Image

Aggressiv upplåning i Stockholms BRF

EKONOMI Statistik från Boreda visar på stora regionala skillnader i bostadsrättsföreningars upplåning. Bostadsrättsföreningar i Stockholm har kortare löptid, färre lån och större andel rörliga lån än föreningar i både Malmö och Göteborg.
Publicerad den 4 Juni 2009

Skillnaden på upplåning i bostadsrättsföreningar i Sveriges storstadsregioner skiljer sig kraftigt åt. Genomgående är upplåningen i bostadsrättsföreningar i Stockholm aggressivare än övriga storstadsregioner. I Göteborg och Malmö är ungefär 25 procent av bostadsrättsföreningars lån rörliga och varje förening har drygt fyra lån. I Stockholm är motsvarande siffra för andelen rörliga lån knappt 40 procent och antalet lån i genomsnitt tio procent färre.

- Det är intressant att Stockholm skiljer sig så markant från övriga storstadsregioner, säger Joakim Möller, vd för Boreda.

Även lånens löptid skiljer sig åt mellan de olika storstadsregionerna. I Göteborg är bindningstiden för lån drygt 700 dagar, i Malmö 800 dagar. Stockholm sticker ut även i detta sammanhang där den genomsnittliga bindningstiden för lån är drygt 450 dagar.

För första gången någonsin publiceras detaljerad information om bostadsrättsföreningars upplåning. Anledningen till att detta inte skett tidigare är att informationen inte funnits samlad på en central plats.

- Det har funnits ett informationsglapp mellan bostadsrättsföreningar och intressenter. Vi på Boreda har överbryggt detta glapp genom att bygga Sveriges största databas med information om bostadsrättsföreningar, säger Joakim Möller.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige