Image
Bild: Tenzing

Emerging Trends: Stockholm femma i Europa

Sverige Stockholm hamnar på femte plats när europeiska städer betygsätts för sitt fastighetsklimat. Det visar 2012 års upplaga av Emerging Trends in Real Estate Europe, som ges ut av PWC och Urban Land Institute.
Publicerad den 6 Februari 2012
Stockholm ligger på femte plats när det europeiska fastighetsklimatet rankas. Bild: Tenzing. Bild: Tenzing
Stockholm ligger på femte plats när det europeiska fastighetsklimatet rankas. Bild: Tenzing.

På de fyra främsta platserna kommer Istanbul, München, Warszawa och Berlin.
Flera av de över 600 respondenterna inom fastighetsbranschen som ingår i studien lyfter säkerheten som en avgörande aspekt för Stockholms position.

– Sverige och Stockholm är attraktivt för investerare tack vare starka offentliga finanser och en stadig exportdriven ekonomi, konstaterar Robert Fonovich, branschansvarig fastigheter inom PWC.

Handelsfastigheter är den sektor som anses bäst lämpad för investeringar i Stockholm. Svagast köprekommendationer får hotell- och industrifastigheter i årets rangordning.

– Ett ökat fokus på handelsfastigheter hänger samman med en hälsosam tillväxt i den svenska detaljhandeln, låg vakans och begränsat utbud i de centrala delarna. Något som medför hyrestillväxt och nedåtpressade avkastningskrav vilket tilltalar investerarna, säger Robert Fonovich.

Rapporten visar att den mest angelägna frågan för branschen är kreditmarknaden. Banksektorns åtstramningar och nya regleringskrav gör krediterna dyrare vilket blir påtagligt för den kommersiella fastighetsmarknaden. Men finansieringsmöjligheterna blir inte bara dyrare, det blir också allt svårare att låna till investeringar och satsningar i fastigheter.

Branschens oro bekräftas av kreditmarknaden som spår ytterligare åtstramningar. Endast sex procent av de drygt 60 låneinstitut som medverkat i undersökningen, tror att lånemarknaden blir oförändrad jämfört med förra året. Drygt fyra av tio uppger att det blir aningen svårare och varannan anger att det blir avsevärt mycket svårare för investerare att beviljas krediter. Däremot är tonen något mer positiv vad gäller eget kapital, 65 procent av de drygt 40 institutionella placerarna som ingår i studien tror att det blir ett allt vanligare finansieringssätt.

I Norden spår 36 procent, av de 30 ledande aktörerna i branschen som ingår i studien, att det blir avsevärt mycket svårare att få bankkrediter till större investeringar. Drygt 40 procent tror att finansieringsmöjligheter via eget kapital kommer att öka under året.

FAKTA/ Rapporten Emerging Trends in Real Estate Europe 2012 ger framåtblickande analyser av fastighetsmarknaden i 27 av Europas största städer med fokus på frågor om bland annat investering, utveckling och finansiering. Rapporten tas fram av PWC och Urban Land Institute (ULI). Drygt 600 respondenter har medverkat i undersökningen, däribland ledande investerare, mäklare, finansiärer och förvaltare inom den europeiska fastighetsbranschen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige