Image

Balder avser köpa Din Bostad

BOLAG Balder lämnar ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Din Bostad. Balder erbjuder en nyemitterad aktie av serie B i Balder för två aktier i Din Bostad. Anledningen är bland annat att man vill uppnå positiva resultat genom att diversifiera beståndet.
Publicerad den 26 Juni 2009

Fastighets AB Balders styrelse har beslutat att lämna ett offentligt erbjudande till aktieägarna i Din Bostad att överlåta samtliga aktier utgivna av Din Bostad till Balder. Aktieägarna i Din Bostad erbjuds nyemitterade aktier av serie B i Balder som vederlag, vilket ger aktieägarna i såväl Balder som Din Bostad möjlighet att ta del av den nya koncernens potential. Balders aktie av serie B respektive Din Bostads aktie är noterade på NASDAQ OMX Stockholm Small Cap.

Sammanfattning:
- Balder erbjuder en (1) nyemitterad aktie av serie B i Balder för två (2) aktier i Din Bostad.
- Erbjudandet innebär en premie om 51,2 procent baserat på senaste betalkurs för respektive aktie den 25 juni 2009. Erbjudandet innebär en premie om 31,1 procent baserat på den volymvägda genomsnittliga senaste betalkursen för respektive aktie under de senaste 30 handelsdagarna före den 26 juni 2009.
- Aktieägare representerande 53,7 procent av kapitalet och rösterna i Din Bostad har förbundit sig att acceptera Erbjudandet.
- Erbjudandehandling beräknas kunna offentliggöras omkring den 13 juli 2009.
- Acceptperioden för Erbjudandet beräknas löpa från och med den 17 juli 2009 till och med den 14 augusti 2009.
- Erbjudandet är bland annat villkorat av att Balder uppnår ett ägande om mer än 90 procent av det totala antalet aktier och röster i Din Bostad samt att extra bolagsstämma i Balder röstar för emission av nya aktier.
- Aktieägare representerande 75,3 procent av kapitalet och 87,8 procent av rösterna i Balder har uttalat att de stödjer Erbjudandet och avser att på extra bolagsstämma rösta för styrelsens förslag om utgivande av nya aktier att användas som vederlag i Erbjudandet.

- Bakgrund till styrelsens beslut:
- Positiv effekt genom diversifiering i kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter.
- Stordriftsfördelar i fastighetsförvaltningen.
- Synergivinster inom central administration.
- Reducerade noteringskostnader.
- Likviditeten i Balders aktie bedöms förbättras.
- Förbättrade förutsättningar att attrahera nya investerare.

Den nya koncernen får ett fastighetsbestånd om över 400 fastigheter till ett värde om 12,7 miljarder kronor och ett totalt hyresvärde överstigande 1,3 miljarder kronor. Fastighetsbeståndet kommer att vara väldiversifierat med omfattande inslag av såväl kontors- och handelsfastigheter som bostäder samt fördelat över ett stort antal tillväxtorter i södra och mellersta Sverige. Denna diversifiering bedöms minska risken för aktieägarna i såväl Balder som Din Bostad. Strategin är dels att inneha bostadsfastigheter på orter som växer och utvecklas positivt, dels att inneha kommersiella fastigheter i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Den nya koncernen skall vara en långsiktig ägare som bryr sig om sina hyresgäster och som sköter och utvecklar sina fastigheter.

Samgåendet möjliggör synergivinster inom central administration, IT samt avseende kostnader relaterade till Din Bostads börsnotering. Inom fastighetsförvaltningen bedöms besparingar och effektiviseringar genereras genom stordriftsfördelar. Balder bedömer att de årliga synergieffekterna kommer att uppgå till cirka 15 miljoner kronor och få full effekt från och med 2011.

Skapandet av ett av Sveriges största fastighetsbolag och ökningen av antalet aktieägare bedöms förbättra förutsättningarna att attrahera nya investerare och bedöms förbättra likviditeten i Balders aktie, vilket skapar mervärde för aktieägarna i såväl Balder som Din Bostad. Vidare görs bedömningen att ett samgående skulle stärka möjligheterna till fortsatt tillväxt i linje med Balders ambition.

Preliminär tidsplan:
- Erbjudandehandling förväntas offentliggöras 13 juli 2009.
- Extra bolagsstämma 14 juli 2009.
- Första dag för accept av Erbjudandet 17 juli 2009.
- Sista dag för accept av Erbjudandet 14 augusti 2009.
- Redovisning av vederlag beräknas påbörjas 31 augusti 2009.

Swedbank Corporate Finance är finansiell rådgivare och MAQS Law Firm Advokatbyrå AB är legal rådgivare till Balder i samband med Erbjudandet.



Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så tickar Arnhult-bolagets portfölj nedåt

Transaktioner M2 Asset Management, genom fastighetsverksamheten M2 Gruppen, fortsätter tunna ut portföljen. Denna gång blir det på den sista småländska marknaden som de har kvar i portföljen. Fastighetssverige har kartlagt hur bolaget portfölj krympt det senaste året.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige