Image
Bild: Axel Ohlsson

SBB vill köpa ut Riksbyggen ur fastighetsbolag

Transaktioner Fastighetsbolaget SBB har för avsikt att köpa ut Riksbyggen ur det gemensamt ägda bolaget Unobo, ett bolag som SBB ägt till 70 procent sedan 2021. Det framgår av en anmälan till Konkurrensverket som Dagens industri, Di, tagit del av.
Publicerad den 22 Mars 2024

Anmälan är daterad den 23 februari och under onsdagen gav myndigheten tummen upp för affären.

SBB betalade drygt två miljarder kronor till Riksbyggen när man köpte majoriteten 2021. Enligt uppgifter till Di kommer Riksbyggen få 30 procent av bostäderna och att man på så vis löser betalning för affären.

Det sammantagna beståndet bestod vid början av 2023 av närmre 7 300 hyreslägenheter med totalt 495 770 kvadratmeter bostads- och lokalarea på 15 växande orter i Sverige – Skellefteå, Umeå, Östersund, Haninge, Nyköping, Västerås, Linköping, Jönköping, Kalmar, Trollhättan, Stenungsund, Höganäs, Helsingborg, Lund och Trelleborg. I mars 2023 utökades Unobos bestånd med 1598 lägenheter. Det totala beståndet utgörs till drygt hälften av lägenheter från miljonprogramsåren på 1960- och 1970-talet och drygt var tredje lägenhet är byggd på 1980- och 1990-talet.

SBB vill inte kommentera uppgifterna men uppger för Di att man sedan tidigare flaggat för att man vill lösa upp samägda strukturer.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige