Regeringens investeringsstöd ska öka bostadsbyggandet av hyresrätter och studentbostäder.
- Tack vare investeringsstödet kan det byggas fler små, klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror i Sverige. Bristen på bostäder, inte minst hyresrätter, hämmar Sveriges utveckling när människor inte kan flytta dit de vill för att jobba eller studera. Investeringsstöden är en del av den långa listan med åtgärder som regeringen lägger för att få en helhetslösning på bostadsbristen, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.
Villkor för investeringsstöden:
# Stödet riktas till nya hyresbostäder och till nya bostäder för studerande.
# Stöd kan lämnas till bostäder i såväl flerbostadshus som i småhus så länge upplåtelseformen är hyresrätt.
Stödnivåerna är olika i olika delar av landet:
# 6 600 kr/m2 upp till 35 m2 i Storstockholmsregionen.
# 5 300 kr/m2 i kommuner som gränsar till Storstockholm, i övriga kommuner med hög och varaktig befolkningsökning samt i övriga stora kommuner.
# 3 800 kr/m2 i övriga landet.
Energikrav: De bostäder och byggnader som anordnas med investeringsstöd ska vara mer energieffektiva än vad som gäller för övrig nyproduktion enligt Boverkets byggregler.
Hyran per kvadratmeter boarea per år är max:
# 1450 kr i Storstockholmsregionen
1350 kr i i kommuner som gränsar till Storstockholm, i övriga kommuner med hög och varaktig befolkningsökning samt i övriga stora kommuner.
1300 kr i övriga landet.
# Hyran motsvarar ungefär 4 412 kr per månad för 30 m2, lite högre i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Bostäderna ska förmedlas genom överenskommelse med den kommunala bostadsförmedlingen eller på annat sätt se till att de bostäder som anordnas med stödet förmedlas enligt öppna och transparenta principer. Hyresvärden får endast ställa rimliga krav på bostadssökandes ekonomi och inte tillämpa andra inkomstkrav än de som framgår i Boverkets föreskrifter.
Den ena förordningen gäller ett stöd för bostäder som byggs från och med januari 2017. Den andra förordningen gäller de som påbörjats tidigast 25 mars 2015 och senast 28 februari 2017.
Beslutet är ett resultat efter förhandlingar med Vänsterpartiet.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.