Image

Bostadsrättsmarknaden fortsatt dämpad

EKONOMI Bostadsrättspriserna har stigit med åtta procent i riket under den senaste tolv-månadersperioden. Den senaste tremånadersperioden har dock priserna, framför allt inom storstadsregionerna, sjunkit. Villapriserna är fortsatt stabila och har ökat med tio procent i riket på årsbasis.
Publicerad den 11 December 2007

Färska siffror från Mäklarstatistik visar att priset för en bostadsrätt har stigit med åtta procent den senaste tolvmånadersperioden. Utvecklingen den senaste tremånadersperioden är dock sjunkande priser. I dag ligger genomsnittspriset för en bostadsrätt i riket på 1 337 000 kronor.

Storstockholm uppvisar en prisuppgång på tolv procent under den senaste tolvmånadersperioden. Det genomsnittliga priset för en bostadsrätt är 32 248 kronor per kvadratmeter. Utvecklingen den senaste tremånadersperioden visar däremot att genomsnittspriserna sjunker.

I Stockholms innerstad har genomsnittspriserna för bostadsrätter gått ner med 8-9 procent under den senaste tremånadersperioden. Därmed ligger kvadratmeterpriserna på samma nivå som i april/maj 2007. Genomsnittpriset för en bostadsrätt i centrala Stockholm ligger idag på 52 084 kronor per kvadratmeter med en prisuppgång på 16 procent under den senaste tolvmånadersperioden.

Under samma mätperiod uppvisar Storgöteborg en prisutveckling på 13 procent och Stormalmö på 15 procent. Det genomsnittliga priset för en bostadsrätt i Storgöteborg är 21 601 kronor per kvadratmeter och 16 707 för Stormalmö. Utvecklingen den senaste tremånadersperioden visar på svagt sjunkande genomsnittspriser.

Prisutvecklingen under den senaste tolvmånadersperioden för centrala Göteborg och centrala Malmö har ligger på 11 respektive 15 procent. Snittpriset för en bostadsrätt ligger på 30 778 kronor samt 19 725 kronor. Utvecklingen den senaste tremånadersperioden visar på svagt sjunkande genomsnittspriser.

– Bostadsmarknaden är fortsatt starkt präglad av osäkerhet och avvaktan, vilket för närvarande skapar ett stort utbud. Vi ser dock tecken på en mer diversifierad prisutveckling i förhållandet mellan bostädernas läge och skick. Detta är ett sundhetstecken för hela bostadsmarknaden, samtidigt som bostadssäljarna alltmera börjar anpassa sina prisförväntningar till de nya nivåerna, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige