Image

Stockholm rasar i internationell ranking

RAPPORTER För tre år sedan rankades Stockholm som Europas tredje mest attraktiva stad för fastighetsinvesteringar.
Nu har den svenska huvudstaden rasat till tolfte plats, enligt en ny rapport från PricewaterhouseCoopers och Urban Land Institute (ULI).
Publicerad den 16 Februari 2010

- Stockholm får för tillfället stå tillbaka i den internationella konkurrensen. Marknaden följer dock utvecklingen och är redo att återvända om rätt investeringsmöjligheter dyker upp. För nationella investerare med tillgång till kapital kan 2010 innehålla en hel del möjligheter, säger Jörgen Sigvardsson, branschansvarig för fastigheter på PricewaterhouseCoopers.

För andra året i rad är München och Hamburg topplacerade. Andra topplaceringar innehas av Paris och London som betraktas som starka i oroliga tider.

- Vi kan konstatera att investerare även under 2010 premierar stora och likvida marknader som de känner väl. Givet situationen på marknaden är det förståeligt att man satsar på säkra kort också av den anledningen att det i första hand är kvalitetsobjekt i de bästa lägena som kan få finansiering, säger Jörgen Sigvardsson.

Det är sjunde året i rad som rapporten Emerging Trends genomförs. 645 ledande personer inom branschen har gett sin syn på Europa.

- Rapporten visar på en försiktig optimism samtidigt som många deltagare signalerar osäkerhet. Det råder till exempel tveksamhet om återfinansiering av lån som löper ut under året och där summor på hundratals miljarder euro ligger i vågskålen. Branschen ställer sig frågande till om bankerna kommer att trycka på säljknappen eller bevara sitt innehav till följd av situationen, kommenterar Jörgen Sigvardsson.


Topplista över den europeiska fastighetsmarknadens potential (fjolårets placering inom parentes)

1 (1) München
2 (2) Hamburg
3 (7) Paris
4 (5) London
5 (17) Wien
6 (18) Milano
7 (3) Istanbul
8 (9) Berlin
9 (20) Rom
10 (10) Frankfurt
11 (4) Zurich
12 (11) Stockholm

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige