Image

IPD: Bostäder i topp i år igen

Sverige Bostadsfastigheter fortsätter att visa en mycket konkurrenskraftig avkastning. Totalavkastningen 2012 var 7,5 procent, vilket var nästan oförändrat jämfört med 2011. Avkastningen bestod dels av en direktavkastning på 3,0 procent, som är något högre än vad vi har sett de senaste tre åren, och en positiv värdeförändring på 4,4 procent. Det visar IPD:s svenska bostadsindex.
Publicerad den 19 Mars 2013
Christina Gustafsson. Bild: IPD
Christina Gustafsson.

Värdeförändringen har i sin tur påverkats positivt av både lägre avkastningskrav på bostadsfastigheter och stigande hyror.

Jämfört med andra fastighetstyper i Sverige visar rapporten att bostäder återigen hade ett bra år med högre avkastning än för kontor-, butik- och industrifastigheter.

Däremot hamnade avkastningen från direktägda bostadsfastigheter väsentligt under den för både aktier (MSCI Sweden) och fastighetsaktier (SIXREX), som hade en avkastning på 17-20 procent under 2012. Obligationer i sin tur hade en betydligt svagare totalavkastning på 1,7 procent.

Även på längre sikt ligger avkastningen på bostadsfastigheter mellan den för aktier och obligationer, vilket kan förväntas med hänsyn till risk förknippat med de olika placeringarna.

IPD Svenskt Bostadsindex visar avkastningen på hyresbostäder i Sverige och mäter avkastningen på både kommunägda och privatägda hyresfastigheter. Indexet
baseras på över 3 000 fastigheter med ett totalt marknadsvärde på 214 miljarder kronor
och drygt 222 000 lägenheter.

Hyrorna ligger i snitt på 1 034 kronor per kvadratmeter med driftskostnader på 651 kronor per kvadratmeter. Under de senaste tio åren har totalavkastningen varit
7,6 procent årligen för bostadsfastigheter, vilket i reala termer ger 6,2 procent per år.

Med en inflationstakt strax under noll blev 2012 i ett tioårsperspektiv ett bra år med en real avkastning på 7,6 procent.

- Bostadsmarknaden fortsatte uppåt under 2012 och var den fastighetstyp som gav bäst avkastning till sina investerare. Den ökade direktavkastningen från 2,8 procent 2011 till 3,0 procent 2012 kan förklaras av både ökade hyror och sänkta driftskostnader.
2011 började vi se en ökad nettoinvestering i bostäder och 2012 blev trenden ännu tydligare. Bostäders goda avkastning över åren gör att sektorn setts som en attraktiv investering, säger Christina Gustafsson, vd för IPD Norden.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige