Image

Starkt resultat från Dagon

RAPPORTER Dagon presenterar en positiv rapport för årets tre första månader. Bland annat tredubblades förvaltningsresultatet.
Publicerad den 20 Maj 2009

* Fastighetsintäkterna ökade till 125,4 miljoner kronor (108,3).
* Driftöverskottet ökade till 69,0 miljoner kronor (60,1).
* Årets förvaltningsresultat exklusive värdeförändringar uppgick till 33,8 miljoner kronor (12,5).
* Orealiserade värdeförändringar avseende fastigheter uppgick till -18,9 miljoner kronor (6,6).
* Eget kapital per aktie uppgick till 68,58 kronor (76,60).
* Periodens resultat efter skatt uppgick till 20,8 miljoner kronor (19,3), vilket motsvarar 1,06 kronor per aktie (0,98).

- Årets första kvartal brukar traditionellt sett vara det svagaste. I år har det dessutom präglats av den svaga konjunkturen, vilken bland annat påverkar fastighetsmarknaden genom färre transaktioner. I detta perspektiv är det glädjande att vi har kunnat genomföra en viktig fastighetsaffär under perioden som ökar vårt fastighetsbestånd i Malmö och Lund. Affären är strategiskt viktig för oss genom att Dagon kan fortsätta expansionen i den prioriterade Öresundsregionen. Förvärven innebär också att vi får stabila hyresgäster med långsiktiga hyresavtal som leder till god avkastning.
Det är också positivt att Dagons rörelseresultat under kvartalet mer än fördubblades jämfört med samma period föregående år och vi uppnår därmed vårt hittills bästa rörelseresultat under ett första kvartal.
Fortsatt fallande fastighetspriser medförde en orealiserad värdeminskning på fastighetsbeståndet under första kvartalet. Vår bedömning är att under resten av året kommer värdeminskningarna som helhet att bli mindre än under föregående år.
Under kvartalet har vi beslutat att avyttra dotterbolaget Dagon Byggservice AB samt öka fokuseringen på våra två huvudområden förvaltning och utveckling. Därigenom frigör vi resurser som vi kan använda för att utveckla värdet av fastighetsbeståndet samt driva projektutveckling.
Den lägre räntenivån är gynnsam för oss och de säkringar av våra räntenivåer som vi genomförde i slutet av föregående år genom olika finansiella instrument gör oss väl positionerade när räntorna åter börjar stiga längre fram.
Dagon presenterar regelmässigt bolagets aktuella intjäningsförmåga i sina delårsrapporter. I samband med bokslutskommunikén bedömde vi att intjäningsförmågan för 2009 motsvarande ett resultat före skatt på 140 miljoner kronor. Tack vare den låga räntenivån och omförhandlade hyresavtal med förmånligare nivåer bedömer vi nu att resultatet kan komma att öka med tio miljoner till 150 miljoner kronor för den kommande 12-månadersperioden. Det är då viktigt att notera att den aktuella intjäningsförmågan inte utgör en prognos, men den är ändå ett mått på att Dagon bedriver en stabil verksamhet. Den risk som vi ser för året handlar främst om kundförluster till följd av att hyresgäster kan drabbas av konjunkturutvecklingen. Denna risk är i dagsläget inte oroande hög, då vi har en diversifierad portfölj av hyresavtal.
Sammantaget räknar jag med att Dagon ska utvecklas positivt under 2009 och att vår finansiella ställning kommer att möjliggöra intressanta fastighetsaffärer när rätt förutsättningar uppstår på marknaden, säger Roger Stjernborg Eriksson, vd Dagon.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige