Av de tillfrågade hushållen svarar 74 procent att de tror på stigande bostadspriser under det kommande året. Det är en uppgång med 5 procentenheter från förra månadens 69 och en procentenhet högre än den tidigare rekordnoteringen från juni 2007. Andelen som tror på sjunkande priser faller med två enheter till åtta procent. Andelen som tror på stillastående priser ökar till 13 procent från förra månadens tolv.
SEB:s Boprisindikator definieras som skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på 66 vilket är en uppgång med sju enheter från förra månaden.
– Hushållens förväntningar på stigande bostadspriser har aldrig varit högre. Med den senaste månadens uppgång passeras den gamla rekordnoteringen från juni 2007,säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.
Boprisindikatorn mäter utvecklingen av hushållens förväntningar på bostadsmarknaden men ger i sig inte svar vilken enskild orsak som är avgörande för den aktuella rekordnoteringen.
–Vi ser just nu en kombination av låga räntor, litet utbud av bostäder och en relativt stark köpkraft hos hushållen. Den kombinationen väger uppenbarligen tyngre i hushållens prognos än de förväntade effekterna av amorteringskrav, eventuella skattehöjningar och löften om ett ökat byggande. Samtidigt är dessa förväntningar oroande för den som är bekymrad över att hushållens skulder ska fortsätta att öka. Möjligen kan de nya siffrorna påskynda diskussionerna om ytterligare politiska åtgärder för att dämpa skuldutvecklingen, säger Jens Magnusson.
På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan då ligger på 0,42 procent, 5 punkter lägre än förra månaden, 0,47 procent.
– Hushållens förväntningar på reporäntan om ett år ligger högre än både Riksbankens och marknadens bedömningar. Vi ser dock en gradvis nedjustering av förväntningarna och differensen blir allt mindre, säger Jens Magnusson.
Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar sju procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en uppgång med fyra enheter från förra månadens tre procent.
Synen på bostadspriserna skiljer sig väsentligt mellan olika delar av landet. Boprisindikatorn ökar mest i Stockholmsområdet från förra månadens 66 till 76. Norrland ökar med 7 enheter till 57 och Svealand (exkl. Stockholm) från 57 till 63. Västra Götaland ökar från 58 till 62 och i Östra Götaland är indikatorn 62 en uppgång med fem enheter från förra månaden. I Skåne faller indikatorn till 45, vilket är en nedgång med fyra enheter från förra månaden.
FAKTA
Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 27 januari till 4 februari.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Ekonomi/Finansiering Vad formar ekonomin och hur märker vi att den håller på att förbättras? Ekonomijournalisten Henrik Mitelman gav sin analys på Pandox Hotel Market Day om vilken samhällsgrupp som styr vad som händer här näst.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.