Image

LKAB köper av Kirunabostäder

Transaktioner LKAB Fastigheter köper 141 lägenheter och mark med byggrätter för 100 nya lägenheter av Kirunabostäder. LKAB har beslutat att bygga nya bostäder trots att de kan komma att påverkas av framtida gruvdrift.
Publicerad den 16 November 2012
LKAB:s vd Lars-Eric Aaro, Siv Edlert-Aidanpää vd för LKAB Fastigheter, Annelie Vinsa, vd för Kirunabostäder och Niklas Sirén, vice ordförande i kommunstyrelsen. LKAB:s vd Lars-Eric Aaro, Siv Edlert-Aidanpää vd för LKAB Fastigheter, Annelie Vinsa, vd för Kirunabostäder och Niklas Sirén, vice ordförande i kommunstyrelsen.

För LKAB innebär förvärvet ett betydelsefullt komplement till de pågående byggnationerna av 74 lägenheter på Jägarskolan och de planerade 150 lägenheterna vid Luossavaara, samt ökar variationen i bostadsutbudet hos LKAB Fastigheter AB som dessutom kommer att genomföra en omfattande renovering av lägenheterna på Terrassen.

– Inom några år ska drygt 300 lägenheter ha avvecklats i den första etappen av samhällsomvandlingen i Kiruna. Behovet att snabbt ordna fler bostäder är stort, och vi vill säkerställa egen kontroll över processen att infria vårt löfte om minst 200 nya lägenheter i Kiruna år 2015. Dessutom vill vi bidra till en positiv utveckling för Kiruna i en situation där människor söker sig till vår expansiva region och de arbetstillfällen som erbjuds här. Därför har vi efter noggrant övervägande beslutat att bygga även på områden som vi bedömer kommer att påverkas av framtida gruvbrytning, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.

Det här är ett viktigt tillskott till Kirunas bostadsmarknad. Kiruna kommun ser mycket positivt på fastighetsaffären, eftersom den snabbt kan ge nya bostäder.

– Det här är ett helt nödvändigt ansvarstagande från LKAB, säger Niklas Sirén, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Om andra aktörer bygger på kommande deformationsområden måste LKAB ersätta det fulla marknadsvärdet på fastigheterna den dag avveckling sker.

– Genom att vi själva bygger bostäder på dessa områden kan kostnaderna för byggnationerna avskrivas innan de så småningom påverkas av gruvbrytningen, säger Lars-Eric Aaro.

– Många Kirunabor har väntat länge på fler bostäder. Nu finns en större möjlighet att få ett eget boende, vilket bidrar till att osäkerheten i samhället minskar, säger Niklas Sirén.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige