Image

200-miljonerssatsning på energieffektivisering

ENERGI Fastighetskontoret i Stockholms stad tar nu ett nytt, strategiskt grepp i energifrågan. Målet är att minska utsläppen av koldioxid med 12,5 procent fram till 2015, samtidigt som kundernas inomhusmiljö förbättras och driftkostnaderna minskar.
Publicerad den 12 Oktober 2009

Under åren 2009 - 2012 satsar Stockholms stad 205 miljoner kronor på energieffektivisering och konvertering av oljeanläggningar till energislag med mindre miljöpåverkan i ett 60-tal fastigheter. Bland byggnaderna märks bland annat Stadshuset, Kulturhuset, Oscarsteatern och Nobelfabriken.

- I ett första steg omfattar energieffektiviseringen våra mest energislukande fastigheter, säger miljö- och energisamordnare Sandra Holmström.

- Vi kommer även att planera in energieffektiva åtgärder i samband med kommande större upprustningar och totalt sett räknar vi med att våra driftkostnader minskar med cirka tolv miljoner kronor per år, fortsätter Sandra Holmström.

Fastighetskontoret har förstärkt organisationen och kommer att satsa på utbildning av såväl medarbetare som kunder för att bibehålla besparingsnivåerna på sikt. Energi ska vara en naturlig del i allt från underhållsplanering och stora ombyggnader till den dagliga driften. Ett viktigt mål är att leverera ett bra inomhusklimat anpassat för kundernas behov och skapa incitament för kunderna att själva minska sin energianvändning.

- Vi ska involvera våra hyresgäster i arbetet med energieffektivisering och driftoptimering, säger Olle Sjöblom, energiingenjör på fastighetskontoret.

- Vi ska ge \″energihjälp\″ till våra hyresgäster, alltså stöd och råd så att de involveras i ett energitänk som gynnar deras hyressättning, fortsätter Olle Sjöblom.

Arbetet med energieffektivisering och konvertering genomförs med traditionella utförande- och/eller totalentreprenader. Vissa upphandlingar kan ske genom ramupphandling.

- Det ger oss valmöjligheter och handlingsfrihet och vi får själva del av hela besparingen, avslutar Karl Frisell, underhållschef på fastighetskontoret.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige