Image

Skatteförslag stoppar investeringar

Juridik Åtta av tio fastighetsbolag kommer att minska produktionen av hyresbostäder och kommersiella lokaler om Företagsskattekommitténs förslag går igenom. Hälften av dessa kommer att minska produktionen med mer än 60 procent. Var fjärde kommer i princip att stoppa all produktion. Det framgår av en enkätundersökning som Fastighetsägarna låtit göra.
Publicerad den 2 September 2014
Ulla Werkell. Bild: Fastighetsägarna
Ulla Werkell.

I juni lade Förretagsskattekommittén fram sitt slutbetänkande ”Neutral bolagsskatt – för ökad effektivitet och stabilitet”. I betänkandet föreslås bland annat att möjligheten till ränteavdrag inom bolagssektorn begränsas kraftigt. Förslagen kombineras med en sänkning av bolagsskatten.

Förlorarna är de branscher och företag som lånar pengar för att bedriva sin verksamhet. Det drabbar i synnerhet lågavkastande företag. Dit hör många företag i fastighetsbranschen, som investerar i produktion av hyresbostäder och kommersiella fastigheter, där tidsspannet mellan investering och hyresintäkterna är mycket lång. För fastighetssektorn rör det sig, enligt kommitténs beräkningar, om en kostnadsökning på 3,2 miljarder kronor.

– Enligt vår enkät kommer kommitténs förslag att påverka produktionen av fastigheter mycket kraftigt. I en situation där det råder omfattande bostadsbrist vore det mycket olyckligt, säger Ulla Werkell, skatteexpert hos Fastighetsägarna Sverige.

Hon betonar att förslaget också kommer att slå hårt mot all typ av verksamhet som kräver stora lån för att förverkligas. Det gäller bland annat fastigheter för kontor och butiker, men även infrastruktur i allmänhet.

– En annan viktig grupp som kan drabbas är nystartade innovationsföretag. Ibland kan man få intrycket att alla har riskkapital i ryggen. Men de flesta är beroende av lån. Eftersom det ofta dröjer innan de börjar tjäna pengar, kommer förslaget att vara förödande även för dem, säger Ulla Werkell.

Fastighetsägarnas enkät har besvarats av 326 fastighetsföretag i 28 städer.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Parkeringsytor i innerstaden blir kulturparker

Bygg/Arkitektur Attraktiv mark i innerstaden används ofta som parkeringsplats. Men vad händer när bilarna försvinner? Arkitektfirmorna har börjat drömma om hur de vill att staden ska se ut och taket är högt. Fastighetssverige har tittat på ett kontors dröm om en sådan parkeringsyta och fått en pratstund med vd:n om framtiden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige