Image
Stefan Dahlbo, vd för Fabege.
Stefan Dahlbo, vd för Fabege. Bild: Fabege

Stefan Dahlbo: "Ett av de svagare kvartalen"

Bolag Fastighetsbolaget Fabeges hyresintäkter uppgick till 867 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Analytikerna i Infronts sammanställning av tio estimat hade väntat 849 miljoner kronor. Huruvida hyresintäkterna kommer att fortsätta upp härifrån är lite mer osäkert, enligt vd Stefan Dahlbo som dock glatt konstaterar att Fabege har stabila kunder som är villiga att betala för bolagets "moderna och flexibla lokaler".
Publicerad den 25 April 2024

"Men vi måste samtidigt vara realister och konstatera att med nästan 20 procent indexering av hyrorna de senaste två åren så kan vi inte tro på stora generella uppsidor i hyrorna under de närmaste åren. Därför ser vi nu att många avtal förlängs på oförändrade villkor", skriver Fabegechefen.

Driftöverskottet uppgick till 619 miljoner kronor mot förväntade 612 miljoner kronor och förvaltningsresultatet blev 329 miljoner. Här var förhandstipset 313 miljoner kronor.

Realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till –1.378 miljoner kronor (-2.110) och på räntederivat till 213 miljoner kronor (-217).

"Vi valde att externvärdera större delen av portföljen även detta kvartal. Det genomsnittliga avkastningskravet ökade med 0,08 procentenheter till 4,51 procent och nedskrivningarna av fastighetsvärdena uppgick till 1.381 miljoner kronor. De ökade avkastningskraven var en följd av det högre ränteläget", uppger Fabeges vd Stefan Dahlbo i rapporten.

Fabege har nu skrivit ned sina fastighetsvärden sex kvartal i rad.

Efter skatt summerades Fabeges resultat till -699 miljoner kronor (-1.584).

Nettouthyrningen under kvartalet landade på -36 miljoner kronor (-12).

"Orsaken var två myndigheter som efter många år valde att lämna en fastighet i Stockholms innerstad. Första kvartalet är generellt sett ett av de svagare kvartalen med få avslut", skriver Stefan Dahlbo om nettouthyrningen.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige