Image
KTH Arkitekturskolan i Stockholm är vinnaren av årets Kasper Salin-pris.
KTH Arkitekturskolan i Stockholm är vinnaren av årets Kasper Salin-pris. Bild: Tham & Videgård

Arkitekturskolan vinner årets Kasper Salin-pris

Bygg/Arkitektur Årets vinnare av Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris är KTH Arkitekturskolan i Stockholm. Tham & Videgård Arkitekter genom Bolle Tham och Martin Videgård är ansvariga arkitekter. Priset delas ut till årets bästa byggnad.
Publicerad den 20 November 2015

En jury som består av fyra erfarna arkitekter besökte ett 20-tal nyligen färdiga byggprojekt innan den valde fyra som nominerades. Förutom Arkitekturskolan var Malmö Live (ansvarig arkitekt Christian Ahlmark, Schmidt Hammer Lassen), bastun i Frihamnen (ansvarig arkitekt Raumlabor) och brf O’hoj i Västra hamnen i Malmö (ansvarig arkitekt Cord Siegel och Axel Hauschild, Hauschild + Siegel) nominerade.

– Årets nominerade är fyra väldigt bra men sinsemellan mycket olika byggnader. Det ligger en medvetenhet i att välja de här fyra eftersom de visar bredden av begreppet god arkitektur, säger ordförande Magnus Månsson och tillägger att juryn har varit helt enig i sitt val.

Juryns motivering till vinnaren av Kasper Salin-priset:

Arkitekturskolan läggs till staden som ett nytt lager och tidsuttryck så att helheten blir bättre och en kulturhistoriskt intressant miljö höjs. Kasper Salin-priset 2015 går till en kompromisslöst samtida byggnad. Den tar utgångspunkt i sin omgivning och relaterar till den, tydlig i sin egen karaktär som tillskott bland kulturbyggnader.

Arkitekturskolans byggherre är Akademiska hus.

Juryn har bestått av arkitekt SAR/MSA Magnus Månsson (ordförande), koncernchef för arkitektkontoret Semrén + Månsson, arkitekt SAR/MSA Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg, arkitekt MSA Petra Gipp, vd för Petra Gipp Arkitektur och arkitekt SAR/MSA Henrik Rundquist, vd för arkitektkontoret Rundquist.

Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisation för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har 12 000 medlemmar, varav 2.600 studentmedlemmar. Sveriges Arkitekter har en bred agenda: från fackligt arbete och branschbevakning till professions- och arkitekturfrågor. Ett viktigt mål är goda villkor för medlemmarnas yrkesutövning. Det är en grund för hög kvalitet i arkitektur och planering.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Pantbanken Sverige: "Det gäller att passa på"

Bolag Pantbanken Sverige är landets största pantbanksföretag som har värderat, belånat och sålt saker ända sedan 1866. Nyligen slog de till med ett förvärv. Företagets vd Peter Sundström berättar för Fastighetssverige om allt som händer hos dem.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY