Image
Biblioteket SLU Ultuna.
Biblioteket SLU Ultuna. Bild: Ahrbom & Partner

Akademiska Hus investerar 100 miljoner i SLU

Bolag Akademiska Hus investerar strax över 100 miljoner kronor i en om- och tillbyggnad på campusområdet i Ultuna. Det är SLU:s nuvarande bibliotek som framöver ska rymma såväl bibliotek som tentamenslokaler och studieplatser. Byggnaden blir, enligt Akademiska Hus, en viktig knutpunkt mitt på campus där studenter och forskare kan mötas.
Publicerad den 9 September 2024

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har de senaste åren gjort en översyn av sin biblioteksverksamhet och beslutat att utveckla de befintliga bibliotekslokalerna i Ultuna för nya arbetssätt. Genom en om- och tillbyggnad skapas nu ett modernt bibliotek med fler student- och samarbetsytor där studenter, forskare och medarbetare kan träffas och umgås samt att SLU:s behov av fler salar för digitala tentor tillgodoses.
– Biblioteken har en förändrad roll idag. Det här projektet är särskilt roligt eftersom vi återbrukar våra befintliga lokaler och tillvaratar idéer från verksamheten. Den här ombyggnationen gör det möjligt för oss att skapa inte bara attraktiva studiemiljöer, utan även en inspirerande mötesplats, säger Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU.

Det nuvarande biblioteket med en total bruttoarea om 6 500 kvadratmeter uppfördes 1970 och spelar en stor roll för det arkitektoniska uttrycket på campus. Ytorna byggs nu om samtidigt som huset kompletteras med en tillbyggnad om cirka 400 kvadratmeter i form av överbyggd innergård. I och med ombyggnaden öppnas lokalerna upp då flertalet rum och kontorsrum blir öppna studieytor. Den överbyggda innergården, Lyktan, kommer att användas som bokhall med sociala ytor som gör det möjligt att anordna föreläsningar såsom bokreleaser och författarkvällar.
– Genom att samla flera funktioner i samma byggnad kommer biblioteket bli ett naturligt och uppskattat nav mitt på campus. Att bygga om och till en befintlig byggnad är ett hållbart sätt för Akademiska Hus att nyttja vårt befintliga fastighetsbestånd istället för att bygga nytt, något som är av största vikt om vi ska nå vårt mål om att bli klimatneutrala, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Om- och tillbyggnaden planeras att påbörjas i april 2025 och vara färdigställd i december 2026. Under projektets gång genomför Akademiska Hus också underhållsåtgärder avseende fasader, tak, VS-stammar och byte till LED-belysning.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Bostadsbyggandet har investeringsbehov på 1 000-2 000 miljarder"

Bostäder Räntan, löneutvecklingen och byggpriserna är faktorer som kommer påverka vägen framåt när krisen för bostadsbyggnadet har bottnat ur. Fast krisen och dess effekter är långt ifrån över menar Lennart Weiss, Veidekkes kommersiella direktör, när han gästade Västsvenska Handelskammarens seminarium på temat om vägen framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige