Image
Niam får grönt ljus för 266 bostäder i Fruängen.

693 nya markanvisningar i Stockholm

Bostäder På exploateringsnämndens sammanträde den 9 november beslutade det rödgröna styret att markanvisa 693 bostäder, varav 510 hyresrätter. Det innebär att Stockholms stad under innevarande år markanvisat totalt 4 677 bostäder.


Kaparen, som numera är Moreno, har fått helt nytt plåttak.

Jönssonligan blev sista filmen – nu prisas den gamla biografens nya tak

Bygg/Arkitektur Arkitektbyrån Okidoki får Plåtpriset 2023, den svenska byggplåtbranschens pris, för transformationen av klassiska biografen Kaparen till Göteborgsfamiljens jättepizzaställe, Moreno, och dess små sidokrogar. Den gamla funkisbion, som hunnit vara både Nordea-kontor och Lidl-butik, har fått ett nytt tak som arkitekt Richard Stark på Okidoki är stolt över.
– Gamla byggnader är finare än nya och det gör uppdraget roligare, säger han till Fastighetssverige.


Vad behövs för att få igång nyproduktionsmarkanden i Göteborg?

Nyproduktion i krisen: "Varför starta nu om det blir bättre sedan?"

Stora Bostadsdagen Göteborg Göteborg växer och behöver ömsa skinn. Man brukar för jämförelsens skull säga att ett nytt Halmstad ska in i staden. Samtidigt drar flera aktörer ner på produktionstakten och avbryter projektplaner. På Stora Bostadsdagen stod det klart att branschen eftersöker flera sorters morot för att nyproduktionen ska komma igång igen.


– Vi vill öka tryggheten i våra områden, titta över fönster och dörrar och se till så att skalskyddet fungerar som det ska, säger Madlén Persson, säkerhetssamordnare på Familjebostäder.

All personal kollar lås och dörrar när Familjebostäder trygghetssatsar

Bostäder Idag samlar Familjebostäder ihop all administrativ personal och besöker alla sina fastigheter för att kontrollera skalskyddet. Detta som ett led i bolagets arbete med trygghet och säkerhet, något som eftersökts av de boende. Fastighetssverige har pratat med Madlén Persson, säkerhetssamordnare på Familjebostäder, som berättar lite om satsningen.


Hyresförhandlingarna för Allmännyttans lägenheter är klara.

Hyrorna för allmännyttan i Göteborg klara

Ekonomi/Finansiering Årets hyresförhandling mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i Västra Sverige är klar. I en lokal överenskommelse har parterna enats om en genomsnittlig höjning av hyran med 4,25 procent från och med den 1 maj 2023. Avtalet berör alla som bor hos Framtidenkoncernens bolag Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.


Inom den röda cirkeln i den vänstra bilden planerar Åke Sundvall att bygga ett nytt kontor på 15 000 kvadratmeter i Mariehäll i Västerort. Bolaget får nu en markanvisning för byggnationen.

Åke Sundvalls markanvisning: 15 000 kvadratmeter kontor

Bygg/Arkitektur Ny stor kontorsetablering på gång i Västerort. Även Castellum och flera andra aktörer vill bygga bostäder, skola och handel inom området.


Till vänster syns Hammarbyvägen omvandlad enligt planförslaget. Det nya torget markeras med ett högt hus och det byggs en ny bro över Hammarbyvägen till höger i bild. Till höger syns Hammarbyvägen omvandlad till stadsgata enligt planförslaget.

Så förändras storsatsningen vid Hammarbyhöjden

Bygg/Arkitektur Den ursprungliga planen var att utveckla Sjöstadshöjden med bland annat nästan 5 000 nya arbetsplatser, hotell och cirka 500 bostäder – efter genomfört samråd rekommenderar dock stadsbyggnadskontoret ett antal minskningar i projektet. Fastighetssverige berättar mer.


Parterna står långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna

Besked om ny hyra för 2023 dröjer

Bostäder I de lokala hyresförhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem och Hyresgästföreningen i Region Stockholm har ingen överenskommelse kunnat nås om nya hyror för 2023. Ärendet hänskjuts därmed till Hyresmarknadskommittén.


Familjebostäder bygger 200 nya bostäder i Farsta

Bostäder Familjebostäders markanvisning i Farsta har utökats med 100 hyresrätter. Sedan tidigare omfattade markanvisning vid Filipstadsbacken cirka 100 lägenheter. Nu dubbleras den med ytterligare 100 lägenheter längs med Brattforsgatan.


Den södra delen av Årstafältets andra etapp har godkänts i stadsbyggnadsnämnden. Se ytterligare bilder i bildspelet.

Bildspecial: Tummen upp för central del av Årstafältet

Bostäder Halva delen av den andra etappen har antagits av stadsbyggnadsnämnden och över 700 nya bostäder kan snart få klartecken. Se bilder på den nya stadsdelens mest centrala kvarter.


NCC bygger åt Familjebostäder.

NCC bygger ytterligare 96 lägenheter i Älvsjöstaden

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Familjebostäder bygga 96 hyresrättslägenheter i Älvsjöstaden i södra Stockholm. Detta är parternas fjärde gemensamma projekt i området. Affären är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 200 miljoner kronor.


Bergsjön.

Ökad upplevd trygghet i Bergsjön

Bolag För två år sedan inleddes en omfattande satsning för att öka tryggheten i Bergsjön i Göteborg och få bort Bergsjön från polisens lista som särskilt utsatt område.


Över 1400 leverantörer har kartlagts inom ramen för Rättvist byggande sedan starten 2017.

Nya siffror vittnar om utbrett byggfusk: "Branschen står i lågor"

Bygg/Arkitektur Sedan 2017 har 120 oannonserade kontroller genomförts och över 1400 leverantörer kartlagts inom ramen för Rättvist byggande. Resultatet visar misstänkt svart arbetskraft, ogiltiga ID-handlingar och upp till 40 procent oanmälda underentreprenörer. Nu expanderar Rättvist byggande, så att fler byggherrar kan ansluta.


Kvarteret Färgfilmen 3, Trollesundsvägen, Bandhagen.

Familjebostäder byggstartar tre bostadsprojekt i Bandhagen

Bygg/Arkitektur Bandhagen växer. Här är Familjebostäder redan en stor fastighetsägare med 1000 hyresrätter och nu byggstartar tre nya projekt med ytterligare 244 lägenheter. Två av projekten är Stockholmshus och ett projekt är vanliga hyresrätter.


Stockholmshusen på Hagsätravägen i Bandhagen.

Kortare produktionstid för första Stockholmshusen

Bostäder 3 300 hyresrätter i Stockholmshus är nu i produktion eller i planeringsfas. Resultatet visar att produktionstiden kortats avsevärt, till i genomsnitt strax under fem år för de färdiga husen, och att hyrorna ligger cirka 20 procent under genomsnittet för annan nyproduktion i Stockholm.


Tre olika bostadsbolag i Stockholm kommer att testa leveransboxar i ett samarbete med iBoxen.

Bostads-trio testar leveransboxar i nytt samarbete

Bolag Det ska bli enklare för hyresgäster att ta emot paketleveranser nära hemmet och i ett samarbete med Balder- och SBB-ägda iBoxen ska de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem under ett år att testa paketboxar i Västerort och Söderort i Stockholm.


Så går Vectura vidare efter miljardförsäljningen av Grand Hôtel

Transaktioner För Fastighetssverige berättar Joel Ambré, vd för Vectura, mer om varför man säljer Grand Hôtel just nu och de mer renodlade planerna framåt. "Investerarmarknaden är väldigt stark".


Vectura renodlar – säljer Grand Hôtel för 3,6 miljarder kronor

Transaktioner Avyttringen sker i samband med att Vecturas ägarbolag Patricia Industries, som är en del av Investor AB, ingått avtal om att sälja Grand Group och fastigheten Grand Hôtel till FAM AB.


Visionsbild för Magelungsvägen med vy mot nordväst från Nykroppagatans bro över Magelungsvägen.

Planen för 900 nya bostäder kan ta nästa steg efter försening

Bostäder Planerna för en ny stadsdel som ska länka samman Farsta och Fagersjö med 900 nya bostäder i ett sjönära läge var på samråd för över två år sedan men har sedan dess inte kommit framåt i processen. Först nu står samrådet inför ett godkännande och byggstarten har flyttats fram flera år.


Ett 1 650 kvadratmeter stort eventcenter öppnar i Mjölby i slutet av året.

1 650 kvadratmeter eventcenter till Mjölby

Uthyrning Nu är det klart att ett stort eventcenter med restaurang och ett brett utbud av aktiviteter öppnar i Mjölby. Platsen blir Galleria Kvarnen i centrala staden. Det nya eventcentrat öppnar under november 2021 och ger drygt 30 nya jobb till Mjölby.