Image

Åtta av tio nya bolåntagare valde rörlig boränta under juli

Sverige Andelen bolåntagare som valde den kortaste räntebindningstiden ökade ytterligare under juli till 78 procent. Man får gå tillbaka till våren 2010 för att hitta lika stark efterfrågan på kort räntebindningstid. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatpersoner.
Publicerad den 11 Augusti 2014
Tor Borg Bild: SBAB Bank
Tor Borg

Under juli valde 78 procent av bolåntagarna tremånadersränta för sitt nytecknade bolån, vilket är drygt en procentenhet fler än under juni. Därmed håller de senaste årens trend, med ökande andel rörlig boränta, i sig.

Senast andelen som valde den kortaste bindningstiden var så stor var under våren 2010. De kortare bundna räntorna med 1-4 års räntebindningstid fortsätter att minska i popularitet. Under juli valde 20 procent av bolåntagarna någon av dessa bindningstider, en nedgång med två procentenheter från förra månaden. Lånen med riktigt långa bindningstider (5-10 år) valdes av knappt två procent vilket är en marginell uppgång.

Till följd av Riksbankens sänkning av styrräntan i början av juli och den allmänna räntenedgången i både Sverige och omvärlden så sjönk boräntorna under juli. Listräntan för tremånaders bindningstid sjönk från 2,67 till 2,42 procent, den lägsta nivån på fyra år. Även andra boräntor sjönk. För räntebindningstider på två år och uppåt är räntorna i dagsläget på eller nära historiska bottennivåer. Tvåårsräntan ligger på 2,50 procent och femårsräntan på 3,13 procent.

- Räntenivåerna på de bundna bolånen är rekordlåg och skillnaden mot den rörliga räntan är förhållandevis liten. Trots detta väljer bolåntagarna i allt högre utsträckning rörliga bolåneräntor. Detta tyder på en ganska stark övertygelse om att den låga räntan kommer att bestå under ett bra tag framöver, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige