För femte året delas utmärkelsen ut i samband med seminariet Fastighetskvinnan, som hålls på Grand Hotel i Stockholm den 5 september. Du ser seminarieprogrammet här och du anmäler dig här senast i morgon!
Juryn, bestående av Kristina Alvendal (ordf), Kerstin Lindberg Göransson och Biljana Pehrsson, har valt ut tre finalister som finns på plats på seminariet Fastighetskvinnan.
Under tre dagar presenterar vi finalisterna – vi har redan presenterat Einar Mattssons Sara Liljenberg som du läser om här och Skanskas Chanel Braddon som du läser om här.
Den sista finalisten är Sonja Ståhl, 28, fastighetschef på AP 1-ägda Willhem i Helsingborg som ansvarar för ett bestånd om ca 2 300 lägenheter. Hon började på Willhem i mars 2017, i syfte att bygga upp en egen organisation i Helsingborg, bolaget hade sedan sitt första förvärv 2015 outsourcat förvaltningen till en extern aktör och var nu redo att bygga upp ett eget förvaltningskontor. Uppgiften: att bygga upp en helt ny förvaltningsorganisation.
– Det har varit väldigt inspirerande att bygga upp allting från grunden, att anställa allihop, lära känna fastigheterna, hyresgästerna och områdena. Vi är 15 personer i dag och verkligen ett härligt gäng. Vi har gjort flera förvärv och har nu ca 2 300 lägenheter.
Ett visst intresse för fastigheter har funnits ända sedan Sonja var liten.
– Jag gick runt och lekte mäklare, tittade på hus och låtsades att jag skulle sälja dem, skrattar hon.
Under studietiden växte intresset fram allt mer. Ekonomi och teknik i förening med samhällsbyggande lockade.
På en nätverksträff 2011 mötte hon Jacob Karlsson, som då precis hade startat K-Fastigheter, med Erik Selin som hälftenägare.
– Det var när jag fortfarande studerade, vi klickade bra och han ville att jag skulle börja jobba för honom. Jag blev den första anställda i K-Fastigheter. Det var naturligtvis en mycket spännande tid, vi köpte några befintliga fastigheter, men framförallt arbetade vi med att köpa mark och bygga själva och jag fick bygga upp en bra förvaltningsorganisation på mitt sätt. Det var fantastiskt roligt att få arbeta på K-fastigheter tillsammans med Jacob Karlsson. Den driftigaste människan jag arbetat med.
– Balder ville sedan att jag skulle implementera den här modellen att bygga organisation även hos Balder i Helsingborg och Åstorp.
"Den här modellen" du pratar om, hur ser den ut?
– Det handlar om att kombinera den entreprenöriella andan med stor servicemedvetenhet. Att tänka på personalen i första hand; att få rätt personer att göra det de är bra på samtidigt som de har roligt på jobbet, att älska vad man gör. Att alla i organisationen, oavsett vad man arbetar med ska ha en ekonomiskt affärsmässighet i ryggraden och ständigt kunna balansera denna med fokus på hög kundnöjdhet. Det finns ibland fördomar om att ett väldigt högt medarbetarindex är svårt att kombinera med hög lönsamhet och hög kundnöjdhet. Jag vill bevisa motsatsen. Med rätt ledarskap och motivation går det absolut att uppnå.
Sonja Ståhl ställdes sedan inför ett val – K-Fastigheter eller Balder. Valet föll på – Willhem.
– Det var olika inriktningar – mycket nyproduktion hos K-Fastigheter, fokus på befintliga fastigheter hos Balder och jag hade ett stort hjärta för båda bolagen. Det var ett jättesvårt val – och då dök Willhem upp. Jag fick stanna upp och tänka "vad är det egentligen jag vill? Vad är det jag brinner för?" Samhällsnyttan är också viktig för mig, att kunna göra skillnad. Gör jag det bäst hos en privat ägare eller med en statlig pensionsfond som ägare..?
– Jag kände, när jag fick den här möjligheten, att det kanske var dags att göra något annat. Här kan jag både bygga upp en helt ny organisation, fokusera på avkastning och ledarskap men också bidra till samhället på ett annat sätt. Willhem hade köpt ett bestånd på Söder, ett så kallat riskområde med vissa problem, jag kände att det var en utmaning jag helt enkelt inte kunde motstå…
Hon har nu varit fastighetschef för Willhem i Helsingborg i knappt ett och ett halvt år, byggt upp en organisation, anställt 15 personer samtidigt som beståndet har vuxit. Hon har dessutom startat ett nätverk som ska arbeta för att förbättra Söder.
– Jag har tillsammans med Helsingborgshem fått med de ledande fastighetsägarna, Helsingborgs stad, elevhälsan, polisen och boenderepresentanter i området mm. Det är ett område med mycket kriminalitet, droghandel och skjutningar men med stor potential att utvecklas till ett välmående och dynamiskt område. Vi är igång och har gjort en första handlingsplan.
Hur ska ni förbättra området?
– Vi är ju många olika intressenter som kan genomföra åtgärder inom sina respektive områden. För vår del handlar det bland annat om att stoppa olagliga andrahandsuthyrningar, rusta upp fastigheterna; människor i ett trivsamt område mår alltid bättre, vi förbättrar skalskydden, ökar tryggheten och skapar attraktiva utemiljöer. Sedan är det förbättrad övervakning, nattvandring och så vidare. En viktig del är att inte bara "flytta på problemet" utan också fånga upp och slussa vidare människor som har hamnat fel genom ett gott samarbete med skolor, fryshuset och staden. Det här är en enorm utmaning, men vi är en liten bit på väg.
Du är 28 år, men redan erfaren inom branschen. Var ser du dig själv om tio år?
– Jag vet inte. Jag tänker inte på det sättet, att jag ska klättra eller ha en viss titel. Mitt mål är att kombinera en hög lönsamhet med motiverande ledarskap och att ge våra kunder en utmärkt service. Samtidigt brinner jag för att hitta ett koncept för att förbättra i utsatta områden och för de människor som bor där, ett koncept som man förhoppningsvis kan implementera på andra utsatta områden i Sverige, exempelvis i Stockholm, Göteborg och så vidare.
FAKTA/
Namn: Sonja Ståhl.
Ålder: 28 år.
Bor: Lägenhet i Helsingborg.
Familj: Dottern Valeria, 4 år, Partner Roman
Karriär: Förvaltningschef på K-Fastigheter, extern områdeschef på Balder i Helsingborg och Åstorp, fastighetschef på Willhem i Helsingborg sedan 2017.
Fritidsintressen: Träning (springer och simmar), välgörenhet "jag håller på med lite olika grejer, hoppar in där det behövs, hjälper hemlösa, på loppisar och så vidare" och ledarskap "många tycker att man ska sätta klara gränser mellan arbete och fritid, jag är inte sån, ledarskap är otroligt intressant och jag vill utvecklas så mycket som möjligt.
Ser på tv: "Nästan ingenting, bara nyheter i stort sett."
Favoritmusik: "Klassiskt, jag spelar själv fiol."
Favoritförfattare: "Think och Grow Rich" av Napoleon Hill, jag tycker också Catharina Warfvinges bok Installationsteknik är väldigt intressant…"
Willhem är ett bostadsbolag med starkt fokus på hög kundservice och trygghet i boendemiljön. Våra fastigheter finns på utvalda tillväxtorter i Sverige. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Med Första AP-fonden som ägare utvecklar vi ett långsiktigt och ansvarsfullt bostadsbolag.
Var: Grand Hotel, Stockholm (Vinterträdgården)
När: Torsdag 5 september 9.00–16.00, registrering och frukostmingel från 8.15 och branschmingel efter seminariets slut
Pris: 5995 kronor exkl. moms
Du anmäler dig till seminariet här.
Ambitionen är att Fastighetskvinnan ska vara det mest inspirerande fastighetsseminariet i Sverige, där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en bredare och mer jämställd fastighetsbransch – ett affärsseminarium som gör skillnad!
Förutom klassiska business-punkter behandlar seminariet också mångfaldsfrågor i det svenska näringslivet, med fokus på fastighetsbranschen.
Fastighetskvinnan är inte ett event som bara riktar sig till kvinnor. Det riktar sig till alla som vill nätverka, bli inspirerade och uppdaterade om trenderna på fastighetsmarknaden. Alltså även män.
Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet? Kontakta:
Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie.ekberg@fastighetssverige.se
Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com
Arrangörer:
Partners:
Se film från ett tidigare event här:
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.