Image
NCC bygger simhall i danska Vrå.

NCC bygger simhall i danska Vrå

Bygg/Arkitektur NCC har fått i uppdrag av Idrottscenter Vendsyssel att bygga en simhall på norra Jylland i Danmark. Uppdraget är en totalentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka 190 miljoner kronor.


Anna Broman, Byggföretagen och Kent Persson, Heimstaden. (Bilden är ett montage).

Efter Dambergs krismöte: "Tror inte det kan leda till något konkret"

Sverige Igår, torsdag, höll Mikael Damberg möte med 18 representanter från branschen om krisen som är i bostadsbyggandet. När Fastighetssverige talade med honom tidigare veckan sa han att mötet var som både ett svar på att regeringen inte tagit krisen på allvar. Men också att det fanns en ambition att utveckla den egna politiken framåt. Fastighetssverige fick tag i två av representanterna som var med på mötet.


Draken i taket på restaurangen högst upp i hotellskrapan. Om kvällarna lyser den och syns långväga ifrån.

Nu flyger Draken: "Vi har bevarat mycket av områdets historia"

Bygg/Arkitektur Delar av gamla dansrestaurangen Vågen, biografen Draken, Folkets Hus samt några andra lokaler bildar, tillsammans med den nybyggda skrapan, Hotel Draken vid Järntorget och Heurlins plats i Göteborg. Under torsdagen hölls pressvisning av de olika huskropparnas insidor. Fastighetssveriges reporter vallades runt i lokalerna och fick dessutom en pratstund med Martin Wiholm, vd och General Manager på Clarion Hotel Draken, och Joakim Gralén, projektutvecklare på Fastighets AB Balder.


Illustration utav hur Göteborgs stad tänker sig placeringen av de uppdaterade idrottsanläggningarna. Högst upp till höger Lundbybadet som ska få en 50 meters bana. Under den planeras en ny ishall. Till höger om Bravida väntas en till byggnad och till höger om den alltså det närsjukhus som kan sätta hela detaljplanen på spel.

Regionens tvekan kan försena stora projektet: "Vi måste komma vidare"

Bygg/Arkitektur Igår kunde Fastighetssverige berätta att det närsjukhus som planerats på Wieselgrensplatsen på Hisingen kan komma att pausas eller läggas ner helt. Västra Götalandsregionen kommer under senhösten ta ställning till hur de vill göra. Men beroende på beslutet kan det få följdverkningar för den stora detaljplan där närsjukhuset ingår.


Den nya Sundbornskolan.

NCC bygger Sundbornsskolan i Dalarna

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Falu kommun bygga Sundbornsskolan i Carl Larssons gamla hemtrakter, Sundborn, norr om Falun i Dalarna. Affären är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på ca 265 miljoner kronor.


Genestas blivande logistikanläggning utanför Köpenhamn.

Genesta köper 20 600 kvadratmeter logistik i Danmark

Bygg/Arkitektur Genesta utökar sin logistikportfölj och köper en 20 600 kvadratmeter stor logistikfastighet under uppförande i Solrød, 25 minuter söder om Köpenhamn. Det är en off-market affär med Logistic Contractor A/S, som är en del av Wästbygg Gruppen. Det är Genestas sjätte logistikförvärv på två år.


Arendal.

Göteborgs Hamn får större del av terminal-kakan i Arendal

Bygg/Arkitektur Göteborgs Hamn föreslås beviljas ytterligare 350 miljoner kronor för investeringen i den nya färjeterminalen som ska byggas vid Arendal. Det betyder att de tar över ansvaret för en specifik byggnad inom projektet som ursprungligen hörde till Stena Line. Fastighetssverige berättar mer.


Närsjukhuset enligt den design som Wingårdhs arkitekter vann arkitekttävlingen med.

Wingårdh-sjukhuset kan stoppas

Bygg/Arkitektur Man har lagt 17 miljoner på att ta fram planerna för ett nytt närsjukhus på Hisingen. Bara månader efter Wingårdhs vann arkitekturtävlingen så kan nu projektet stoppas.


Skolan i Lempäälä som ska byggas ut av Peab.

Peab bygger ut skola i Lempäälä

Bygg/Arkitektur Peab har fått i uppdrag att bygga ut en grundskola i Lempäälä. Beställare är Lempäälä kommun och kontraktssumman uppgår till 15 miljoner euro.


På marken på Teg: Lars Lundgren marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad i Norr och Jonas Broady, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Riksbyggen förvärvar mark i Umeå

Bostäder Riksbyggen fortsätter att bygga bostäder i norra Sverige och har nu förvärvat mark på Teg i Umeå. Här planerar Riksbyggen för flera olika typer av boenden, bland annat seniorbostäder.


Till vänster syns en illustration av det nya padel-centret med höghusen i bakgrunden, till höger de två höghusen där bostadshuset i 41 våningar syns i höger sidan av bilden och hotell/kontorshuset i 27 våningar syns i vänster sidan av bilden.

Omfattande Kista-satsning – dubbelskrapor och padelcenter nära grönt ljus

Bygg/Arkitektur Två nya landmärken på 41 respektive 27 våningar är nära att få tummen upp i stadsbyggnadsnämnden. Läs om de hundratals bostäderna, padel-centret och hotellet som ska växa fram i Kista.


Remissrundan tog slut 25e augusti.

Boverket flyttar fram nya byggregler

Bygg/Arkitektur Ändrad tidplan för de nya förskrifterna om byggande.


NCC bygger åt Fortifikationsverket.

NCC bygger utbildningshall åt Fortifikationsverket i Halmstad

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Fortifikationsverket uppföra en byggnad för förvaring och utbildning av luftvärnssystem 103 (Patriot) till Försvarsmakten på Luftvärnsregementet, LV6, i Halmstad. Affären är en utförandeentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka 660 miljoner kronor.


Dicksonska Palatset.

Dicksonska palatsets nyrenoverade fasad kan prisas

Bygg/Arkitektur Göteborgska Dicksonska Palatset, som snart öppnas upp för allmänheten, är en av finalisterna i tävlingen Årets Fasad. Bakom priset, som är är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad, står branschföreningen Mur & Putsföretagen. Ulf Bengtsson, projektledare på Higab, berättar om det varsamma arbetet med att restaurera Göteborgs mest kända doldis.
– Med ett såpass gammalt hus kommer många överraskningar.


Till vänster syns Vasakronans fastighet Tre Vapen 2, till höger en flygbild över hela planområdet som även rymmer Balders fastighet Tre Vapen 7.

Så vill Vasakronan och Balder förändra Konstfacks tidigare lokaler

Bygg/Arkitektur Tungviktarna har ansökt om at få ändra detaljplanen och tillföra en breddad användning av byggnaderna som ursprungligen uppfördes som lokaler åt Konstfack i slutet av 1950-talet. Fastighetssverige berättar mer om planerna.


Shelltomten i Majorna. Tomten tas över av JM under våren 2024 men bolaget har ännu inte fått startat arbetet med detaljplanen för bostadsbyggnation på platsen.

Fortsatt uppförsbacke för JM:s utdragna planer på Shelltomten

Bygg/Arkitektur JM har fått vänta i över sex år sedan de fick positivt planbesked och den borgerliga oppositionen vill nu att detaljplanearbetet för den så kallade Shellomten i Majorna sätts igång under hösten. Men stadsbyggnadsförvaltningens direktör Henrik Kant tror det blir svårt att få igenom, och berättar för Fastighetssverige att det även tillkommit en komponent i ärendet som eventuellt skulle kunna skjuta ytterligare på en detaljplanestart.


Byggnationen inleds i oktober och de nya kontoren förväntas vara färdigställda för inflyttning under våren 2026 i danska Middelfart.

NCC bygger kontor i danska Middelfart

Bygg/Arkitektur På uppdrag av investmentbolaget Selfinvest ska NCC bygga ett cirka 12 400 kvadratmeter stort kontorshus i staden Middelfart på Fyn i Danmark. Ordervärdet uppgår till cirka 630 miljoner kronor.


De nuvarande entréerna till Kiruna och Umeå Airport.

PE Teknik & Arkitektur bygger ut Umeås och Kirunas flygplatser

Bygg/Arkitektur Swedavia planerar att bygga ut flygplatserna i Umeå och Kiruna för att möta växande behov i respektive region. I båda fallen har PEs arkitekter fått i uppdrag att ta fram förstudie och lösningsalternativ. PE har tidigare utvecklat bland annat Arlanda Airport.


Över 1 300 bostäder och 50 000 kvadratmeter kontor fanns med i planerna för jätteprojektet vid Rödastensmotet som ligger precis vid Älvsborgsbrons södra fäste. Nu föreslås det utdragna projektet skrotas.

Utdragna jätteprojektet i Göteborg nära att skrotas

Bygg/Arkitektur Efter över ett decennium föreslås storsatsningen med över 1 300 bostäder och 50 000 kvadratmeter kontor nu avbrytas. Fastighetssverige berättar mer om det komplexa projektet och anledningarna till att det nu ser ut att skrotas.


En visionsbild av +One, Svenska Mässans fjärde torn, där de två nedersa våningarna öppnar sig mot den omgivande staden.

Inslaget som kan försvinna ur planen för Svenska Mässans fjärde torn

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att en beståndsdel i detaljplanen för Svenska Mässans nästa höghus +One tas bort inför granskningen av planen. Fastighetssverige berättar mer.