat in i kontorshuset Korsningen i centrala Örebro. Huskroppen är helt byggd i trä, utstrålar hållbarhet och innovation, är sju våningar hög och omfattar 6 900 kvm uthyrbar kontorsyta. Solcellerna på fastighetens tak försörjer inte bara byggnaden med energi utan ger även ett överskott av förnybar energi som kan användas av fler.

Att bygga en stomme i trä gör att utsläppen blir omkring 40 procent lägre jämfört med traditionell konstruktion. När Castellum bygger nytt är vi måna om vilka material vi väljer, hur materialet tillverkas och transporteras. Vi har alltid som krav vid nybyggnation av kontorshus att uppnå Miljöbyggnad Guld och nu har vi även fått certifiering NollCO2 av Sweden Green Building Council (SGBC) som delar ut Sveriges ledande miljöcertifieringar för byggnader.
– NollCO2 -certifieringen har varit ett mål hela byggnationstiden så vi är jätteglada och stolta för att vi har fått denna utmärkelse. Detta är ett betyg på att vi ligger i framkant när det gäller hållbarhet och miljöpåverkan i våra byggnationer, säger Erik Nilsson, projektledare Castellum AB.

Certifieringen innebär att byggnaden har nettonoll klimatpåverkan under byggnadens livstid. Kvarteret Korsningen är mycket energieffektiv och har mycket låga växthusgasutsläpp även under användningen. Inomhusmiljön i trähus är gynnsam för hälsan, träet påverkar luften, komfort och akustik positivt.
– Detta är en av de första NollCO2-certifieringarna i Sverige. Det finns endast ett fåtal fastigheter i Sverige som är certifierade enligt NollCO2 vilket gör oss extra glada och stolta över att få leda vägen framåt, säger Rutger Arnhult, vd, Castellum AB.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige