Det var i början på januari som Fastighetsägarna GFR fick nog i förhandlingarna med Hyresgästföreningen och valde att helt frånträda förhandlingarna.
- Hyresgästföreningen hade efter tolv förhandlingstillfällen och två försök till medling motsatt sig alla försök att komma överens. Och de har laglig rätt att agera på det sättet. Det är främst det vi vänder oss emot, säger Rudolf Antoni.
Strandningen i Göteborg berör 43 600 lägenheter. Det är nu hyresnämnden som måste besluta om den nya hyran.
- Det sprids osanningar om att vi försöker införa rena marknadshyror och att folk kommer att få lämna hus och hem. Det har aldrig varit aktuellt. Vi vill på sikt marknadsanpassa hyrorna, men det ska ske långsiktigt och ansvarsfullt, säger Antoni.
En marknadsanpassning av hyrorna innebär, enligt Fastighetsägarna, att nivåerna bättre ska spegla hur människor i allmänhet värderar läge, standard och förvaltningskvalitet. Ett av de problem som uppstått på grund av hyressättningssystemet är att det för många är billigare att bo kvar i en lägenhet som långt överstiger behovet av utrymme än att anpassa boendet efter behov. Det leder till en inlåsning på bostadsmarknaden.
- Det är inte rimligt att du idag kan betala mindre för en central lägenhet i en äldre fastighet än vad det kostar att bo i ett ytterområde med insyn från gården. Hyrorna borde bättre spegla vad människor i allmänhet tycker. Då skulle framförallt det som många efterfrågar, de centrala och attraktiva lägenheterna, öka i pris. Vi har en bostadskris som dagens hyressättningssystem bidrar till. Högre hyror på de lägenheter som anses attraktiva skulle leda till ökad rörlighet och på sikt en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Antoni.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.