Image
Platsen som elbilsmärket Polestar kommer etablera sitt huvudkontor i Frihamnen.

Polestar letar fastighetsägare till jätteetableringen på Hisingen

Göteborg När Fastighetssverige får tag i kommunstyrelsen ordförande Jonas Attenius (S) är han på väg över Hisingsbron, till den plats där 400-årsjubilieumet ska arrangeras. På samma plats som elbilsföretaget Polestar nu har fått en direktanvisning. Han säger att det här är startskottet för den stadsutveckling som kommer ske i Frihamnen. Nu startar försöken att hitta en lämplig partner och framtida fastighetsägare säger Polestars pressansvarige i Europa.


Platsen som elbilsmärket Polestar kommer etablera sitt huvudkontor i Frihamnen.

Polestar väljer centrala Göteborg för sitt framtida huvudkontor

Göteborg Det designledda elbilsföretaget Polestar planerar att etablera ett nytt globalt huvudkontor i Frihamnen och därmed samla sina anställda i centrala Göteborg. Byggnaden ska upplevas som en ny port till Hisingen, och etableringen blir en accelerator för utvecklingen av stadskärnan över älven. Inflyttning beräknas ske 2028.


Idag öppnar Jubileumsparken och hamnbadet i Frihamnen.

Jubileumsparken öppnas – se bilderna från nya hamnbadet

Bygg/Arkitektur Idag öppnar Jubileumsparken och det nya hamnbadet med salt- och sötvattenbassänger i Frihamnen och söndagen den 4 juni sker den officiella invigningen i närvaro av Kungaparet. Se bilder och läs mer om satsningen.


Ola Serneke.

Ola Serneke tilldelas Nyckeln till Göteborg

Göteborg Sernekes grundare Ola Serneke tilldelas Nyckeln till Göteborg av Business Region Göteborg.


Förvärvet gäller en byggrätt för cirka 135 hyresrätter i Sävenäs, Göteborg.

K-Fastigheter köper byggrätt i Göteborg

Bostäder K-Fastigheter har förvärvat en byggrätt för cirka 135 hyresrätter i Göteborg. Förvärvet sker från ES Smörslottsgatan Andra Holding AB och gäller samtliga aktier i det bolag som äger fastigheten Göteborg Sävenäs 131:14. Lagakraftvunnen detaljplan finns.


Citygate är 144 meter högt, fördelat på 36 våningar.

Skanska hyr ut på våning 23 i Citygate

Uthyrning Skanska Fastigheter Göteborg har tecknat hyresavtal med mjukvaruproduktbolaget SystemWeaver om 400 kvadratmeter kontorsyta på våning 23. Inflyttning sker 1 december.


Göteborg.

Försäkringskassan utökar hos Castellum i Göteborg

Uthyrning Försäkringskassan förlänger sitt hyresavtal på Grafiska vägen i Göteborg, på 10 000 kvadratmeter och tecknar ytterligare avtal om expansion på 2 300 kvadratmeter. Lokalerna kommer att stå fullt klara till årsskiftet 2023/2024. Hyresavtalet stäcker sig till 2030 och det totala hyresvärdet är 250 miljoner kronor.


Stora Bostadsdagen Göteborg
I dag stänger anmälan till Stora Bostadsdagen GBG, som hålls på torsdag i nästa vecka på Elite Park Avenue Hotel.

Stora Bostadsdagen GBG: Idag stänger anmälan – säkra din plats nu

Stora Bostadsdagen Göteborg Nästa torsdag, den 1 juni, är det dags för 2023 års upplaga av Stora Bostadsdagen GBG. Säkra din plats nu – anmälan stänger i dag.


Exploateringsförvaltningen i Göteborg har kommit med en dyster prognos kring stadens bostadsbyggande.

Dystra prognosen om bostadsbyggandet i Göteborg

Bygg/Arkitektur Exploateringsförvaltningen i Göteborg har kommit med en dyster analys av konjunkturutvecklingens effekter på bostadsbyggandet i Göteborg. Rapporten som Fastighetssverige tagit del av präglas av bleka prognoser för de närmaste åren och stor pessimism bland bostadsutvecklare.


Stora Bostadsdagen Göteborg
Axel Darvik, Christina Heikel, Daniel Bernmar och Johannes Hulter debatterar ombildningar på Stora Bostadsdagen GBG nästa torsdag.

Stora Bostadsdagen GBG: Debatt – ombildningar av hyresrätter eller ej?

Stora Bostadsdagen Göteborg Den 1 juni är det dags för 2023 års upplaga av Stora Bostadsdagen GBG. I en av programpunkterna får vi lyssna till en kunnig panel debattera ombildningar av hyresrätter i Göteborg. Säkra din plats i dag – anmälan stänger nu på fredag.


Östra Hamngatan i Göteborg får ett nytillskott i butiksmixen.

Klassiska lyxmärket öppnar butik i Göteborg

Uthyrning Slår upp portarna för sin första svenska butik utanför Stockholm.


Logistic Contractor bygger åt Verdion.

Logistic Contractor bygger logistikanläggning åt Verdion

Bygg/Arkitektur Logistikutvecklaren Verdion utökar sitt samarbete med Wästbygg Gruppens koncernbolag Logistic Contractor. Avtal har tecknats om att uppföra en logistikanläggning på 15 000 kvadratmeter i Bäckebolområdet i Göteborg till ett ordervärde om cirka 200 miljoner kronor.


Navigationsskolan.

Ioffice till Göteborg – öppnar coworking i Navigationsskolan

Uthyrning Ioffice, öppnar sin första anläggning i Göteborg. De kommer att ta över fastigheten Navigationsskolan på Kvarnberget inne i Göteborgs city.
– Etableringen i Navigationsskolan blir vår första av flera i tillväxtregionen Göteborg, eftersom vi ser ett ökat behov av flexibla kontorslösningar, säger Homan Tehrani, vd för Ioffice.


Scandinavium blir kvar - tills det rivs menar Daniel Bernmar (V) som är kommunalråd i Göteborg med ansvar för idrottsfrågor.

Vägvalet i arenafrågan går i mål

Bygg/Arkitektur Det har tagit många år, och det är mycket som återstår. Men nu har den konstellation av sex partier i Göteborgs Stad som arbetat med lösningen på arenafrågan äntligen landat i vägriktningen framåt – att bygga en helt ny multiarena. Daniel Bernmar (V) menar att det är ett beslut som kommer hålla över en längre tid. För Frölunda Hockeys del betyder beslutet en lättnad, det säger ordföranden Mats Grauers till Fastighetssverige.


Stora Bostadsdagen Göteborg
Mårten Lilja, Regina Svantesson, Thorbjörn Hammerth och Tommy Fritz diskuterar nyproduktionsmarknaden i Göteborg på Stora Bostadsdagen GBG den 1 juni på Elite Park Avenue Hotel.

Stora Bostadsdagen GBG: Nyproduktionsmarknaden i Göteborg

Stora Bostadsdagen Göteborg Den 1 juni är det dags för 2023 års upplaga av Stora Bostadsdagen GBG. I en av programpunkterna får vi lyssna till en kunnig panel berätta om hur läget är på nyproduktionsmarknaden i Göteborg.


Atrium Ljungberg förlänger avtal på Lindholmen.

Atrium Ljungberg förlänger med Ericsson på Lindholmen

Uthyrning Atrium Ljungberg har förlängt hyresavtalet med Ericsson i Göteborg. Avtalet omfattar drygt 37 000 kvadratmeter på Lindholmen. Tillsammans ska bolagen utöka sitt arbete med hållbarhets- och energibesparingsfrågor.


Till höger syns skiss över Fixfabriksområdet i Göteborg. Serneke föreslås nu bli av med sin markanvisning för kvarter 2 i projektet, inom den så kallade bussgaragetomten (till vänster).

Serneke riskerar att förlora markanvisning i Fixfabriksområdet

Bygg/Arkitektur Det uppköpsaktuella bolaget vill förlänga sin markanvisning på grund av det svåra konjunkturläget – men nu ser man istället ut att bli av med den. Fastighetssverige berättar mer.


Visionsbild av vad som kan bli Avenyns nya gatubild, där Liva Isakson Lundins konstgestaltningar kan ta plats.

Avenyn kan inspireras av Manhattan

Bygg/Arkitektur Liva Isakson Lundin, 33 år, är konstnären som under det kommande året kommer få skissa på en kommande konstgestaltning när paradgatan Avenyn stöps om. Tillsammans med Nyréns, som fått det arkitektoniska uppdraget, ska hon ta sig an utmaningen att hitta en gestaltning som passar den brokiga plats det innebär. Och kanske kan inspirationen komma från New York.


Stora Bostadsdagen Göteborg
Linda Lövgren.

Stora Bostadsdagen GBG: Affärsmöjligheter i ett tvärnitat segment

Stora Bostadsdagen Göteborg Den 1 juni är det dags för 2023 års upplaga av Stora Bostadsdagen GBG. I en av programpunkterna berättar Linda Lövgren, senior analytiker på WSP, om affärsmöjligheterna i en tvärnitad marknad.


En av butikslokalerna som nu släckt lampan i väntan på nästa hyresgäst.

Butiksvakanserna rullar i CBD hos Wallenstam – kundchefen inte orolig

Uthyrning Inom Vallgraven, en del av Göteborgs CBD, märks det av att det är rörelse på hyresgästerna. Ett av bolagen med ett stort fastighetsbestånd i området är Wallenstam, som har inte mindre än sju lokaler i attraktiva lägen som nu av olika anledningar letar efter nya hyresgäster. Anders Forsling, kommersiell kundchef på Wallenstam, säger till Fastighetssverige att de inte är oroliga för dessa vakanser, men att de är ödmjuka inför att detaljhandeln har det svårt nu.