Image
Skanska tecknar nya projekt i USA.

Skanska får tilläggskontrakt i USA värt en halv miljard

Bygg/Arkitektur Byggbolaget Skanska har tecknat ett tilläggskontrakt med Orlando Health för att bygga ett sjukhus i Lakeland i Florida, USA.


Illustration: Wåhlin Arkitekter

Peab bygger nytt särskilt boende i Orsa

Bygg/Arkitektur Peab har tecknat avtal om en nybyggnation av särskilt boende. Beställare är Orsa kommun och kontraktssumman uppgår till 337 miljoner svenska kronor.


Stockholms nya campusområde Albano har invigts.

Miljardsatsningen invigd – här är Stockholms nya campusområde

Bygg/Arkitektur Under högtidliga former invigdes Stockholms nya campusområde Albano under onsdagen. Det som från början var ett industriområde vid Roslagsvägen har förvandlats till en levande stadsdel med universitetslokaler, bostäder, grönytor och restauranger. Med sitt strategiska läge ett stenkast från city stärker området kopplingarna mellan Stockholms universitet och KTH samt främjar staden, regionen och Sverige som kunskapsnation.


Vattenfall har inlett en process för att genomföra fastighetsköp för att kunna bygga ny kärnkraft vid Ringhals.

Vattenfall letar fastighetsköp för att bygga ny kärnkraft vid Ringhals

Bygg/Arkitektur Vattenfall tar nu nästa steg i förberedelser för ny kärnkraft i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Ny kärnkraft vid Ringhals förutsätter tillgång till mer mark på Väröhalvön och Vattenfall inleder därför arbetet med fastighetsköp i området.


Gårdsbyn, Sveriges första runda LSS-boende.

Emrahus lanserar tre nya typer av LSS-hus

Bygg/Arkitektur Ett barn- och ungdomsboende i tvåplan och två hus som kombinerar gruppboende och daglig verksamhet är näst på tur när Emrahus lanserar sina senaste typhus. De nya typhusen gör det möjligt att skapa lösningar för kommuner och vårdbolag med särskilda utmaningar.


Arkitektvision av Vista.

Veidekke bygger nästa fas av Wihlborgs Vista-kontor i Hyllie

Bygg/Arkitektur På uppdrag av Wihlborgs bygger Veidekke kontorshuset Vistas nästa fas i form av våningarna 13 till 23.


Till vänster syns en flygbild över planområdet och Yxan 4. Enkehuset är i den vänstra delen och det äldre Gubbhuset i mitten. Till höger syns en översiktsbild av planförslaget från planbeskrivningen.

Stiftelse tillför flera hundra bostäder på Södermalm

Bygg/Arkitektur Projektet kommer att bidra med bostäder och vårdboendeplatser på privat mark inom Södermalm, men den sista etappen väntas vara klar först 2032. Fastighetssverige berättar mer.


Den 19 september beslutade kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott om samarbete genom markanvisning i tidigt skede till Skanska Sverige AB avseende sex nya kvarter vid Mötesplats Nacka i Centrala Nacka.

Skanska markanvisas sex kvarter i stort Nacka-projekt

Bygg/Arkitektur Den 19 september beslutade kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott om samarbete genom markanvisning i tidigt skede till Skanska avseende sex nya kvarter vid Mötesplats Nacka i Centrala Nacka. Beslutet väntas fastställas av kommunstyrelsen den 2 oktober.


Kista Galleria.

Citycon tänker nytt kring Kista Galleria – så vill de bygga ut

Bygg/Arkitektur Bolaget vill ändra detaljplanen för Kista Galleria för att kunna omdisponera och utöka användningen, det rör sig om en uppskattad volym på minst 60 000 kvadratmeter. Fastighetssverige berättar mer.


Vision av det kommande kvarteret Virket i Lund.

MTA startar nyproduktion i Lund

Bygg/Arkitektur Inom kort kan MTA starta nyproduktionen av det första bostadskvarteret på Västerbro i Lund. Bygg- och anläggningsföretaget har tilldelats uppdraget av Huseriet. När ett av Lunds äldsta industriområden omvandlas kommer 323 lägenheter och två lokaler att bli verklighet i den nya stadsdelen.


Areim och MER Arkitekter vill skapa arbetsplats med ökad närvaro, bland annat genom att integrera konst i arbetsmiljöerna.

Areim och MER Arkitekter vill skapa arbetsplats med ökad närvaro

Bygg/Arkitektur I en tid av ökande distansarbete har fondförvaltaren och fastighetsägaren Areim, i ett samarbete med MER Arkitekter, skapat en arbetsmiljö där modern arkitektur möter en unik konstsamling. Tack vare detta ser man en märkbar ökning i medarbetarnas närvaro på kontoret – utan vare sig krav eller tvång.


Sami Eronen är vd för Ruukki Construction som levererar det fossilfria stålet.

Världens första byggprodukter i fossilfritt stål redo för leverans

Bygg/Arkitektur Ruukki Construction, en del av SSAB-koncernen, har nu producerat världens första byggprodukter med fossilfritt stål. Nu står man redo att börja skeppa iväg materialet till kunder och partners. Fastighetssverige ställde nyfikna frågor till vd Sami Eronen om det nyproducerade stålet.


Till vänster syns en illustration över Brunnshögstorget med gruppen av höga hus där 36-våningshuset tornar upp sig invid torget. Förslaget innehåller en samling hus i olika höjd invid Brunnshögstorget. Det högsta huset ska bli 36 våningar, med en publik lokal eller takterrass högst upp. Torget ska kantas av lokaler med handel, restauranger och andra öppna och publika verksamheter. Till höger syns en flygbild tagen 2022 som visar planområdets läge öster om Odarslövsvägen och invid spårvagnshållplats Brunnshögstorget.

Nästa Serneke-skrapa nära antagande

Bygg/Arkitektur Den 141 meter höga byggnaden blir Lunds högsta hus när projektet för Torgkvarteren i Brunnshög står färdigt. Nu ska detaljplanen antas som innehåller cirka 55 000 kvadratmeter byggnader i två kvarter.


Strängnäs i morgonljus.

SFAB och Peab bygger om kommunhuset i Strängnäs

Bygg/Arkitektur Strängnäs Fastighets AB och byggentreprenören Peab Sverige AB har undertecknat ett samverkansavtal för att bygga om kommunhuset i Strängnäs. I det ombyggda kommunhuset ska kommunens och bolagens tjänstepersoner samt service för invånarna rymmas.


Illustration av Göteborgs botaniska trädgårds nya växthus

Peab bygger göteborgska växthus för 346 miljoner

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga nya växthus och besökscentrum i Göteborgs botaniska trädgård i Göteborg. Beställare är Västra Götalandsregionen, Västfastigheter bygg och förvaltning och kontraktssumman uppgår till 346 miljoner svenska kronor.


Illustration av skolan som NCC bygger.

NCC bygger skola och idrottshall i Rovaniemi

Bygg/Arkitektur NCC har tecknat partneringavtal med Rovaniemi stad i Finland om att bygga en ny skolbyggnad i stadsdelen Nivavaara. I uppdraget ingår även att bygga en ny idrottshall samt rusta upp utemiljön och den intilliggande idrottsplatsen. Ordervärdet uppgår till cirka 400 miljoner kronor.


Torsdagen den 14 september medverkade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård tillsammans med 80 inbjudna gäster vid första spadtaget för Pembrokes fastighet med projektnamn Hästen 21, belägen i korsningen av Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan.

Pembrokes stora citybygge bryter mark

Bygg/Arkitektur Under torsdagen medverkade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård tillsammans med 80 inbjudna gäster vid första spadtaget för Pembrokes fastighet med projektnamn Hästen 21, belägen i korsningen av Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan. Den planeras stå klart år 2026 och kommer att innefatta arbetsplatser, bostäder, och butiker.


Visionsbild nya studentbostäder på Campus Flemingsberg.

800 nya student- och forskarbostäder till Campus Flemingsberg

Bygg/Arkitektur Avtal om markförvärv klart mellan Byggvesta, Stiftelsen Clara och Akademiska Hus.


Oppositionen i Göteborg vill tillåta uteserveringar även vintern 2023/2024.

Förslag: Tillåt uteserveringar även den här vintern

Bygg/Arkitektur Demokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill att Göteborgs stad ska tillåta uteserveringar under vintersäsongen 2023/2024, precis så som var fallet under föregående vinter. De vill att ärendet hanteras skyndsamt.


Christina Kämpe, Regional Manager på Colliers i Göteborg.

“Nästan inga nya områden i pipeline"

Bygg/Arkitektur Det är ont om lager- och logistikbyggnadsmark i Göteborg och detaljplanerna sackar efter. Lösningen kan vara att riva äldre byggnader av samma typ med redan existerande detaljplan. Christina Kämpe, Regional Manager på Colliers i Göteborg, spår en gyllene framtid för Brownfield-konverteringen.