Image
Stockholm tappar tre placeringar i senaste undersökningen Emerging Trends.
Stockholm tappar tre placeringar i senaste undersökningen Emerging Trends. Bild: Pixprovider/David Schmidt.

Emerging Trends: Stockholms attraktionskraft minskar

Stockholm De tyska städerna München, Berlin och Hamburg ligger alla i topp i en ny undersökning som visar de europeiska städernas attraktionskraft för fastighetsinvesteringar. Stockholm tappar tre placeringar men är fortfarande den mest attraktiva fastighetsmarknaden i Norden.
Publicerad den 30 Januari 2013
Stockholm tappar tre placeringar i senaste undersökningen Emerging Trends. Bild: Pixprovider/David Schmidt.
Stockholm tappar tre placeringar i senaste undersökningen Emerging Trends.

De tyska metropolerna, London och Istanbul spås bli de mest attraktiva regionerna för fastighetsaffärer under 2013. Det visar undersökning Emerging Trends som PWC genomfört tillsammans med undersökningsinstitutet Urban Land Institute.

Gemensamt för städerna på topp 10-listan är att de är viktiga affärscentra, har en stark lokal ekonomi och ligger i länder som hittills stått emot den värsta ekonomiska krisen i Europa. Istanbul, som toppat listan de två senaste åren, hamnar i årets undersökning på fjärde plats. Starkaste uppryckningen har London gjort, från plats 10 till plats 3.
– Det är tydligt att investerarna satsar på säkra kort när det råder finansiell oro. Tyska storstäder och London är metropoler som erbjuder stabilare fastighetsmarknader och det är därför vi ser dem i topp på den här typen av listor, säger Robert Fonovich, partner och branschansvarig för fastigheter inom PWC.

Stockholm tappar tre placeringar på listan och rankas nu som den åttonde mest attraktiva fastighetsmarknaden i Europa. Den svenska huvudstaden är samtidigt klart mest attraktiv i Norden och marknaden var den tredje mest aktiva i Europa under de tre första kvartalen 2011, efter London och Paris men före både Moskva och Berlin mätt i affärsvolym.
– Trots att Stockholm backar finns det ändå en tro på stabil tillväxt även om det inte rör sig om några spektakulära avkastningstal. Generellt sätt står kvalitativa handelsfastigheter sig väl som investeringsobjekt även i tider då bedömare tror att privatkonsumtionen kan påverkas av det allmänna konjunkturläget. Vi ser en fortsatt tuff bankmarknad, men en ökad optimism avseende tillförsel av eget kapital till fastighetsindustrin, säger Robert Fonovich.

Sämst i klassen är de städer som befinner sig mitt i den ekonomiska turbulensen. Städer i Portugal, Spanien, Irland och Benelux-länderna förväntas höra till de sämsta investeringarna på fastighetsmarknaden under de kommande åren, enligt undersökningen.

Mest attraktiva städer för fastighetsinvesteringar 2013

Ranking 2013 Ranking 2012
1 München 2
2 Berlin 4
3 London 10
4 Istanbul 1
5 Hamburg 7
6 Paris 6
7 Zurich 7
8 Stockholm 5
9 Moskva 9
10 Warszawa 3

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige