Image

Pictet och Brunswick säljer danska Lindu Ejendomme till Blackstone

Transaktioner Pictet Alternative Advisors och Brunswick Real Estate säljer det gemensamägda fastighetsbolaget Lindu Ejendomme till Blackstone. Portföljen omfattar 14 lättindustri- och lagerfastigheter i Köpenhamn med en total uthyrningsbar area om 84 000 kvadratmeter.


Nordika köper fastighet av Klara Norra Fastigheter, fackförbundet Unionens fastighetsbolag.

Nordika förvärvar kontorsfastighet i Stockholm

Transaktioner Nordika har ingått avtal om att förvärva kontorsfastigheten Fristaden 6 på Västra Kungsholmen från fackförbundet Unionens helägda fastighetsbolag, Klara Norra Fastigheter.


Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i företagsekonomi och PwC:s expert på social hållbarhet och social finansiering.

"Vinst är medlet – inte målet"

Bolag Akelius avbrutna köp av skolkoncernen Academedia satte fingret på frågan om vad som är viktigast för aktiebolag – verksamheten eller vinsten. Sophie Nachemson-Ekwall expert social hållbarhet, finansiering och rapportering, PWC Sverige menar att bolagens styrelser, även inom fastighetsbolagen, skulle må bättre av en omprioritering. Samtidigt finns risken nu när bolagen lägger om fokuset från tillväxt till lönsamhet att ESG-arbetet faller mellan stolarna.


Det blir nyttigt för bolagen att tvingas bli konkurrenskraftiga menar Mats Hederos.

Så slår geopolitisk osäkerhet och en skavd Sverigebild mot fastighetsbranschen

Ekonomi/Finansiering "Supervalåret 2024" ska hälften av världens befolkning går till valurnorna och populism och högernationalism är på frammarsch. Samtidigt fortsätter striderna i Ukraina och kriget mellan Israel och Hamas skapar ringar på vattnet som kan spilla över på fastighetsmarknaden. Det skapar frågor om transaktionsmarknaden och lönsamheten framöver, vilket PWC:s senaste rapport om trenderna i fastighetsmarknaden belyser.


Stockholm har halkat ner på listan av attraktiva städer att investera i.

Stockholmsmarknaden fortsätter svalna: "Ganska rimligt"

Ekonomi/Finansiering I PWC:s senaste rapport om trenderna Europas fastighetsmarknad så spår de att framtiden kan erbjuda en bredare palett i fastighetsbeståndet. Framöver kommer inte bara "the big three" kontor, retail och logistik vara attraktiva objekt när samhället står inför stora förändringar. Vad gäller var investeringarna ska ske så indikerar rapporten att Stockholm faller som attraktiv stad att investera i.


ESG-arbetet kan utmanas framöver.

Annika Winsth om utmaningarna med ESG: "Inte bara hunky dory"

Energi/miljö PWC släppte nyligen sin 21:a rapport om trenderna som kommer påverka fastighetsbranschen framåt. En av siffrorna som sticker ut är att nio av tio av svarande i undersökningen trodde att 2050 skulle ESG vara den viktigaste frågan för branschen. Men det finns risker med det ESG-arbetet menade den expertpanel som PWC bjudit in när rapporten presenterades.


Bolag inom fastighetsbranschen har varit långsammare ut på banan när det gäller investeringar i AI, det visar en undersökning från PwC.

PWC: Fastighetsbranschen sackar efter i AI-racet

Bolag Bolag inom fastighetsbranschen har varit långsammare ut på banan när det gäller investeringar i AI. Detta enligt PWC:s globala vd-undersökning med svar från 165 fastighetsaktörer. Däremot har de kommit långt när det gäller klimatarbetet.


Linus Nilsson.

Pictet förvärvar nybyggd logistikfastighet i Halmstad

Transaktioner Pictet Alternative Advisors har slutfört förvärvet av en nybyggd logistikfastighet i Halmstad, Sverige. Fastigheten omfattar cirka 18 300 kvadratmeter logistikyta av institutionell kvalitet. Förvärvet genomfördes för Pictets Core Plus-strategi.


Helena Ehrenborg

PWC: Ljusning anas på den europeiska fastighetsmarknaden

Ekonomi/Finansiering Trots ekonomiskt turbulenta tider kommer nu något mer positiva tongångar från fastighetsmarknaden, där allt fler branschaktörer tror på ökad lönsamhet nästa år. Samtidigt finns en stor oro för bland annat räntor, inflation och likviditet.


Sophie-Nachemson-Ekwall, rapportförfattare och specialist på social hållbarhet inom PwC Sverige.

Rapport: Fastighetsbolagen ledande inom social hållbarhet

Bolag Fastighetsbranschen har tagit en framträdande roll i arbetet med social hållbarhet, och många bolag redogör för hur de arbetar med att vända utsatta områden till hållbara platser. Det blir även allt vanligare att lån kopplas till sociala insatser. Det här visar en ny rapport från PwC:s som går igenom arbetet hos 63 bygg- och fastighetsbolag samt fastighetsfonder. Samtidigt finns risk för att ekonomiska orostider och en svajig fastighetsmarknad kan ge bakslag i hållbarhetsarbetet.


Genestas blivande logistikanläggning utanför Köpenhamn.

Genesta köper 20 600 kvadratmeter logistik i Danmark

Bygg/Arkitektur Genesta utökar sin logistikportfölj och köper en 20 600 kvadratmeter stor logistikfastighet under uppförande i Solrød, 25 minuter söder om Köpenhamn. Det är en off-market affär med Logistic Contractor A/S, som är en del av Wästbygg Gruppen. Det är Genestas sjätte logistikförvärv på två år.


M2 Gruppen säljer till Nordika

Transaktioner M2 Asset Managements fastighetsverksamhet, M2 Gruppen, avyttrar fastigheten Reykjanes 1 i Kista, där bland annat Engelska Skolan är en stor hyresgäst, till Nordika.


274 lägenheter omfattas i transaktionen mellan SEB:s bostadsfond och Sveaviken som säljare.

SEB:s bostadsfond köper i Örebro

Transaktioner Sveaviken Bostad har idag genom helägda dotterbolag avyttrat fastigheterna Örebro Autogyron 4-5, samt Glidplanet 4 till SEB:s bostadsfond Domestica V. Fastigheterna omfattar tillsammans 274 lägenheter med en uthyrningsbar yta om 11 650 kvadratmeter, varav 98 kvadratmeter utgörs av en kommersiell lokal, samt ett fristående parkeringshus med 161 platser.


Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i företagsekonomi och PwC:s expert på social hållbarhet och social finansiering.

Fastighetsbranschen har ledartröjan i social hållbarhet

Bolag Många av samhällets problem hamnar i knät på fastighetsägarna – det menar specialisten på social hållbarhet, Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i företagsekonomi och specialist på social hållbarhet. Hon spår att vi kommer se fler sociala obligationer och lån hos fastighetsbolagen, samarbeten och sociala klausuler i markanvisningarna.


Lisen Heijbel.

Savills IM köper nybyggd logistikfastighet i Rosersberg

Transaktioner Savills Investment Management (Savills IM) har förvärvat en nybyggd distributionscentral i Rosersberg norr om Stockholm för en av deras europeiska logistikfonder.


Genesta köper i Norge.

Genesta köper kontorsfastighet i Oslo

Transaktioner Genesta förvärvar Portal Skøyen i centrala Oslo. Den 23 500 kvadratmeter stora kontorsfastigheten ligger längs motorvägen E18 mellan Skøyen och Lysaker, väster om Oslos centrum. Förvärvet görs på uppdrag av Genestas femte fond GNRE Core Plus open-end, och säljarna är Backe Eiendom Invest, Stokke Industri Eiendom och Farvatn Capital.


MIGS och Tritax köper i Malmö.

MIGS och Tritax köper 95 000 kvadratmeter industri- och logistikfastighet i Malmö

Transaktioner Genom ett bolagsförvärv har MIGS och Tritax förvärvat den finska livsmedelskoncernen Atrias produktionsanläggning i Malmö/Fosie. Fastigheten är belägen mellan ringvägarna med goda förbindelser till Malmö innerstad, E4/E6 och Köpenhamn. Målet är att utveckla en eller flera moderna logistikbyggnader.


Patrik Hall, vd för Heimstaden.

Heimstaden köper stort i Finland

Transaktioner Heimstaden köper 64 fastigheter i Finland av Balder-ägda Sato.


Cirkelhuset II.

Genesta kliver in på bostadsmarkanden – köper i Danmark

Transaktioner Genesta köper Cirkelhuset II i Køge strax utanför Köpenhamn. Förvärvet är Genestas första bostadsaffär och det görs på uppdrag av Genestas femte fond, GNRE Core Plus Open-ended. Säljare är CECN, ägt av Ejendomsselskabet Casa Nord och CEC Group Holding.


Helena Ehrenborg, ansvarig för fastighetsbranschen, PwC Sverige.

Optimismen tillbaka inom fastighetsbranschen – Stockholms attraktionskraft minskar

Bolag Fastighetsbranschen kan se fram emot ett framgångsrikt 2022 enligt en ny rapport från PwC och Urban Land Institute om den europeiska fastighetsmarknaden. Rapporten visar även att stora strukturförändringar är på gång inom branschen och att Stockholms attraktionskraft minskar.