Image

Acturum vill bygga högt i Södertälje

Bygg/Arkitektur Acturum, ägt av FAM (Wallenbergstiftelserna) och Peab, vill bygga en 23 våningar hög byggnad med 220 lägenheter i Snäckviken, Södertälje.
Publicerad den 14 Augusti 2015
Acturum vill bygga högt i Södertälje. Bild: Acturum
Acturum vill bygga högt i Södertälje.

2013 var detaljplanen klar för hur Snäckviken ska utvecklas. Nu vill fastighetsägaren Acturum Development AB att kommunen gör en ny detaljplan för fastigheten vid hörnet Storgatan-Astrabacken framför Astras parkering (Sländan 5) och Astras gamla huvudbyggnad (Pyramiden 20).

Om byggnaden blir av blir den Södertäljes högsta. Under förutsättning att inget oförutsett inträffar i planarbetet kan första spadtaget tas omkring årsskiftet 2016/2017. Inflyttning kan då ske tidigast sommaren 2018.

- Vi vill göra något som sticker ut, något lite extra i Södertälje, säger Gerry Åkerström, förvaltare på Acturum. Höghuset och ombyggnaden av Astras gamla huvudbyggnad kommer att fylla området med folk och rörelse igen.

Förebilden för höghuset är Flat Iron Building, Strykjärnet, i New York (ursprungligen Fuller Building). Tomten i Snäckviken har dessutom formen av en triangel.

– Acturums planer på ett höghus med ungdomslägenheter i Snäckviken passar som hand i handsken med Södertälje kommuns arbete för att förtäta och förlänga stadskärnan. Byggnaden kommer att bli ett landmärke i stadsbilden, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

I Astras gamla huvudbyggnad vill bolaget bygga konferens- och hotellverksamhet, bostadshotell samt bostäder. Den tidigare detaljplanen tillåter kontor, skola och lättare vårdverksamhet i byggnaden. Stadsbyggnadsnämnden tar i slutet av augusti ställning till om detaljplanearbetet ska starta.

Kommunen jobbar med att utveckla Snäckviken till ett av de mest intressanta områdena i regionen i samarbete med bland andra Acturum Development AB och KTH.

– Området i Snäckviken har alla förutsättningar att utvecklas till ett nav för forskning, företagande och högskolestudier. Att vi säkrar kompetensförsörjningen till våra världsledande företag är viktigt för Södertälje, Stockholmsregionen och Sverige som exportnation, säger Boel Godner.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige