Efter senaste dygnens kraftiga snöfall ligger nu snön både tjock och vit på taken. Lokalt har uppemot 50 centimeter snö fallit. En kubikmeter vindpackad nysnö väger 200 kg och skottas den inte bort från taken riskerar taket att skadas. Trots risken för takskador väljer hela 72 procent av svenskarna att inte skotta sina tak, det visar en ny undersökning från takrenoveringsföretaget Vesivek.
– Det är oroande siffror. Snöns vikt kan orsaka belastningsskador på taken, men den kan också orsaka frysskador och vattenläckage. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på snömängden på taket och vilken vikt ditt tak klarar, säger Jani Jylhä, vd på Vesivek.
Det finns regler för hur mycket belastning ett tak ska klara, vilket regleras av Boverket. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att detta efterföljs och om en fastighet tar skada vid för tunga snömassor gäller inte försäkringen. Samtidigt är det viktigt att vara försiktig när man skottar snö på taket; fel teknik kan nämligen skada taket.
– Man ska använda en plastskyffel och spara ungefär en decimeter snö så man inte riskerar att skada taket. Det bästa är att använda sig av den så kallade osthyvelsprincipen. Den innebär att man skottar snön uppifrån och ner i lager i stället för att ta bort stora sjok åt gången, vilket kan skapa en snedbelastning, säger Jani.
Att skotta snö på taket är inte ofarligt. Varje år skadas över 1000 människor vid takskottning i Sverige, främst genom att de faller ner från stege eller tak.
– Många slarvar med taksäkerheten och förstår inte hur halt det kan vara på snön, särskilt när det töar. Man bör använda en säkerhetslina och gärna vara två personer som hjälps åt, säger Jani.
Energi/miljö Genom att bevara byggnaders stomme kan man minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent jämfört med om man river och bygger nytt. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Halland där man tittat på ombyggnation av skolor och jämfört olika alternativ. Man har också tittat på de ekonomiska vinsterna. – När man renoverar och bygger till så genererar det betydande intäkter snabbare, berättar Johanna Andersson på IVL.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.