Image

HSB: Bostadsbristen förvärras av Företagsskattekommitténs förslag

Juridik HSB varnar för att Företagsskattekommitténs förslag får mycket svåra följder för bostadsmarknaden och förvärrar den kris som redan finns när det gäller bristen på bostäder eftersom det blir svårare att bygga nya bostäder och att boendekostnaderna ökar.
Publicerad den 12 Juni 2014
Anders Lago Bild: Joakim Serrander
Anders Lago

- Jag har förståelse för principen att eget kapital får en starkare ställning vid investeringar och att man på det sättet får bort oönskad skatteplanering och räntesnurror, men samtidigt blir konsekvenserna för bostadsbranschen helt orimliga och vi kan inte bota sjukdomsproblem med mediciner som har helt oöverstigliga biverkningar. Det säger Anders Lago, ordförande, HSB Riksförbund i en kommentar till Företagskattekommitténs betänkande som överlämnades idag.

- HSB har över 26 000 hyresrätter och vi har översiktligt gått igenom hur ett sådant här förslag skulle påverka vårt bestånd och möjligheterna att bygga bostäder och kommit fram till att det skulle få mycket påtagliga konsekvenser, säger Anders Lago.
Han pekar på att det redan är en stor kris på bostadsmarknaden med brist på bostäder och att en höjning av kostnaderna är kontraproduktivt om man vill lösa det problemet. Det slår både mot förutsättningarna för bostadsbyggandet och mot beståndet av bostäder där kostnaderna ökar, vilket leder till att färre aktörer vill investera i bostäder och att hyrorna kan höjas mycket kraftigt.

- I en kommentar har Anders Borg sagt att det här är en så stor reform att den bara kan genomföras en gång vart femte decennium. Med tanke på nuvarande situation på bostadsmarknaden är det nog inte rätt decennium nu att genomföra förslaget, säger Anders Lago.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson adderar nytt uppdrag: "Perfekt upplägg"

Karriär P-G Persson landar ett nytt fint uppdrag när han kliver in i Brixlys Advisory Board. För Fastighetssverige berättar den tidigare Platzer-vd:n om uppdraget, om sitt liv som styrelseproffs och om framtidsplanerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige