2013 var detaljplanen klar för hur Snäckviken ska utvecklas. Nu vill fastighetsägaren Acturum Development AB att kommunen gör en ny detaljplan för fastigheten vid hörnet Storgatan-Astrabacken framför Astras parkering (Sländan 5) och Astras gamla huvudbyggnad (Pyramiden 20).
Om byggnaden blir av blir den Södertäljes högsta. Under förutsättning att inget oförutsett inträffar i planarbetet kan första spadtaget tas omkring årsskiftet 2016/2017. Inflyttning kan då ske tidigast sommaren 2018.
- Vi vill göra något som sticker ut, något lite extra i Södertälje, säger Gerry Åkerström, förvaltare på Acturum. Höghuset och ombyggnaden av Astras gamla huvudbyggnad kommer att fylla området med folk och rörelse igen.
Förebilden för höghuset är Flat Iron Building, Strykjärnet, i New York (ursprungligen Fuller Building). Tomten i Snäckviken har dessutom formen av en triangel.
– Acturums planer på ett höghus med ungdomslägenheter i Snäckviken passar som hand i handsken med Södertälje kommuns arbete för att förtäta och förlänga stadskärnan. Byggnaden kommer att bli ett landmärke i stadsbilden, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.
I Astras gamla huvudbyggnad vill bolaget bygga konferens- och hotellverksamhet, bostadshotell samt bostäder. Den tidigare detaljplanen tillåter kontor, skola och lättare vårdverksamhet i byggnaden. Stadsbyggnadsnämnden tar i slutet av augusti ställning till om detaljplanearbetet ska starta.
Kommunen jobbar med att utveckla Snäckviken till ett av de mest intressanta områdena i regionen i samarbete med bland andra Acturum Development AB och KTH.
– Området i Snäckviken har alla förutsättningar att utvecklas till ett nav för forskning, företagande och högskolestudier. Att vi säkrar kompetensförsörjningen till våra världsledande företag är viktigt för Södertälje, Stockholmsregionen och Sverige som exportnation, säger Boel Godner.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av LEDVANCE
Bolag För att möta en ny verklighet med förändrade kontorsbehov lanserar Skanska Fastigheter ett pilotprojekt med en delningsbaserad affärsmodell. I Sthlm 3:2 kommer två företag att dela på kontorsytor och disponera dem två respektive tre dagar vara per vecka. Sofie Hjort, projektchef på Skanska Fastigheter, berättar för Fastighetssverige om projektet, hur företagen ska kombineras, hur hyresbilden kommer se ut för de inblandade aktörerna och om framtiden för modellen efter den inledande testperioden.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.