Image
Marcus Widén, SEB.

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.


Fastators aktie har tappat 88 procent på ett år.

Betydande tvivel för Fastators överlevnad

Ekonomi/Finansiering Investmentbolaget Fastators styrelse och ledning anser att den senaste tidens händelser utgör en "väsentlig osäkerhet" och att det finns "betydande tvivel" för bolaget och koncernens fortsatta drift. Det framgår av bolagets årsredovisning som Nyhetsbyrån Direkt har sammanfattat.


Liia Nõu, vd Pandox.

Pandox har slutfört avyttringen av Montreal-hotell

Ekonomi/Finansiering Försäljningen avser både hotellfastighet och hotelldrift med ett transaktionspris om cirka 80 miljoner kanadensiska dollar. Avyttringen tillkännagavs den 26 februari 2024 då avyttringen tillkännagavs.


Byggkostnadsindex fortsätter stiga, visar ny statistik från SCB. Bland annat har räntekostnaderna gått upp 18 procent i mars, jämfört med samma period 2023.

Byggkostnadsindex fortsätter stiga – räntekostnaderna upp 18 procent på årsbasis

Ekonomi/Finansiering Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 0,2 procent i mars jämfört med februari 2024 och jämfört med mars 2023 steg Byggkostnadsindex med 2,9 procent. En faktor är räntekostnaderna, som var 18,1 procent högre i mars jämfört med motsvarande månad föregående år. Det visar färsk statistik från Statistiska Centralbyrån.


Annika Winsth.

Annika Winsth: "Riksbanken kan sänka före ECB och FED"

Ekonomi/Finansiering Nordeas chefsekonom Annika Winsth spår att vi kan vänta oss uppåt sex räntesänkningar resten av året. Det ligger i Riksbankens alternativa räntebana och med tryggheten i att inflationen redan är i hamn så blir den åtstramande pengapolitiken för tuff för både hushåll och företag. Här spår hon också att Riksbanken kan gå före de större både ECB och FED.


Vice riksbankschefen: Hade varit möjligt att sänka redan i mars

Ekonomi/Finansiering Vice riksbankschefen Per Jansson anser att inflationsutvecklingen ser så pass bra ut att Riksbanken hade kunnat sänka styrräntan redan vid marsmötet. Det uppgav han vid ett tal om det ekonomiska läget hos Facken inom Industrin under torsdagen.


Michael Johansson är analytiker på Arctic Securities.

Analytikerns spaning: Segmentet med störst uppsida när räntan sänks

Ekonomi/Finansiering Indikationen från Riksbanken är att en första räntesänkning kan ske i maj eller juni, något som bekräftas av det senaste mötesprotokollet som släpptes i torsdags förra veckan. För Fastighetssverige ger Arctic Securities analytiker Michael Johansson en framåtblickande analys av påverkan på fastighetssektorn och vilket pressat segment som åtnjuter störst uppsida av att räntan börjar sänkas.


Totalt står huvudstadsregionen för 40 procent av landets samlade konkurser.

Stockholms Handelskammare: Sju byggföretag går omkull varje dag och antalet konkurser når rekordnivåer

Ekonomi/Finansiering En oroande ökning av företagskonkurser i Stockholm hotar att påverka regionens ekonomiska tillväxt, enligt en ny rapport från Stockholms Handelskammare som har analyserat siffror från kreditupplysningsföretaget UC.


Tingsvalvet vill ta in nästan 60 miljoner kronor genom en företrädesemission.

Tingsvalvet vill ta in nästan 60 miljoner genom företrädesemission

Ekonomi/Finansiering Tingsvalvet vill genomföra en företrädesemission om 59,8 miljoner kronor före kostnader. Styrelsen har även beslutat sig för att ta upp processen om ett listbyte till Nasdaq First North Stockholm samt har valt att tidigarelägga sin kvartalsrapport.


Hyresförhandlingarna är nu klara för Allmännyttan i Göteborg.

Två olika hyresavtal klara för allmännyttan i Göteborg

Ekonomi/Finansiering Årets hyresförhandling mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i Västra Sverige är klar. Efter Hyresmarknadskommitténs (HMK) utslag om en tvåårig lösning fortsatte samtalen lokalt, vilket resulterade i att två av fyra förhandlingsdelegationer från Hyresgästföreningen tecknade en lokal överenskommelse på tre år och två tecknade enligt utslaget i HMK.


Släckningsarbetet tog närmare en vecka.

Så dyra blev de materiella skadorna efter branden på Oceana

Ekonomi/Finansiering Den 12 februari 2024 drabbades Lisebergs nya vattenvärld av en förödande brand där en medarbetare tragiskt förlorade livet. Branden innebar också stora materiella skador. Skadornas omfattning har varit osäkra i ekonomiska tal, fram till nu.


Kraftig konkursökning första kvartalet, byggbranschen är hårt pressad.

Kraftig konkursökning första kvartalet – byggbranschen hårt pressad

Ekonomi/Finansiering Under mars ökade antalet konkurser med 41 procent. Totalt gick 804 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras med 571 under motsvarande period förra året. Bland de största konkurserna finns en tryckerikoncern, flera byggentreprenörer och en välkänd amerikansk restaurangkedja.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken: "Fortsatta frågetecken kring vissa fastighetsbolag"

Ekonomi/Finansiering Risken för att inflationen ska bita sig fast har minskat och det finns en cirka 50 procentig sannolikhet för att Riksbanken ska sänka styrräntan i maj, det sade riksbankschef Erik Thedéen bland annat under en pressträff på onsdagen efter att Riksbanken publicerat sitt räntebesked och en ny penningpolitisk rapport. Där skriver Riksbanken även att det fortsatt finns frågetecken kring hur vissa fastighetsbolag klarar av att hantera nuvarande räntenivåer, samt hur deras hyresintäkter utvecklas till följd av den svaga ekonomiska aktiviteten.


Jukka Rantanen, vd, Sb-hem.

Arbetsmarknadskonflikten i Finland påverkar bostadshandeln negativt

Ekonomi/Finansiering Prognosen pekade stadigt uppåt i vårt östra grannland under hösten. Men nu menar fastighetsförmedlaren Sb-Hems verkställande direktör Jukka Rantanen att arbetsmarknadskonflikten, oenigheten mellan regeringen och fackföreningarna samt de pågående strejkerna bromsar bostadshandelns återhämtning i Finland.
– Återhämtningen på bostadsmarknaden försenas av att konsumenternas förtroende försvagas och sysselsättningen försvagas på grund av konflikten på arbetsmarknaden.säger Jukka Rantanen till Fastighetssverige.


SBB återköper obligationer för drygt 1,8 miljarder kronor

Ekonomi/Finansiering SBB meddelar utfallet från sitt återköpserbjudande av vissa hybridinstrument för maximalt 250 miljoner euro, motsvarande 2,85 miljarder kronor, från den 18 mars.


En ny prognos från data- och analysföretaget Dun & Bradstreet visar konkursrisken i byggbranschen nu ligger på 2,32 procent, vilket är en ökning med 11,50 procent sedan december 2023. Det innebär att 1754 byggbolag förväntas gå i konkurs de kommande tolv månaderna. Jämfört med februari 2023 har konkursrisken ökat med 46,61 procent. Henrik Hargéus är affärsanalytiker på Dun & Bradstreet.

Skräckprognosen: 1 754 byggbolag väntas gå i konkurs närmaste året

Ekonomi/Finansiering Data- och analysföretaget Dun & Bradstreets senaste prognos visar att konkursrisken i byggbranschen nu ligger på 2,32 procent, vilket är en ökning med 11,50 procent sedan december 2023. Det innebär att 1 754 byggbolag förväntas gå i konkurs de kommande tolv månaderna. Jämfört med februari 2023 har konkursrisken ökat med hela 46,61 procent.


Therese af Jochnick, SBC

Fler bostadrättsärenden går till vräkning

Ekonomi/Finansiering Höjda räntor som leder till höjda månadsavgifter. Landets bostadsrättsföreningar har stora ekonomiska utmaningar och antalet boende som begär anstånd eller avbetalning på förfallna hyror ökar drastiskt. Det visar ny statistik från Sveriges Bostadrättscentrum, som också ger råd till brf:er för att hjälpa dem att klara ekonomin:
– Koppla på inkassotjänster för att säkerställa intäkterna till föreningen, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC.


Byggmarknadens framtid ser ljusare ut efter sommaren, menar Prognoscentret.

Prognoscentret: Stärkta utsikter för byggmarknaden efter sommaren

Ekonomi/Finansiering Sjunkande inflation, stundande räntesänkningar, ökade reallöner och stärkt sentiment bidrar till att investeringarna i byggmarknaden väntas vända uppåt under andra halvåret 2024, om än i långsam takt. Marknaden är fortsatt tudelad då bostadsbyggandet befinner sig i en kris medan lokalbyggandet håller emot bättre. Detta enligt den senaste prognosen från Prognoscentret.


Robert Boije.

SBAB vill se fem räntesäkningar från Riksbanken i år

Ekonomi/Finansiering Statliga bolånejätten SBAB anser att inflationsmålet i praktiken är uppnått och att Riksbanken kan inleda med en första räntesänkning i maj, följt av ytterligare fyra till under innevarande år.


Thomas Beyerle, Catellas globala analyschef, är en av rapportförfattarna.

Catellas senaste logistikrapport: "Första effekten av nya trenden kan mätas"

Ekonomi/Finansiering Catella släpper idag sin rapport vad gäller läget på marknaden för logistikfastigheter i Europa inklusive Sverige. De konstaterar att Sverige är den fjärde största marknaden i Europa när det kommer till transaktioner inom industriella fastigheter som logistik ingår i. Catella drar slutsatsen att logistikfastigheter fortsätter att vara det intressantaste fastighetssegmentet i Europa även framgent.