Image
I slutet av 2022 avslog tingsrätten en fastighetsägares talan om bättre rätt till en meteorit som föll ner på hens fastighet i västra Uppland i november 2020. Nu har hovrätten förkunnat dom i fallet till fastighetsägarens fördel.

Vändning i hovrätten – meteorit-framgång för fastighetsägare

Juridik I slutet av 2022 förlorade en fastighetsägare ett tingsrättsfall om bättre rätt till en 14 kilo tung järnmeteorit som hade fallit på hens tomt 2020. Nu har fastighetsägaren fått gehör för sin talan i hovrätten. Fastighetssverige berättar mer om den udda rättstvisten.


Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm

5,8 procent hyresökning i Stockholm upprör Fastighetsägarna: "Högst tveksamt om skiljemannen följer lagen"

Juridik Skiljemannen har fastställt att hyrorna för drygt 16 300 lägenheter i Stockholms stad under 2024 höjs med 5,8 procent från den 1 april. Det motsvarar 4,35 procent på årsbasis. Enligt Fastighetsägarna visar beslutet att skiljemannen både har missförstått såväl centrala ekonomiska självklarheter som sitt uppdrag enligt lagen skriver de i ett pressmeddelande.


Hans Wallenstam, vd.

Wallenstam och Hyresgästföreningen överens om hyran för Göteborg

Juridik Wallenstam och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har enats om en hyresöverenskommelse för Göteborg.


Sollentunahem följer sedan många år ett strukturerat arbetssätt för att minska olovlig andrahandsuthyrning.

Sollentunahem del av satsning mot svartkontrakten: "Olovlig uthyrning skapar otrygghet"

Bostäder Under 2023 återtog Sollentunahem drygt 100 lägenheter, av vilka majoriteten var olovligt uthyrda i andra hand. Det här arbetet bidrar, menar bolagets vd, Anna Mellström, till en trygg och säker boendemiljö för hyresgästerna. Men även om insatsen ger resultat kvarstår problemet.
– Dessa lägenheter kan nu i stället förmedlas på ett korrekt sätt till personer i vår bostadskö. Men vi får inte tag i alla: jag tror att det finns ett ganska stort mörkertal här, säger Anna Mellström till Fastighetssverige.


Oscar Engelbert, tidigare vd för Oscar Properties.

Ny stämning riktas mot Oscar Engelbert

Juridik Oscar Engelbert stäms på 100 miljoner kronor.


Alban Dautaj, vd för Orimlig Hyra.

Orimlig Hyra vinner i Svea hovrätt

Juridik Under onsdagen kom en dom i Svea hovrätt där den juridiska tjänsten Orimlig Hyra, som Fastighetssverige tidigare rapporterat om, representerade en hyresgäst i ett ärende gällande överhyra. Det har tidigare kommit kritik mot att det sätt som Orimlig Hyra driver sin juridiska verksamhet på inte skulle vara lagligt, men nu har Svea hovrätt kommit till ett annat beslut. Fastighetssverige berättar mer.


Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen: "Fastighetsägarna vill slå oss i huvudet med ett facit"

Bostäder Hyresgästföreningen vittnar om att årets hyresförhandlingar på ett sätt går lättare i år. Trepartsmodellen har klarnat och förhandlingspunkterna har blivit tydligare. Men det finns en käpp i hjulet – alla de ärenden som Fastighetsägarna tagit till Hyresnämnden för att låta avgöra hyreshöjningen med skiljeman. Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningens förhandlingschef kritiserar Fastighetsägarnas agerande och ifrågasätter hur villiga de egentligen varit att förhandla.


Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Norden.

Skattesmällen för Studentbostäder i Norden står fast

Juridik Studentbostäder i Norden AB har fått beskedet att förvaltningsrätten beslutat att avslå SBS:s överklagande avseende Skatteverkets omprövningsbeslut av redovisad mervärdesskatt. SBS avser att överklaga förvaltningsrättens dom.


Åklagaren yrkar även på näringsförbud och företagsbot mot två bolag på sammanlagt två miljoner kronor.

Åtal för grova penningtvättsbrott i byggbranschen – 40 miljoner i svartlön

Juridik Under två år togs 40 miljoner kronor ut i kontanter för att avlöna svart arbetskraft inom byggsektorn i Göteborg. Nu åtalas 13 personer av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) för misstänkt grov näringspenningtvätt samt grovt bokföringsbrott i ett ärende om arbetslivskriminalitet.


Branschen sågar nya hyresförvärvslagen – skulle minska pengatvätten i fastighetsköp menar polisen

Juridik I nästa vecka löper remisstiden ut för det lagförslag om att återinföra hyresförvärvslagen som togs bort 2010. Kritiken från så väl kommuner och fastighetsbolag är stor. Ett dråpslag menar Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström.


Det förekommer att bostadsrättsföreningar tar ut felaktiga avgifter av sina medlemmar, enligt HSB:s jurist Viktoria Wallin.

Dålig koll kan leda till felaktiga avgifter i bostadsrättsföreningar

Juridik En bostadsrättsförening får ta ut avgifter från medlemmarna – men bara om det framgår av bostadsrättslagen eller av föreningens stadgar. Det här känner inte alla brf:er till, vilket i bland leder till att felaktiga och ibland direkt olagliga avgifter tas ut. Fastighetssverige har talat med Viktoria Wallin, fastighets- och föreningsjurist på HSB, som reder ut vilka avgifter som får tas ut och varför det ibland, ändå blir fel.


Anställda på Peab och Svevia åtalade i muthärva

Juridik Tre personer åtalade i muthärva i Västsverige - två jobbade på Peab och Svevia.


Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GRF.

Fastighetsägarna testar nya tvistlösningen i hyresförhandlingarna: "Tankevurpa"

Juridik Årets hyresförhandlingar går trögt menar Fastighetsägarna GFR:s vd Rikard Ljunggren. I flera områden har de nu valt att testa den nya tvistlösningen med skiljeman genom Hyresnämnden. – Förtroendet för trepartmodellen är naggat i kanten, säger han.


Marit Appelgren tror att den nya utredningens resultat kommer att ge skarpare lagstiftning till hjälp för fastighetsägare.

Marit Appelgren om regeringens åtgärder för tryggare bostadsområden: "Det går framåt"

Juridik I tidigare intervjuer har Marit Appelgren, vd för Byggvesta Fastighetsförvaltning, uttryckt bekymmer, bland annat över de juridiska verktyg fastighetsägarna saknar för att lösa problemen med kriminella i fastigheter. Nu, efter en nyligen avslutad statlig och offentlig utredning, ser hon mer positivt på möjligheterna för branschen att komma tillrätta med problemen.
– Fastighetsägarna kommer förhoppningsvis att få hjälp genom ny lagstiftning.


2022 dömde tingsrätten elva personer för inblandning i insiderbrottslighet som har skett under åren 2018 – 2020 i det börsnoterade bolaget Collector. Två Baldertoppar dömdes till fängelse men överklagade de domarna till hovrätten. I vår ska fallet tas upp på nytt.

Då tas Collector-målet upp i hovrätten: "Stärkt bevisläge"

Juridik I slutet av maj 2022 dömdes elva personer för insiderhandel i nischbanken Collector som skedde under januari 2020. De två huvudmisstänkta tidigare Balder-topparna Marcus Hansson och Magnus Björndahl dömdes för bland annat grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år, domar som de överklagade till hovrätten. Nu kan Fastighetssverige berätta att förhandlingen i hovrätten kommer att äga rum senare i vår, åklagare Pontus Hamilton berättar mer.


Västlänken i Haga.

Förlängning av omtvistade bolagets rekonstruktion

Juridik Göteborgs tingsrätt har beslutat att rekonstruktionen av AGN Haga AB får fortsätta till och med den 19 mars 2024. AGN ansvarar för Västlänken projekt E03 (Kvarnberget) och var till januari 2023 även ansvarigt för projekt E04 (Haga).


Svenska Nytttobostäders tillförordnade vd Fredrik Arpe.

Svenska Nyttobostäder kapar mellanhanden

Juridik Svenska Nyttobostäder är ett av bolagen som använt sig av blockuthyrning till företag som i sin tur hyr ut till andra. Nu berättar tf vd Fredrik Arpe att de slutar helt med den typen av upplägg.


Fejden mellan fastighetsbolagens förmedlingsföretag och den juridiska uppstickaren

Juridik Orimlig Hyra är en tjänst som erbjuds personer som bor i andra hand. Genom tjänsten kan hyresgästerna få hjälp att bland annat söka tillbaka den överhyra de betalt, genom att Orimlig Hyra driver ärendet i Hyres- och arrendenämnden. Nu kan en ny dom sätta stopp för bolaget menar uthyrningsbolagen – men vd:n på Orimlig Hyra menar att den snarare kan leda till att det är bolagen som förlorar sitt existensberättigande.
– De slåss med näbbar och klor.


Geodata samlas i plattformen NGP, där den blir offentlig.

Riksantikvarieämbetet först ut i nationell dataplattform

Juridik Den nationella geodataplattformen, NGP, är den offentliga portal där all data för samhällsplanering ska finnas och vara offentlig. Riksantivarieämbetet är första myndighet att lägga ut sina datamängder.
– Nu får vi en nationell åtkomstpunkt till all data, säger Malin Klintborg, enhetschef på Lantmäteriet.


Kräver undantag från hyreslagstiftning: "Har skapat osäkerhet för fastighetsägare"

Juridik I protest mot en dom Högsta domstolen i slutet av 2022 så startades branschsamarbetet Företagsbostadsbolagen, FBB, i juni. Domen som föll kan göra det svårare för bolag att hyra i andra hand till sina anställda, till exempel när kompetens rekryteras utomlands. Nu driver FBB behovet av undantag från hyreslagstiftningen.