Image
Specialfastigheter ska uppföra en ny anstalt i Kalmar.

Specialfastigheter ska uppföra ny anstalt i Kalmar

Bygg/Arkitektur Kriminalvården har tilldelat Specialfastigheter uppdraget att uppföra en ny anstalt i Kalmar. Den nya anläggningen beräknas bli 36 000 kvadratmeter och planeras ha 336 platser.


Wihlborgs bygger nytt åt Renta i Helsingborg.

Wihlborgs bygger nytt när Renta samlokaliserar i Helsingborg

Bygg/Arkitektur På Grustaget 1 på Väla södra kommer Wihlborgs att uppföra en ny byggnad på 1 300 kvm till maskinuthyrningsföretaget Renta som nu samlokaliserar sin verksamhet i Helsingborg. Avtalet avser sju år.


Quartiers hotellverksamhet ska tredubblas om vd Marcus Johansson Prakt får bestämma.

Quartiers drömmer om spansk game changer

Bygg/Arkitektur På solkusten i Marbella har nu Quartiers Properties planer på att tredubbla sitt hotellområde. Planen har hela tiden varit att man skulle växa och nu väntas positiva besked i den riktningen från kommunen. Marcus Johansson Prakt, vd för Quartiers, berättar för Fastighetssverige om den ökande investeringsviljan i Spanien och vad utvidgningen kommer innebära för dem som bolag.


Markanvisningsområdets läge är den tomma gräsytan längst ner till vänster på den här flygbilden över Akalla, med resterande delarna av byggnationen längs Finlandsgatan illustrerar i vitt.

Citycon får markanvisning som Sisab lämnade 2022

Bygg/Arkitektur Projektet styrs om från skola till närmare 500 bostäder med blandade upplåtelseformer. Fastighetssverige berättar mer om Citycons planer i ett av Stockholms största fokusområden.


Infinity är Castellums största pågående projekt med ett investeringsvärde på 1,7 miljarder kronor. Nu vill bolaget skjuta fram tillträdet till en av de två fastigheterna i projektet.

Castellum vill skjuta fram tillträde i miljardprojektet

Bygg/Arkitektur Bolaget nämner rådande marknadsläge och svårigheter att erlägga köpeskillingen som anledningar till att man vill skjuta fram tillträdet i en av de två fastigheter som utgör miljardsatsningen Infinity i Hagastaden. Fastighetssverige berättar mer.


Till vänster syns markanvisningsområdet inom fastigheten Kristinebergs Slott 11. NCC:s område för kontor är markerat med röd rektangel och Selvaags för bostäder med svart rektangel. Till höger syns kvartersplanen för hela Hornsbergskvarteren.

Byggjättens nästa kontorsprojekt – 9 000 kvadratmeter på vakant tomt

Bygg/Arkitektur En större utbyggnad av det vakanta området vid Hornsbergs gamla bussdepå är på gång. Selvaag Bolig föreslås få en markanvisning för byggnation av bostäder och NCC för byggnation av 9 000 kvadratmeter kontor, båda markanvisningarna tilldelas i stor konkurrens.


Klara City View sett från Klara Sjö.

Nya bilderna på Klara City View

Bygg/Arkitektur Nu står det klart att det danska arkitektkontoret Dorte Mandrup har valts som samarbetspartner i det fortsatta arbetet med en ny kontorsbyggnad i ett av Stockholms mest centrala lägen. Projektet Klara City View innehåller kommersiella lokaler om 15 000 kvadratmeter som ger ett tillskott på nya arbetsplatser och en ny attraktiv stadsmiljö intill Centralstationen och Stockholm Waterfront.


Marcus Johansson Prakt, vd för Quartiers Properties.

Quartiers tar viktigt steg mot nytt hotell i Marbella

Bygg/Arkitektur Quartiers Properties har efter dialog med Marbella kommun inkommit med förslag om utveckling av projekten Centro Forestal Sueco och Boho Club Marbella, som tillsammans består av cirka 41 200 kvm markyta på Golden Mile i Marbella, en av de mest attraktiva adresserna för hotell i Spanien.


Illustration av Peabs nya bostadshus i Helsingfors.

Peab bygger bostäder i Helsingfors

Bygg/Arkitektur Peab har fått i uppdrag att bygga ett bostadshus i Verkkosaari i Helsingfors. Beställare är Helsingfors stads ATT och kontraktssumman uppgår till 17 miljoner euro.


Västra Stranden.

Diös fortsätter utvecklingen av Västra Stranden i Luleå

Bygg/Arkitektur Nu är det klart att nästa etapp av Diös nya gröna mixkvarter, Västra Stranden, intill Bergnäsbrons norra fäste i Luleå– en byggnad som kommer att uppföras längs Sandviksgatan/Residensgatan – inleds under sensommaren. När huset står klart under hösten 2026 kommer det bland annat att inrymma moderna kontorsytor, lokaler för urban service och en mobilitetsanläggning.


Jula öppnar i Falun.

Jula öppnar nytt varuhus i Falun

Bygg/Arkitektur Jula fortsätter sin expansion på den svenska marknaden. I slutet av året öppnar Jula ett nytt varuhus i Falun.


Skanska bygger psykiatrisjukhus i Lørenskog.

Skanska bygger psykiatrisjukhus i Norge för cirka 540 miljoner

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat kontrakt med Akershus Universitetssykehus (Ahus) om att bygga ett psykiatrisjukhus i Lørenskog, Norge. Kontraktet är värt cirka 540 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden i andra kvartalet 2023.


Exploateringsförvaltningen beskriver i en rapport hur konjunkturläget har förändrat förutsättningarna för markanvisningar inom Göteborgs stad.

Framflyttningar och avhopp – så förändras markanvisningsläget i Göteborg

Bygg/Arkitektur I exploateringsförvaltningens senaste rapport om konjunkturen och bostadsbyggandet i Göteborg avhandlas även den försämrade volymen inom markanvisningar. Förvaltningen slår fast att det syns en dalande trend för markpriser och att intresset för projekt med färdiga byggrätter beskrivs som iskallt. Fastighetssverige berättar mer utifrån rapporten.


World Trade Center Stockholm.

Sandvik förlänger och renoverar i WTC

Bygg/Arkitektur Sandvik har valt att fortsätta sitt samarbete med Alecta och förlänger således ca 4 000 kvadratmeter kontorslokaler i World Trade Center.


Exploateringsförvaltningen i Göteborg har kommit med en dyster prognos kring stadens bostadsbyggande.

Dystra prognosen om bostadsbyggandet i Göteborg

Bygg/Arkitektur Exploateringsförvaltningen i Göteborg har kommit med en dyster analys av konjunkturutvecklingens effekter på bostadsbyggandet i Göteborg. Rapporten som Fastighetssverige tagit del av präglas av bleka prognoser för de närmaste åren och stor pessimism bland bostadsutvecklare.


Lappmannen 4.

Willhem planerar för 60 hyreslägenheter i Blackeberg

Bygg/Arkitektur Bostadsbolaget Willhem har tagit fram en ny detaljplan för ca 60 hyreslägenheter i Stockholmstadsdelen Blackeberg. I detaljplanen, som nu skickas ut för granskning, har Willhem tagit hänsyn till synpunkter från tidigare samrådsförslag och anpassat gestaltningen än mer efter områdets karaktär.


Remus.

Akademiska Hus bygger studentbostäder i Stockholm

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus investerar strax över 90 miljoner kronor i att förvandla en byggnad somt tidigare har använts för undervisning till 72 lägenheter. Satsningen vid Frescati Hage skapar ett efterlängtat campusnära boende för 86 studenter och forskare och bidrar till att minska den studentbostadsbrist som råder i Stockholm.


Frihamnen.

Stora Frihamnsprojektet får vänta

Bygg/Arkitektur De stora stadsutvecklingsprojekten ligger som ett pärlband i Göteborg. Ena veckan kommer besked om arenafrågans vägval och denna veckan kommer nyheten att det mest centrala läget i hela Göteborg, Frihamnen på Hisingen, äntligen ska få en ny plan – eller? Fastighetssverige har tittat närmare på vad som egentligen har hänt.


Kvarteret Kvarnstugan i Ursvik.

Zengun och Förvaltaren i samverkan för nytt kvarter i Ursvik

Bygg/Arkitektur Nu är det klart att Zengun och Förvaltaren tecknar avtal för projektet som inkluderar 113 lägenheter, varav 36 stycken är vigda för 65-plussare. På de nedersta våningsplanen planeras också för restaurang, café och kulturverksamhet med bibliotek, musik och dans.


Station Haga byggs mellan områdena Rosenlund och Haga.

AGN Haga ansöker om rekonstruktion

Bygg/Arkitektur AGN Haga, bolaget som ansvarar för bygget av Västlänkens etapp E03 Kvarnberget och fram till början av året E04 Haga, har idag lämnat in en ansökan om formell rekonstruktion av konsortiet till Göteborgs tingsrätt, det framgår av ett pressmeddelande.