Image
Det är kraftigt ökade vakanser på Malmös kontorsmarknad enligt Citymark Analys senaste kartläggning.

Kraftigt ökade vakanser på Malmös kontorsmarknad

Uthyrning Trots hög aktivitet var omsättningen på hyresmarknaden för kontorslokaler i Malmö, räknat i kvadratmeter, lägre under 2023 än 2022, enligt Citymark Analys senaste kartläggning. Vakansgraderna har ökat dramatiskt under vintern och våren vilket signalerar att ökat hybridarbete och lågkonjunktur nu slår igenom även i Malmö.


Tor Borg, analyschef på Citymark Analys.

Kontorsvakanserna i Stockholm nu över finanskrisnivåer

Stockholm Omsättningen på hyresmarknaden för kontorslokaler i Stockholm har dämpats det senaste året och nettouthyrningen i kvadratmeter har varit negativ. Vakansgraderna har ökat i snabbare takt under vintern och våren, enligt Citymark Analys senaste kartläggning, och nått nya toppnoteringar i en del områden.


Sven Moller, tv, och Martin Lindgren, Colliers.

Colliers Nordics anställer internationell kontorsexpert

Bolag Colliers anställer nu Sven Moller som Head of Workplace Advisory, vilket är Colliers första steg i sin nya storsatsning inom Occupier Services. Sven Moller har över ett decennium av erfarenhet av att utveckla och implementera innovativa arbetsplatsstrategier, och kommer att fokusera på att leverera arbetsplatslösningar för kunder över hela Norden.


Jennifer Eriksson, Croisette.

"Man vill ha wow-faktorn"

Stora Kontorsdagen Kontor, kontor, kontor. Hur ska det gå för dem i framtiden – och här och nu? Hur ska då fastighetsägarna som tillhandahåller kontoren tänka för att locka så många som möjligt att åter ta dessa ytor i besittning? På Stora kontosdagen i Göteborg talade Jennifer Eriksson, uthyrningschef i Göteborg på Croisette Real Estate Partner, om hur hennes bolag ser på behoven och hur spelplanen har förändrats.


Wihlborgs ska köpa fastigheten Galoppen 1 av staden, den är belägen i mitten av den stora gräsplätten bredvid Elisedals industriområde i Malmö som syns på den vänstra bilden.

Wihlborgs ska köpa kontors- och lagerfastighet av staden

Transaktioner Fastigheten Galoppen 1 nära Jägersros travbana var tidigare tänkt att markanvisas till Sagax men nu är det istället Wihlborgs som är nära att köpa tomten av Malmö stad. Den framtida hyresgästen på platsen är än så länge okänd men det rör sig enligt uppgift om en nordisk aktör som är en del av en global koncern. Fastighetssverige berättar mer.


Illustrationer över programområdet som även visar planerad bebyggelse i Marievik samt pågående planering för Liljeholmens centrum och Lövholmen.

Jätteprojektet tar nästa steg – 1 750 bostäder till samråd

Bygg/Arkitektur Storsatsningen i Liljeholmen innehåller 175 000 kvadratmeter bostadsyta och ungefär lika mycket yta för kontor och kommersiella lokaler. Fastighetssverige berättar mer mode omfattande planerna.


Castellums rapport visar på paradoxer mellan valfrihet och obligatorisk närvaro.

Börsjättens kontorsundersökning visar: Flexibilitet och valfrihet allt viktigare

Bolag Castellums årliga trendrapport, Framtidens arbetsliv, visar att flexibla kontor har ökat med 60 procent till förmån för egna rum och fasta skrivbord.
– Kraven på flexibilitet blir bara starkare och starkare för varje mätning vi gör efter pandemin, säger Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör på Castellum, till Fastighetssverige.


Vanda 3, en av Sveriges största tryckerifastigheter.

Globala fondens storsatsning – kan leda till 1 200 nya jobb

Bygg/Arkitektur Köpte fastigheten av Pictet och Brunswick 2022 – nu vill Barings tillföra en ny byggnad på 50 000 kvadratmeter vid strategiskt viktigt läge i Stockholm. Fastighetssverige berättar mer.


Fanny Hansson, uthyrare kontor, Vasakronan.

"De flesta vill använda arbetsplatsen som en del av sitt varumärke"

Uthyrning Samtidigt som företag alltmer vill profilera sig genom sina kontor blir det också vanligare och vanligare med olika sorters flexibla lösningar. Fanny Hansson, uthyrare kontor på Vasakronan, kallar detta "gummibandstänk".
– De flesta säger är att de vill använda arbetsplatsen som en del av sitt varumärke.


Niclas Söör tycker det är positivt att coworkingföretag etableras på samma orter.

Utmanande affärsläge för coworkingaktörer

Stora Kontorsdagen Göteborg Utmaningarna för kontorssektorn är många. En lösning för fastighetsägare kan vara att hyra ut till coworkingbolag och låta dem administrera kontorsytor. Men hur ser situationen ut på coworking-marknaden? Niclas Söör, vd för Dospace, menar att branschen behöver hitta nya affärsben att stå på och kanske nischa sig lite mer.


Venke Osnes, vd för MER Arkitekter.

Fler vill ha tyst på kontoret

Stora Kontorsdagen Göteborg 25 procent av svenska kontorsarbetare meddelar att de saknar utrymmen för tyst och fokuserat arbete på sin arbetsplats. Det visar en Demoskopundersökning beställd av Mer Arkitekter. Bristen på denna typ av arbetsplatser leder till stress och sjukfrånvaro. Utformningen och användandet av arbetsplatser har nu blivit en folkhälsofråga.


Nio byggaktörer får dela på bland annat över 500 bostäder i en stor markreservation i Hyllie.

Stor markreservation i Malmö – nio aktörer får dela på över 500 bostäder

Bygg/Arkitektur Flera bostadsjättar får möjlighet att tillföra hyresrätter och bostadsrätter samt ett nytt kontor till det växande Hyllie. Fastighetssverige berättar mer.


Till vänster Wallenstams vice vd Marina Fritsche och till höger Vasakronans regionchef Kristina Pettersson Post.

Toppduon om investeringsläget på Göteborgs kontorsmarknad

Bolag Med en del negativa skriverier och rapporter kring kontorsläget i Göteborg är frågan hur stadens fastighetsägare ser på investeringsläget framöver. Här berättar Vasakronans regionchef Kristina Pettersson Post och Wallenstams vice vd Marina Fritsche bland annat om hur deras strategier för att genomföra affärer ser ut och vad deras bolag gör med överblivna ytor.


Alectas stora konceptfastighet Regina i centrala Göteborg. Nu har bolaget valt att skrota planerna på en tilltänkt utbyggnad på taket med flera olika funktioner.

Alecta tänker om kring satsning i centrala jätteprojektet

Bygg/Arkitektur Tungviktarens största projekt i Göteborg förändras på toppen efter nytt beslut. Fastighetssverige berättar mer.


Rozana Eriksson Yevno, ansvarig kommersiell uthyrning, Göteborg, Stena Fastigheter.

"Man hyr ut ett helt koncept"

Stora Kontorsdagen Göteborg Fastighetsägarna behöver tänka om när dagens och framtidens bolag behöver se över ytorna och behoven. Men på vilket sätt? Och vilka är framtidens uthyrningstrender när det gäller kontor? Rozana Eriksson Yevno på Stena Fastigheter ger sin syn på saken – och hon slår ett slag för bland annat mer "wow-känsla" och långsamma hissar.


Till vänster syns en illustration av Hufvudstadens bearbetade förslag från oktober 2023. Sedan dess har ytterligare förslag lämnats in där den översta våningen tagits bort så att våningsplan nio utgör det översta planet. Det är nu med den utgångspunkten som detaljplanen ska ut på samråd.

Nya bud inför samråd – så förändras påbyggnaden i NK-kvarteret

Bygg/Arkitektur Hufvudstadens ambitiösa tillbyggnadsplaner för NK-kvarterets tak förändras inför samrådet. Fastighetssverige berättar mer.


Tor Borg, analyschef på Citymark Analys.

Analyschefen: "Tajmingen i det här byggandet är historiskt usel"

Bolag Vakansgraden på kontorsmarknaden i Göteborg fortsatte att öka under 2023 men samtidigt ligger omsättningen på hyresmarknaden kvar på rekordnivåer. Marknaden pressas av att det kommit stora tillskott av kontorsyta de senaste åren och i centrala Göteborg är vakansgraden nu uppe i tio procent. Tor Borg, analyschef på Citymark Analys, konstaterar att Göteborg haft otur men också usel tajming när det gäller det stora tillskottet av kontorsytor sedan 2021.


Corem tecknar nytt hyreskontrakt i New York.

Corem tecknar nytt hyreskontrakt i New York

Uthyrning Corem har tecknat ytterligare ett hyreskontrakt avseende 807 kvadratmeter i projektfastigheten 28&7 i New York med The Visualize Group. Hyresgästen, ett investmentbolag, kommer att flytta in under det fjärde kvartalet 2024 och hyrestiden är fem år.


David Nilsson är uthyrningschef på JLL.

Uthyrningschefen: "Tror väldigt mycket på ökade rörelser 2024"

Uthyrning Tuff nettouthyrning, längre förhandlingar och ökade rörelser på marknaden. Uthyrningsmarknaden har förändrats en hel del det senaste året och här berättar JLL:s uthyrningschef David Nilsson och de senaste trenderna, vakansutmaningen och hur marknaden kommer utvecklas under 2024.


Stora Kontorsdagen GBG
Idag stänger anmälan till Stora Kontorsdagen GBG, som hålls nästa torsdag på Radisson Blu Scandinavia. Säkra din plats idag!

Stora Kontorsdagen GBG: I dag stänger anmälan – säkra din plats nu

Stora Kontorsdagen Göteborg Om en knapp vecka, nästa torsdag den 22 februari, på Radisson Blu Scandinavia Hotel är det dags för Stora Kontorsdagen GBG. Dagen är fullspäckad med intressanta föreläsningar, nätverkande och inspiration. Anmälan stänger idag fredag, hög tid att säkra din plats nu.