Image
Fastators aktie har tappat 88 procent på ett år.
Fastators aktie har tappat 88 procent på ett år. Bild: Istock

Betydande tvivel för Fastators överlevnad

Ekonomi/Finansiering Investmentbolaget Fastators styrelse och ledning anser att den senaste tidens händelser utgör en "väsentlig osäkerhet" och att det finns "betydande tvivel" för bolaget och koncernens fortsatta drift. Det framgår av bolagets årsredovisning som Nyhetsbyrån Direkt har sammanfattat.
Publicerad den 15 April 2024

Bedömningen är att flera avyttringar måste genomföras för att säkerställa likviditeten tolv månader från undertecknandet av bolagets årsredovisning som publicerades på fredagen. Samtidigt görs bedömningen att möjligheten att ta upp ny finansiering eller möjligheten för en nyemission "inte är sannolikt" inom samma tidsram.

Vidare varnar investmentbolaget för att en mindre nedskrivning av bolagets tillgångar skulle radera hela värdet i bolaget.
"Den ej fördelade nettoskulden uppgår till 1.475 miljoner kronor varvid en mindre justering av värdet på koncernens fördelade nettotillgångar skulle innebära att nettoskulden är större än fördelade nettotillgångar", skriver Fastator.

Värdet på Fastators primära nettotillgångar uppgår summerat till 1.543 miljoner kronor, enligt årsredovisningen. Fastator har även övriga tillgångar som uppgår till 699 miljoner kronor som främst består av en fordran på 677 miljoner kronor som erhölls i samband med avyttringen av cirka 28 procent av innehavet i dotterbolaget Företagsparken.

Fastators styrelse och ledning gör dock bedömningen att det finns tillräckliga nettotillgångar inom koncernen för att täcka bolagets nettoskulder, uppger man.
"Vidare görs bedömningen att transaktionsmarknaden kommer att återhämta sig under 2024/2025 i takt med att styrränta och inflationen förväntas minska", går det att läsa.

En återhämtning på transaktionsmarknaden bedöms underlätta avyttringar av Fastators nettotillgångar – något som krävs för att täcka moderbolagets förväntade negativa kvartalsmässiga kassaflöde om cirka 30 miljoner kronor.

I årsredovisningens revisionsberättelse, gjord av PWC, är tongångarna lika dystra.
"Som framgår av årsredovisningen uppfyller moderbolaget per balansdagen inte sina obligationsvillkor och det föreligger därmed en uppsägningsgrund", konstaterar revisorn och fortsätter:
"Vidare har obligationslånet med nominellt belopp 500 miljoner kronor i dotterbolaget Point Properties Portfolio 1 AB förfallit till betalning den 22 mars 2024. Förhandlingar med obligationsinnehavare om en långsiktig finansiell lösning pågår. Utkomsten av en sådan förhandling är till sin natur ytterst osäker och skulle kunna föranleda nedskrivningar av tillgångar", heter det.

Fastators aktie faller med knappt 40 procent på fredagen och har tappat 88 procent på ett år.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Fastator på Branschguiden

Som det enda fastighetsnischade investmentbolaget på aktiemarknaden ger Fastator investerare och sparare en unik tillgång till fastighetssektorn som investeringsobjekt. Vårt spektrum av fastighetsrelaterade verksamheter skapar en bred portfölj, där investerare får möjligheten att exponeras mot flera olika delsegment på fastighetsmarknaden och samtidigt ta del av värdeutvecklingen i sektorn som helhet.
Fastators affärsidé är att bygga värde genom att starta och initialt driva bolag inom fastighetsrelaterade segment där vi ser goda tillväxtmöjligheter. Vi tar ett aktivt ägarska...

Läs mer om Fastator på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige