Patric Sandberg Helenius skriver:
”Som en grundläggande förutsättning för bygglov inom detaljplanelagda områden gäller att den sökta åtgärden måste stämma överens med planen. Nu gällande bestämmelser medger dock att bygglov får ges för en åtgärd som avviker från detaljplanen, under förutsättning att avvikelsen är liten och förenlig med planens syfte.
Men från och med den 1 januari 2015 träder nya regler i plan- och bygglagen i kraft som utvidgar och preciserar möjligheterna till avvikelser från gällande detaljplan vid ansökan om bygglov.
De nya reglerna:
Ändringarna i regelverket kan delas in i två kategorier; dels de regler som gäller under och efter en detaljplans genomförandetid och dels de regler som endast gäller efter en detaljplans genomförandetid.
Gällande reglerna som gäller under genomförandetiden är en av de mest intressanta förändringarna att bygglov i vissa fall får ges till en åtgärd som avviker från en detaljplan om åtgärden är av begränsad omfattning och nödvändig för att området ska kunna användas eller bebyggas på ett ändamålsenligt sätt. Syftet med bestämmelsen är att det ska vara möjligt att åstadkomma avvikelser som är nödvändiga för att kunna tillgodose behov som inte förutsågs när detaljplanen utformades.
Typiskt sett är det fråga om sådana avvikelser som är nödvändiga för att kompensera för ofullständigheter eller andra brister i detaljplanen. Det måste dock fortsatt finnas ett nära samband mellan den markanvändning som planen anger och den åtgärd som bedöms vara nödvändig. I första hand avses bestämmelsen öppna för avvikelser från reglerna om placering, utformning och utförande av byggnadsverk.
Men än mer intressant är de förändringar som snart träder ikraft gällande regler som gäller efter en detaljplans genomförandetid eftersom nuvarande bestämmelser är särskilt problematiska i områden som omfattas av äldre planer. Många gånger innehåller planerna inaktuella och i vissa fall även direkt föråldrade bestämmelser, som hindrar lämpliga och angelägna åtgärder och kompletteringar utan föregående planändring. Med de nya reglerna visar lagstiftaren att det inte är ändamålsenligt att önskvärda förtätningar och kompletteringar hindras av inaktuella planer med uppenbart ålderdomliga bestämmelser.
Enligt de nya reglerna är det istället formulerat att bygglov ska kunna ges för åtgärder som är förenlig med detaljplanens syfte och tillgodoser ett angeläget gemensamt behov eller ett allmänt intresse, eller innebär en sådan annan användning av mark eller vatten som utgör ett lämpligt komplement till den användning som har bestämts i detaljplanen.
Med denna precisering i regelverket öppnar man upp för uppförande av nya byggnader som enligt planen inte får byggas om byggnaden utgör svar på ett gemensamt behov, exempelvis komplementbyggnader i flerbostadshus för förvaring av cyklar eller barnvagnar, en ny tvättstuga eller ett förråd., eller tillgodoser ett allmänt intresse, som exempelvis transformatorstationer eller större parkeringsplatser, men också om avvikelsen utgör ett lämpligt komplement till den beslutade användningen av marken. Detta skulle exempelvis kunna tillämpas för ny näringsverksamhet i ett bostadsområde.”
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.