Image
Hovrätten ändrar i stora delar tingsrättens dom i den uppmärksammade insiderhärvan som rör nischbanken Collector, numera Norion Bank. En av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna frikänns från åtalet om grovt insiderbrott.

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.


Serneke hävde avtalet 2021.

Serneke hävde kontrakt – stäms på 392 miljoner kronor

Juridik Svenska Bostäder hävdar att byggbolaget Serneke har begått ett kontraktsbrott när entreprenören lämnade bostadsprojektet Plankan i Stockholm.


2022 dömde tingsrätten elva personer för inblandning i insiderbrottslighet som har skett under åren 2018 – 2020 i det börsnoterade bolaget Collector, numera under namnet Norion Bank. Två Baldertoppar dömdes till fängelse men överklagade de domarna till hovrätten. Den 17 maj faller domen i hovrätten.

Då faller hovrättsdomen i insiderhärvan

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Senare i maj kommer domen och åklagaren Pontus Hamilton berättar för Fastighetssverige att han inte räknar med att hovrätten kommer att ändra något av tingsrättens dom från maj 2022.


Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning.

Bravida konstaterar överfakturering på två miljoner kronor

Juridik Den 4 april 2024 initierade Bravida en utredning med anledning av Region Skånes beslut att häva ramavtal med Bravida Sverige AB. Bravida har undersökt samtliga avtal i de elva avdelningar som haft Region Skåne som uppdragsgivare, skriver de i ett pressmeddelande.


En vietnamesisk fastighetsdrottning har dömts till döden för miljardförskingring.

Fastighetsdrottning dömd till döden för miljardförskingring

Juridik Den vietnamesiska fastighetsdrottningen Truong My Lan har dömts till döden för att ha förskingrat över motsvarande tolv miljarder dollar, det rapporterar statliga medier på torsdagen och kallar fallet för ett av de värsta finansbrotten i världshistorien.


2022 dömde tingsrätten elva personer för inblandning i insiderbrottslighet som har skett under åren 2018 – 2020 i det börsnoterade bolaget Collector. Två Baldertoppar dömdes till fängelse men överklagade de domarna till hovrätten. Med början idag tas fallet upp på nytt, den här gången i hovrätten.

Nu tas Collector-härvan upp i hovrätten: "Osannolikt med annan bedömning"

Juridik Idag inleds hovrättsförhandlingen i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. De två huvudmisstänkta tidigare Balder-topparna Marcus Hansson och Magnus Björndahl dömdes till de strängaste straffen för bland annat grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år. Åklagaren Pontus Hamilton berättar om vad som kommer ske i hovrätten de närmaste två veckorna och varför åklagarsidans bevisläge är ännu starkare nu jämfört med i tingsrätten.


Samtliga fakturor från Bravida Sverige kommer att granskas.

Regionen häver avtal och polisanmäler Bravida

Juridik Region Skåne har gjort en extern granskning av fakturor för arbete inom byggentreprenad och fastighetsdrift. Granskningen visar att Bravida Sverige AB har överfakturerat och Region Skåne häver nu ramavtalen med företaget.


I slutet av 2022 avslog tingsrätten en fastighetsägares talan om bättre rätt till en meteorit som föll ner på hens fastighet i västra Uppland i november 2020. Nu har hovrätten förkunnat dom i fallet till fastighetsägarens fördel.

Vändning i hovrätten – meteorit-framgång för fastighetsägare

Juridik I slutet av 2022 förlorade en fastighetsägare ett tingsrättsfall om bättre rätt till en 14 kilo tung järnmeteorit som hade fallit på hens tomt 2020. Nu har fastighetsägaren fått gehör för sin talan i hovrätten. Fastighetssverige berättar mer om den udda rättstvisten.


Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm

5,8 procent hyresökning i Stockholm upprör Fastighetsägarna: "Högst tveksamt om skiljemannen följer lagen"

Juridik Skiljemannen har fastställt att hyrorna för drygt 16 300 lägenheter i Stockholms stad under 2024 höjs med 5,8 procent från den 1 april. Det motsvarar 4,35 procent på årsbasis. Enligt Fastighetsägarna visar beslutet att skiljemannen både har missförstått såväl centrala ekonomiska självklarheter som sitt uppdrag enligt lagen skriver de i ett pressmeddelande.


Hans Wallenstam, vd.

Wallenstam och Hyresgästföreningen överens om hyran för Göteborg

Juridik Wallenstam och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har enats om en hyresöverenskommelse för Göteborg.


Sollentunahem följer sedan många år ett strukturerat arbetssätt för att minska olovlig andrahandsuthyrning.

Sollentunahem del av satsning mot svartkontrakten: "Olovlig uthyrning skapar otrygghet"

Bostäder Under 2023 återtog Sollentunahem drygt 100 lägenheter, av vilka majoriteten var olovligt uthyrda i andra hand. Det här arbetet bidrar, menar bolagets vd, Anna Mellström, till en trygg och säker boendemiljö för hyresgästerna. Men även om insatsen ger resultat kvarstår problemet.
– Dessa lägenheter kan nu i stället förmedlas på ett korrekt sätt till personer i vår bostadskö. Men vi får inte tag i alla: jag tror att det finns ett ganska stort mörkertal här, säger Anna Mellström till Fastighetssverige.


Oscar Engelbert, tidigare vd för Oscar Properties.

Ny stämning riktas mot Oscar Engelbert

Juridik Oscar Engelbert stäms på 100 miljoner kronor.


Alban Dautaj, vd för Orimlig Hyra.

Orimlig Hyra vinner i Svea hovrätt

Juridik Under onsdagen kom en dom i Svea hovrätt där den juridiska tjänsten Orimlig Hyra, som Fastighetssverige tidigare rapporterat om, representerade en hyresgäst i ett ärende gällande överhyra. Det har tidigare kommit kritik mot att det sätt som Orimlig Hyra driver sin juridiska verksamhet på inte skulle vara lagligt, men nu har Svea hovrätt kommit till ett annat beslut. Fastighetssverige berättar mer.


Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen: "Fastighetsägarna vill slå oss i huvudet med ett facit"

Bostäder Hyresgästföreningen vittnar om att årets hyresförhandlingar på ett sätt går lättare i år. Trepartsmodellen har klarnat och förhandlingspunkterna har blivit tydligare. Men det finns en käpp i hjulet – alla de ärenden som Fastighetsägarna tagit till Hyresnämnden för att låta avgöra hyreshöjningen med skiljeman. Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningens förhandlingschef kritiserar Fastighetsägarnas agerande och ifrågasätter hur villiga de egentligen varit att förhandla.


Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Norden.

Skattesmällen för Studentbostäder i Norden står fast

Juridik Studentbostäder i Norden AB har fått beskedet att förvaltningsrätten beslutat att avslå SBS:s överklagande avseende Skatteverkets omprövningsbeslut av redovisad mervärdesskatt. SBS avser att överklaga förvaltningsrättens dom.


Åklagaren yrkar även på näringsförbud och företagsbot mot två bolag på sammanlagt två miljoner kronor.

Åtal för grova penningtvättsbrott i byggbranschen – 40 miljoner i svartlön

Juridik Under två år togs 40 miljoner kronor ut i kontanter för att avlöna svart arbetskraft inom byggsektorn i Göteborg. Nu åtalas 13 personer av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) för misstänkt grov näringspenningtvätt samt grovt bokföringsbrott i ett ärende om arbetslivskriminalitet.


Branschen sågar nya hyresförvärvslagen – skulle minska pengatvätten i fastighetsköp menar polisen

Juridik I nästa vecka löper remisstiden ut för det lagförslag om att återinföra hyresförvärvslagen som togs bort 2010. Kritiken från så väl kommuner och fastighetsbolag är stor. Ett dråpslag menar Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström.


Det förekommer att bostadsrättsföreningar tar ut felaktiga avgifter av sina medlemmar, enligt HSB:s jurist Viktoria Wallin.

Dålig koll kan leda till felaktiga avgifter i bostadsrättsföreningar

Juridik En bostadsrättsförening får ta ut avgifter från medlemmarna – men bara om det framgår av bostadsrättslagen eller av föreningens stadgar. Det här känner inte alla brf:er till, vilket i bland leder till att felaktiga och ibland direkt olagliga avgifter tas ut. Fastighetssverige har talat med Viktoria Wallin, fastighets- och föreningsjurist på HSB, som reder ut vilka avgifter som får tas ut och varför det ibland, ändå blir fel.


Anställda på Peab och Svevia åtalade i muthärva

Juridik Tre personer åtalade i muthärva i Västsverige - två jobbade på Peab och Svevia.


Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GRF.

Fastighetsägarna testar nya tvistlösningen i hyresförhandlingarna: "Tankevurpa"

Juridik Årets hyresförhandlingar går trögt menar Fastighetsägarna GFR:s vd Rikard Ljunggren. I flera områden har de nu valt att testa den nya tvistlösningen med skiljeman genom Hyresnämnden. – Förtroendet för trepartmodellen är naggat i kanten, säger han.