Image
Västlänken station Haga.
Västlänken station Haga. Bild: Wikimedia commons

Trafikverket granskar byggjättarnas fakturor

Ekonomi/Finansiering Trafikverket gör extra revisioner av fem större kontrakt för aktuella vägbyggen, kontrakt som bland annat omfattar NCC och Skanska. Orsaken är att faktureringen bedömts vara onormalt hög i några av projekten, skriver Dagens industri.
Publicerad den 20 Juni 2024

Göteborgs-Posten rapporterade nyligen om kostnadsökningarna för bygget Västlänken. För några månader sedan var informationen enligt tidningen att 1,8 miljarder kronor skulle faktureras under 2024. Halvvägs in på året har summan ökat till 3,2 miljarder. Liknande ökningar har skett i flera av Trafikverkets Stora Projekt (projekt med en kostnad på över en miljard kronor).

Trafikverket har identifierat stora slutkostnadsavvikelser i fem entreprenadkontrakt, där kostnaderna har ökat kraftigt jämfört med tidigare prognoser. Detta har framgått av myndighetens nuvarande kostnadskontroll.
– Trafikverket kommer därför att intensifiera insatser för att möta kraven på effektiv hantering av skattemedel. För att säkerställa att faktureringen stämmer överens med den avtalade leveransen kommer Trafikverket att intensifiera sin granskning och genomföra extra revisioner, säger Patrick Guné, verksamhetsområdeschef Stora projekt.

Fokus ligger på att revidera kontrakt med kraftiga kostnadsökningar jämfört med tidigare prognoser, bland annat inom vägprojektet E4 Förbifart Stockholm; kontrakt delprojekt Lovön och Vinsta, Varbergstunneln samt järnvägsprojektet Västlänken; delprojekten Centralen och Korsvägen.
– Granskningen, som en del av Kraftsamlingen, syftar också till att motverka yrkesfusk och att sociala krav efterlevs, säger Patrick Guné.

De förstärkta revisionerna ska också motverka kriminalitet och yrkesfusk inom byggbranschen. Granskningen ska även säkerställa efterlevnaden av sociala krav. Vid identifiering av oegentligheter och brister i entreprenaderna kommer Trafikverket att agera skyndsamt. En fortsatt dialog med leverantörer och entreprenörer är också en viktig del av detta arbete för att stärka sund konkurrens och goda relationer.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige