Image

42 procents lägre volym kvartal 1

Sverige Den totala transaktionsvolymen under det första kvartalet 2013 uppgick till 14,4 miljarder kronor enligt Jones Lang Lasalles bedömning. Detta motsvarar en minskning med 42 procent jämfört med samma period 2012, och en kraftig nedgång jämfört med föregående kvartal, då transaktionsvolymen uppgick till 48 miljarder kronor.
Publicerad den 4 April 2013

Årets första kvartal visar upp överraskande svaga siffror, även med hänsyn tagen till att det första kvartalet varje år brukar vara det svagaste. En av förklaringarna till detta är föregående kvartals mycket starka siffror. I kölvattnet av stor aktivitet och många genomförda affärer befinner vi oss nu åter i en lugnare period. Sentimentet på marknaden har inte förändrats nämnvärt och är alltjämt positivt, skriver Jones Lang Lasalle i sin marknadsrapport.

Andelen så kallade cross border-transaktioner uppgick till 72 procent under kvartalet, vilket är en mycket hög siffra. Denna gång väljer dock merparten av de utländska aktörerna att sälja av sina innehav, vilket resulterar i ett nettoutflöde av kapital från Sverige. Efterfrågan på svenska fastigheter är fortsatt hög, men ett begränsat utbud på marknaden parat med höga finansieringskostnader och den starka kronan har gjort det allt svårare för många utländska aktörer att komma in på marknaden.

De flesta av kvartalets affärer gjordes i Stockholm som ensamt stod för knappt 60 procent av den totala transaktionsvolymen. Göteborg och Malmö tillsammans står för fyra procent, medan resten av affärerna gjordes i övriga landet.

Den största affären under kvartalet var Orions försäljning av Infra City omfattande 190 000 kvadratmeter kontor, handel, hotell och lager i Upplands Väsby till Profi för 1,7 miljarder kronor. Astra Zeneca sålde hela sitt fastighetsbestånd i Södertälje omfattande 130 000 kvadratmeter till det nybildade Acturum för 1,5 miljarder kronor. Affären skedde i spåren av beslutet att lägga ner företagets hela FoU-verksamhet i staden. Rikshem strukturerade om i portföljen och sålde en stor portfölj omfattande studentboenden i Uppsala till Uppsalahem för 1,4 miljarder kronor. I Stockholm sålde Aberdeen två kontorsfastigheter i Marievik till AMF Fastigheter för 1,3 miljarder kronor och Electrolux köpte tillbaka sitt huvudkontor på Västra Kungsholmen från Niam för dryg 1,1 miljarder kronor. Franska Axa sålde den så kallade Pearlsportföljen omfattande detaljhandelsfastigheter spridda över landet till Tredje AP-fonden för knappt en miljard kronor. Kvartalets största logistikaffär innefattade Norska NRP:s försäljning av två fastigheter belägna i Jordbro och Borlänge till Sagax för nästan 600 miljoner kronor. Den största av de två fastigheterna är den i Jordbro, söder om Stockholm och omfattar 94 000 kvadratmeter höglager uthyrt till bland annat Åhléns.

Efter ett mycket starkt avslut på förra året karakteriseras inledningen på 2013 av ett betydligt lugnare tempo på marknaden. Det råder dock en positiv stämning bland marknadens aktörer och från bankerna rapporteras det om att finansieringssituationen börjar förbättras markant, något som Jones Lang Lasalle bedömer kommer att spela stor roll för resten av året.

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Presenteras av Fastighetsägarna Service

Senast från Fastighetssverige Plus

Hetaste rekryteringarna under första kvartalet

Karriär Fastighetssverige har synat branschens hetaste rekryteringar under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige