Image
Acturum - Peab och Wallenbergägda FAM - köper Astra Zenecas forskningsanläggning i Södertälje.
Acturum - Peab och Wallenbergägda FAM - köper Astra Zenecas forskningsanläggning i Södertälje. Bild: Acturum

De köper Astra Zenecas forskningsanläggning

Transaktioner Nybildade Acturum, som ägs av Peab och FAM (som ägs av Wallenbergstiftelserna) köper Astra Zenecas forskningsanläggning i Södertälje.
Publicerad den 25 Januari 2013
Acturum - Peab och Wallenbergägda FAM - köper Astra Zenecas forskningsanläggning i Södertälje. Bild: Acturum
Acturum - Peab och Wallenbergägda FAM - köper Astra Zenecas forskningsanläggning i Södertälje.

Det rör sig om 130 000 kvadratmeter moderna lokaler som har tomställts efter att Astra Zeneca beslutat sig för att avveckla forskningsenheten i Södertälje.

- Vi tycker att det är en oerhört intressant och konkurrenskraftig miljö. Vi kommer att kunna erbjuda förstklassiga lokaler och laboratoriemiljöer till fördelaktiga hyresnivåer, säger Stephan Tolstoy, styrelseordförande i Acturum, till Fastighetssverige.

Satsningen är ett långsiktigt åtagande för att skapa förutsättningar för fortsatt forskning och företagande inom hela life science-området men innebär inget åtagande för forskningsfinansiering. Målet är en livaktig utvecklingspark med ett förstklassigt läge och konkurrenskraftiga hyror – Biovation Park Telge.

De 130 000 kvadratmeterna är i princip helt tomställda.

- Det finns 15-16 forskare på plats i dag, säger Stephan Tolstoy.

Astra Zeneca kommer att fortsätta sin verksamhet inom produktion i anslutning till Biovation Park med cirka 1500 anställda.

Därutöver etableras SP Process Development, ett forskningsinstitut inom Life Science, samt initialt ett antal mindre utvecklingsbolag. Även Scania och Södertälje kommun (Campus Telge) kommer att etablera sig i området.

- Allt är inte helt klart men det lutar åt att Södertälje kommun tar 10 000 kvadratmeter och Scania ungefär hälften av det.

Vad har ni mer för intressenter i nuläget?


- Vi är hyggligt säkra på 50-100 forskare, men hoppas på det dubbla. Samtidigt ska man inte uttala sig för mycket, allting är fortfarande så nytt, papperen är precis påskrivna.

Köpeskillingen är hemlig.

Advokatfirman Lindahl biträdde Peab och FAM i transaktionen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige