Image
Bild: Oxygen Architects och N1

Så här blir landmärket i Gävle

Arkitektur Stockholmska Oxygen architects och Oslobaserade N1 arkitekter har i samarbete med Skanska Sverige AB vunnit markanvisningstävlingen för Gävles nya landmärke, ett tolv våningar högt bostadshus i Nyhamn.
Publicerad den 12 Mars 2012
Bild: Oxygen Architects och N1
Bild: Oxygen Architects och N1
Bild: Oxygen Architects och N1
Det vinnande förslaget "Flagga". Bilder: Oxygen Architects och N1. Bild: Oxygen Architects och N1
Det vinnande förslaget "Flagga". Bilder: Oxygen Architects och N1.

Gävle kommun bjöd in till markanvisningstävlingen. Uppgiften var att ta fram ett förslag på ett höghus som skall vara en yttre markering av det nya bostadsområdet Gävle Strand vid Nyhamn och utgöra ett landmärke.

I bottenvåningen har byggnaden lokaler för bland annat resturang som skall bidra till att skapa en levande stadsdel. Byggnaden är smal och långsträckt och liknas vid en flagga.

Den är indelad i vertikala fält med byggnadsmaterial som anknyter till Gävles historia både inom byggnader och industri (trä, segel, porslin, slaggsten och tegel) för att skapa en lokal anknytning och identitet.


Utdrag ur juryns omdöme om det vinnande förslaget ”Flagga”:
# En träffsäker platsanalys fångar på ett utmärkt sätt intentionerna i gestaltningsprogrammet för Gävle Strand.
# Förslaget utstrålar en säkerhet i formspråk, variation i materialval och fönstersättning, som gör byggnaden till ett landmärke.
# Det djärva anslaget med en långsmal byggnad, som gränslar över Redargatan, ger en tydlig riktning ut mot Nyhamn och stärker boulevarden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige