Image
Rudolf Antoni.
Rudolf Antoni. Bild: Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna GFR strandar förhandlingarna

Juridik Fastighetsägarna GFR strandar hyresförhandlingarna för drygt 43 000 hushåll i Göteborg. - Vi har nått vägs ände. Nu måste politikerna erkänna att dagens system med kollektiva hyresförhandlingar inte fungerar, säger Rudolf Antoni, tillförordnad vd på Fastighetsägarna GFR.
Publicerad den 14 Januari 2016

Förhandlingarna med Hyresgästföreningen gällande 2016 års hyror inleddes i början av hösten. Parterna har träffats vid ett tiotal tillfällen utan att kunna nå en uppgörelse.

- Många jämför hyresförhandlingssystem med det som finns mellan arbetsmarknadens parter. Men tillvägagångssättet på arbetsmarknaden, med medlingsinstitut och tydliga stridsåtgärder, finns inte på hyresmarknaden. Här har en part, Hyresgästföreningen, makten att utan begränsning fördröja förhandlingarna tills motparten ger upp. Det är oacceptabelt. Detta är vårt enda sätt att komma ur den låsta situation som uppstått. Den här strandningen är en konsekvens av det system vi har, säger Rudolf Antoni.

Fastighetsägarna ska nu lämna in en ansökan till hyresnämnden om att de drygt 43 000 lägenheter som berörs ska prövas. Prövningen är en juridisk process som är komplicerad och tidskrävande. Den innebär att hyresnämnden slutligen avgör den nya hyran och när den träder i kraft.

- Det här kommer att innebära en väldigt stor arbetsbelastning för hyresnämnden, säger Rudolf Antoni.

Han menar att det här främst inte handlar om hyresnivåer utan snarare om regelverket, tillvägagångssättet och de negativa effekterna på bostadsmarknaden.

- Bostadsbristen är akut. Dagens hyresförhandlingssystem är ett hinder för rörligheten på bostadsmarknaden, vilket drabbar alla de människor som står utanför. När regeringen nu bjuder in till blocköverskridande samtal för att lösa bostadskrisen är det oansvarigt att fortsätta blunda för att det hyressättningssystem vi har inte fungerar, säger Rudolf Antoni.

Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Carl-Johan Bergström:
- Vi anser inte minst med tanke på den ekonomiska samhällsutvecklingen att fastighetsägarna kommer med orimliga krav. Man har inte heller presenterat några hållbara skäl till varför hyrorna ska höjas. Vi menar att deras agerande är högst oansvarigt.

Under förhandlingarnas gång har privatvärdarna jämkat sitt ursprungliga krav till en höjning på i genomsnitt 1,4 procent. Hyresgästföreningen var beredd att sluta en överenskommelse på samma nivå som den som nyligen tecknades med de kommunägda bostadsbolagen i Göteborg, 0,5 procent.

- Vi har fått i uppdrag att förhandla hyrorna och inte att överlåta till staten via hyresnämnden att fastställa nivån. Vi har inte heller fått i uppdrag att bedriva bostadspolitik med 43 000 hushåll som gisslan i ett försök att förändra hyressättningssystemet. Det är verkligen inte att ta ansvar för hyresrättens framtid, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef på Fastighetsägarna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Expertens tips: De fastighetsaktierna ska du lägga under granen

Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige