Image

Bostadsbolag öronmärker lägenheter till flyktingar

Bostäder Uppsala kommun, Uppsalahem, Rikshem och Studentstaden har tagit ett gemensamt beslut att öronmärka bostäder till flyktingar med permanent uppehållstillstånd.
Publicerad den 9 December 2015

– Ett Uppsala med god integration och delaktighet är en tillgång för kommunens framtid. Därför ökar vi bostadsbyggandet kraftigt i Uppsala och satsar särskilt på mindre och billiga hyresrätter. Vi har även en konstruktiv dialog med alla bostadsbolag i kommunen och det här är ett bevis på att vi handlingskraftigt tar gemensamt ansvar för Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunalråd med övergripande ansvar för flyktingfrågor.

Överenskommelsen ger minst ett hundratal bostäder under det kommande året. Bland annat öronmärker Uppsalahem alla lediga korttidskontrakt till personer som fått asyl. De höjer även nivån för de så kallade ”bostadssociala kontrakten” från 7 procent till 10 procent - totalt cirka 180 bostäder per år. Uppsala kommun ansvarar för att fördela dessa bostäder till till exempel de som fått permanent uppehållstillstånd.

Rikshem öronmärker i ett inledande skede ytterligare ett 40-tal bostäder utöver de som redan ges som ”bostadssociala kontrakt” till Uppsala kommun. Studentstaden öronmärker fem lediga bostäder per månad till Uppsala kommun för samma ändamål – med motkravet att den boende ska vara studerande.

– Vi har alla en skyldighet att hjälpa till och Uppsalahem och Studentstaden har möjlighet att göra det. Jag är fullt medveten om att det är många i Uppsala som letar bostad, men att hjälpa dem som flytt från allt till en ny och trygg vardag, är något som vi vill göra plats för, säger Mikael Rådegård, vd för Uppsalahem.

– För oss är det en självklart att hjälpa till. En egen bostad är nyckeln till ett nytt liv med utbildning, jobb och en tydlig plats i det svenska samhället. Som en av Uppsalas största bostadsaktörer tar vi ett viktigt lokalt samhällsansvar, säger Malin Söderman, regionchef på Rikshem.

Bostäderna kommer att förmedlas genom Uppsala kommun med start redan under december.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Savills IM stärker teamet – rekryterar från Blackrock: "Fantastisk möjlighet"

Bolag Savills IM fortsätter stärka sitt team. Den gången är det Johan Bark som ansluter från Blackrock och tar rollen Head of Client Capital, Nordics. Han berättar för Fastighetssverige vad som lockade med rollen och vad han hoppas åstadkomma, vad han tar med sig från Blackrock och var han ser Savills IM i Norden framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY