Image

900-miljonerssatsning på Krokslätts fabriker

BYGG En jättesatsning ska genomföras på Krokslätts fabriker i Mölndal. Två nya miljövänliga kontorshus – med sammanlagt 17 000 kvadratmeter kontorsyta – och 250-300 lägenheter ska byggas. Om tidsplanen håller blir det inflyttning i det första kontorshuset vid årsskiftet 2010/2011.
Publicerad den 27 November 2008

Det handlar om området omedelbart söder om nuvarande Krokslätts fabriker, och det är Husvärden AB som genomför och utvecklar området för Fastighets AB Kullen.

Närmast Göteborgsvägen är tanken att två kontorshus ska uppföras, ett på 4 000 kvadratmeter och ett på 13 000 kvadratmeter. Längre västerut och upp i skogssluttningen ska det byggas ett drygt tiotal huskroppar, mellan fem och åtta våningar höga, med lägenheter.

Under det stora kontorshuset och de nedersta av bostadshusen ska det byggas parkeringsdäck med uppemot 500 parkeringsplatser. Sammanlagt rör det sig om investeringar på runt 900 miljoner kronor, och Krokslätts fabrikers totala lokalyta växer från ungefär 60 000 till 90 000 kvadratmeter.

Dagens stadsplan säger att området ska användas till industri, men en ändring till kontor och bostäder är på gång.

- Det har klubbats igenom i fullmäktige att det ska bli bostäder, och vi har tecknat ett samarbetsavtal när det gäller planen. White arbetar med planen just nu. Vi räknar med att ha en detaljplan färdig 2009, och hoppas på en första inflyttning i det första kontorshuset 2010/2011, säger Lennart Larsson, vd på Husvärden, till Fastighetssverige.

Kontorshusen kommer att bli GreenBuilding-byggnader, vilket innebär att energiförbrukningen ska ligga minst 25 procent under byggnormerna.

- Det ligger i tiden just nu. Dessutom har vi redan flera intressenter, som har uttryckt önskemål om att de ska finnas i GreenBuilding-klassade lokaler, säger Lennart Larsson.

- VVS- och energikonsulten Bengt Dahlgren AB arbetar redan med hur vi ska bygga så energisnålt som möjligt.

Annars är det Wingårdh arkitektkontor som ritar alla de nya byggnaderna. Wingårdh ritade också det senaste framgångsrika nytillskottet i området den så kallade Krokslätt No 9 som stod klart i början av året.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Obos Nya Hem-vd:n vill se sänkta trösklar till ägt boende

Bostäder Det är ingen nyhet att exempelvis lärare, poliser och brandmän har svårt att efterfråga nybyggda bostadsrätter på många håll i landet. Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem, menar att de som får samhället att fungera också borde har råd med en egen bostad. – Det här är en jätteviktig fråga, speciellt nu när det är tuffa tider. Något måste göras så att fler kan ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige