Högsta Förvaltningsdomstolens dom från förra veckan i Cypernmålet innebär att transaktionerna ska belastas med skatt.
Per Vinterskog, skatterevisor på Skatteverket, har jobbat med själva utredningen i det här ärendet sedan det uppdagades 2006 i och med förhandsbeskedet där fastighetsbolaget Salénhuset skulle sälja en fastighet till en extern köpare.
- Vi är så klart väldigt nöjda med utslaget i Högsta Förvaltningsdomstolen, det har ju hela tiden varit vår uppfattning att det här rör sig om skatteflykt, säger Per Vinterskog till Fastighetssverige.
Enligt honom är det nu en stor mängd bolag som Skatteverket ska driva skatteprocesser mot.
- Det är en hel drös med yrkanden. Mängder av ärenden har legat vilande på Kammarrätten men i och med domen så aktualiseras dem igen. Uppskattningsvis handlar det om cirka 200 processer och ett hundratal bolag. Den totala upptaxeringen uppgår till cirka 70 miljarder kronor och vårt skattekrav till cirka 20 miljarder kronor, säger Per Vinterskog.
Och även om han jobbat i flera år med det här och tycker att det kan ”vara punkt” nu så blir det nog inte så.
- Det blir nog mycket jobb med det här i minst ett par år till, säger Per Vinterskog.
BAKGRUND, FÖRRA VECKANS DOM/CYPERN-MÅLET: Fastighetsbolaget Salénhuset skulle sälja en fastighet i Stockholm till en extern köpare. Dessförinnan placerades fastigheten i ett handelsbolag, vilket i sin tur skulle förvärvas av den externe köparen. Det aktuella handelsbolaget ägdes till 0,1 procent av Salénhuset. Återstoden av handelsbolaget ägdes av ett cypriotiskt aktiebolag, Candice Investment Ltd, som i sin tur ägdes till 100 procent av Salénhuset. Fastigheten skulle i ett första steg överlåtas till handelsbolaget till underpris (skattemässigt värde), varefter i ett andra steg handelsbolaget skulle säljas till den externe köparen till marknadspris.
SÅ SKRIVER FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN I DOMEN
# Det står enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening klart att det beskrivna förfarandet uppfyller de tre första kriterierna i 2 § skatteflyktslagen, nämligen att rättshandlingen medför en väsentlig skatteförmån för Salénhuset, att Salénhuset medverkat härtill och att skatteförmånen kan antas ha utgjort det övervägande skälet för förfarandet.
# När det gäller det fjärde kriteriet, att en taxering på grund av förfarandet skulle strida mot lagstiftningens syfte, gör Högsta förvaltningsdomstolen följande överväganden.
¤ En överlåtelse av en tillgång i näringsverksamhet till ett pris som understiger tillgångens marknadsvärde ska som huvudregel föranleda uttagsbeskattning. Reglerna om underprisöverlåtelser utgör ett undantag från denna huvudregel och har till syfte att underlätta omstruktureringar i näringslivet, vilka bör kunna ske utan några omedelbara skattekonsekvenser. ¤ Någon definitiv skattelättnad är dock inte avsedd.
¤ Möjligheterna till underprisöverlåtelser av tillgångar till och från handelsbolag enligt 23 kap. IL har numera helt slopats. I förarbetena till lagstiftningen anför regeringen att det är uppenbart att regelverket om underprisöverlåtelser såvitt avser handelsbolag inte uppfyller det grundläggande kravet på att en underprisöverlåtelse inte direkt eller indirekt ska medföra några otillbörliga skatteförmåner. Systemet kan i stället användas systematiskt och återkommande för att åstadkomma oavsedda skatteeffekter (prop. 2008/09:37 s. 27). Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening måste det dock redan före lagändringarna ha stått klart att reglerna inte varit avsedda att kunna utnyttjas för konstlade förfaranden som uppenbart saknar samband med organisationen av en (DOM 7 Mål nr 4799-10) näringsverksamhet och endast kommer till stånd för att undvika den beskattning som annars skulle ske vid avyttring av en tillgång i näringsverksamheten. Det förfarande som är aktuellt i målet är av denna karaktär. En taxering på grund av förfarandet får därför anses strida mot syftet med bestämmelserna om underprisöverlåtelser.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.