Image

65 procent upp i Europa

RAPPORTER Transaktionsvolymen på den europeiska fastighetsmarknaden steg med 65 procent under årets första kvartal, jämfört med det första kvartalet 2009. Detta enligt DTZ.
Publicerad den 8 April 2010

Efter tre raka kvartal med stigande transaktionsvolymer under 2009, föll transaktionsvolymen på den europeiska fastighetsmarknaden tillbaka något under årets första kvartal. Enligt preliminär statistik från DTZ Research sjönk den totala omsättningen av kommersiella fastigheter i Europa med nära 30 procent, till 16,3 miljarder euro, under det första kvartalet i år jämfört det sista ifjol.

Detta ska emellertid inte ses som något trendbrott utan snarare som en naturlig del av ett historiskt mönster, där det alltid görs fler affärer före ett årsskifte.

I jämförelse med motsvarande kvartal under fjolåret, då volymerna var på den absoluta botten, har omsättningen istället ökat med hela 65 procent under inledningen av 2010. De tre största marknaderna i Europa, Storbritannien, Tyskland och Frankrike, står för merparten (cirka två tredjedelar) av den totala omsättningen, men den starkaste regionala utvecklingen i jämförelse med det sista kvartalet ifjol har faktiskt de nordiska länderna stått för. Totalt har omsättningen i Sverige, Norge, Finland och Danmark ökat med hela 64 procent för att sluta på omkring 2,6 miljarder euro totalt.

- Trots en tilltagande optismism i allmänhet runt om i Europa så syns det fortfarande tydligt att investerarna i dagsläget främst fokuserar på den egna hemmamarknaden, där det i synnerhet är de bästa objekten i de mest centrala lägena som omsätts, säger Patrik Lundstöm, senior consultant, consulting & research på DTZ.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige