Image

36-årig globetrotter blir vd för WSP Libya

KARRIÄR Markus Eek, 36, blir ny vd för det nybildade bolaget WSP Libya. Eek har fram tills nu arbetat för WSP Samhällsbyggnad och WSP International och har länge varit engagerad i projekt utomlands. Efter arbeten i bland annat Nicaragua, Dubai, Pakistan och Afghanistan är hans mål nu att göra WSP Libya till Libyens ledande ingenjörskonsult.
Publicerad den 26 Augusti 2008

WSP Libya är ett gemensamägt bolag där WSP Europe äger 60 procent och där de resterande 40 procenten ägs av ett holdingbolag kopplat till den statliga organisationen Housing & Infrastructure Board (HIB). WSP är den enda västerländska ingenjörskonsulten med eget kontor i Libyen, och som samarbetar med HIB.

Markus Eek har trots sin relativa ungdom arbetat med bygg- och infrastrukturprojekt i snart 15 år. Han inledde sin karriär med att arbeta som arbetsledare vid vägbyggen parallellt med studierna men kom snart att byta till konsultbranschen. De internationella projekten lockade och efter att ha arbetat i flera Vägverks- och Banverksprojekt, till exempel Citybanan, har karriären huvudsakligen handlat om utlandsarbete.

Han tog tjänstledigt 2005-2006 för att arbeta med ett infrastrukturprojekt på Maldiverna för Röda korset. Men nya utmaningar är något som lockar så när han under våren fick erbjudandet att ta rollen som vd för ett kommande WSP Libya behövde han därför inte tänka länge.

– Det här är förstås en mycket spännande utmaning, säger Markus Eek. Att få vara med och bygga upp en verksamhet helt från start känns stimulerande. Det finns många fallgropar på vägen men jag känner att jag har fullt stöd från WSP-koncernen och då inte minst WSP International Sweden. Jag tror på Libyen, både som land och marknad för WSP, det är ett land som kommer. Det är väldigt eftersatt när det gäller byggnation och infrastruktur men pengarna finns nu att göra något åt det hela och landet har oerhört mycket att erbjuda; fantastiska stränder, en spännande kultur och en historia som präglats av både greker och romare.

WSP är redan nu en av Libyens största leverantörer av kvalificerade konsulttjänster för byggmarknaden. Efter fyra år i landet har svenska WSP International ett flertal större byggprojekt bakom sig.

– Tiden är nu inne att ta ett nytt steg för WSP. Marknaden i Libyen har en stor potential och med WSP Libya har vi skaffat oss en möjlighet att fortsätta växa. Markus energi och internationella erfarenhet gör honom som klippt och skuren för uppgiften att leda arbetet, säger David Montgomery, vd i WSP International AB och styrelseordförande i WSP Libya.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige